Rigójancsi paleosan

Bevallom, hogy a kép nem saját, hanem a Google images-ről való, viszont most jöttem rá a Rigójancsi krémjének megalkotására, és napokon belül ki is fogom próbálni. A korábbi 2010-ben készült krém folyós lett, de abban az időben még nem volt hozzá megfelelő alapanyag. A korábbi krém ilyen volt:

rigójancsi5

Hozzávalók:

  • 10 db tojás
  • 15 dkg (6-7 evőkanál őrölt mogyoró, vagy más őrölt mag pl. dió), lehet  magliszt is – pl. mandula, makadámdió, gesztenye, akár szezámliszt is lehet
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 2 csomag színtelen tortazselé
  • 1-2 evőkanál nyílgyökérliszt vagy tápióka keményítő, vagy egy lapos evőkanál (2 dkg) NoCarb liszt – ez is keményítőként funkcionál
  • 4 dl kókusztej
  • Késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál citromlé
  • Eritrit – ízlés szerint

Elkészítés:

Habkönnyű mogyorós piskóta

  • Verd fel 6 tojás fehérjét kemény habbá
  • Keverd a habba a 6 tojás xukorral kikevert sárgáját
  • Ezután óvatosan kanalazd a tésztába a maglisztet és keverd el
  • A tésztába tedd bele a szódabikarbónát és a citromlét
  • Bélelj ki egy kisebb sütőformát sütőpapírral vagy kend ki pl. zsírral és szórd meg egy csipetnyi pl. kókuszliszttel
  • Öntsd a formába a piskóta masszáját
  • Előmelegített sütőben tűpróbáig süsd a tésztát (kb. 20 perc)
  • Amikor kész, vedd ki a sütőből, és rövidesen vágd ketté, hogy gyorsabban hűljön

Krém

  • 4 tojás sárgáját keverj el xukorral, és öntsd fel a kókusztej felével (2 dl), továbbá keverd bele a tortazselé port, a keményítőt
  • Egy lábasba öntsd a kókusztej másik felét (2 dl) és tegyél bele kockákra törve a keserű csokiból 10 dkg mennyiséget
  • Kezd el melegíteni a csokis kókusztejet – állandóan keverve, addig amíg a csoki el nem olvad
  • Ezután igen lassan adagolva, állandó keverés mellett öntsd a keményítős keveréket a csokis keverékbe, ha szükséges, akkor lehet további kókusztejet a krémhez önteni
  • Addig főzd a krémet, míg be nem sűrűsödik
  • A csokis főzetet ezután le kell hűteni, melynek egy eléggé gyors módja, hogy a lábast egy nagyobb edény hideg vízbe állítod
  • Ameddig a csokis főzet hűl, addig 4 tojás fehérjét verj kemény habbá – 15′-ig vertem a habot, és be is tartottam ezt az időt!!!
  • A habot és a kihűlt csokis alapot keverd össze, és ha ügyes voltál, akkor egy pillekönnyű rezgő-habos krém lesz az eredmény

Végső műveletek

  • A kettévágott piskóta alaplapjára kend rá a csokikrémet, majd helyezd a tetejére a második lapot
  • 5 dkg keserű csokit pici vízben olvassz fel, és kend rá a süti tetejére
  • Az elkészült Rigójancsit tedd hűtőbe, és majd csak akkor vágd fel, amikor jól kihűlt

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Rigójancsi paleosan”

  1. Mártika! Kimaradt az „Elkészítés”-ből a mogyoróliszt hozzáadása (csak a kezdő háziasszonyoknak), mert nekem egyértelmű, hogy kell a tojásokhoz valami „liszt” is:) Egyébként nagyon szupi recept, ki fogom próbálni.

  2. Szia ! Tetszik a sütid, de hol lehet kapni olyan étcsokit amiben sem fruktóz sem répacukor sincs? Ugyanis én még ilyet nem találtam !

    1. Kedves Miklós!
      Minél nagyobb kakaótartalmú fekete csokit tudsz vásárolni, annál kevesebb benne a cukortartalom. Keress rá a blogomon a Wawel lengyel étcsokira a Gondolatok vagy a Piaci körkép rovatban. Ez a lengyel csoki – teljes megdöbbenésemre -, még olcsó is volt. Kételyeink mindig lehetnek, és sokszor kell is hogy legyenek, hogy vajon nem csapnak-e be?! -, de ez a fekete csoki pl. 90%-os, és ha minden igaz, akkor a maradék 10%-ot azért még el lehet fogadni. Egyébként pedig készíts otthon kókuszzsírból vagy kókusztejből hozzáadott kakaóval + steviával házi csokit, és akkor a gyári manipulálás kicsukva. Csokikrémes receptek vannak a blogon. Van fenn egy paleo „Milka csoki” recept is. No, pl. ez utóbbit kevesebb kókusztej hozzáadásával házi csoki receptjeként használhatod. Mikulás és Karácsony tájékán is készültek otthoni gyártású csokik, több ilyen receptet is találsz a blogon. Inspiráltál, tehát rövidesen elő fogok rukkolni egy igazi paleos házi csoki recepttel. Eredményes konyhatündérkedést kívánok, BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.