Paleo alapanyagok és étrendminta – TED, azaz PHD

Az 5 évvel ezelőtti részletes étkezési mód ismertetőmet most felteszem a blog első helyére, mert többek között az AIP-os tapasztalataim alapján is egyre inkább rájövök, hogy Paul Jaminet elméletében nagyon sok igazság van! Rövidesen hosszabban kifejtem a meglátásaimat!

2015. május 13. szerda 11:28 A poszt eredeti dátuma.

…, s amikor most majd – lelki szemeim előtt látom -, hogy szörnyülködve elolvasod a Jamineték által javasolt paleos alapanyagokat és étrendmintát, akkor azt fogod mondani, hogy hűűűű, meg háááá, hiszen sok mindenben ellentmond a Szendi Gábor által képviselt paleonak. Én magam sem tudom teljes mértékben elfogadni, mert a Szendi paleon szocializálódtam. Ezért is beszélek a blogomon Paleo Fúzióról, mert szeretnék másoktól is tanulni, és néhány jól használható ötletet felhasználni.

jaminetékképe

Összegyűjtöm egy csokorba a Jaminet házaspár Perfect Health Diéta-jának – Tökéletes Egészség Diéta TED fő alapanyagait:

Makrotápanyagok:
Szénhidrátok (rostok nélkül) - 20-30% felnőtteknek, 30-40% gyerekeknek
Fehérje 7% csecsemőknek, 10-20% felnőtteknek
Szénhidrát és fehérje összesen 30-50% felnőtteknek, 46% gyerekeknek
Zsírok és rostok 50-70%
Egyszeresen telítetlen zsírok 2-5%
Rostok 1-3%

További táplálkozási irányelvek:
Egyél valódi ételt - növényeket és állatokat!
Az ételed legyen annyira finom, amennyire csak lehetséges!
Hagyd abba az evést, amikor 80%-ban megteltél, és iktass be rövid böjtöket!

A legjobb energiát biztosító táplálékok:

  • Napi 600 kalóriányi szénhidrátbevitel – pl. édesburgonya, fehér rizs, krumpli, 45 dkg gyümölcs; bogyós gyümölcsök, répa, cékla.
  • A zsír legyen – vaj, kókuszolaj.
  • A húsok legyenek nem túl zsíros – marha, bárány, hal, kagyló.
  • Hideg vízi halakból hetente legalább egyszer – lazac, szardínia, szardella – az Omega3 zsír biztosítása miatt.

A legjobb állati eredetű energiaforrások sorrendiség felállításával:

Hal, kagyló;
marha, bárány, kecske; 
vadon élő madarak vagy vadak; 
biotojás, szabadon tartott kacsa, liba; sertéshús, szalonna, 
zsíros feldolgozott tejtermékek, bio csirke;
ipari csirke és tojásai;
sertésmáj, vér, belek, feldolgozott sertéshús

A legjobb növényi eredetű energiaforrások sorrendiség felállításával:

Biztonságos keményítők: krumpli, fehér rizs, (taró, szágó,) édesburgonya, jamsz, sütőtök;
Egészséges cukortartalmú növények: cékla, répa, hagymafélék, gyümölcsök, bogyók;
Omega6-ban szegény diófélék: makadámdió, kókusz.
Mérsékelt omega6 tartalmú diófélék, avokádó;
A további könyvben található felsorolás a negatív mezőben szerepel, mint pl. hajdina, omega6-ban gazdag magvak, babfélék, rozs, zab (?), quinoa, búza, kukorica és más gabonák mogyorófélék.

A legjobb zsírok és olajok – energiaforrások sorrendiség felállításával:

Kókusztej, kókuszolaj, pálmamagolaj;
Marhafaggyú, állati eredetű zsírok, vaj;
Makadámdió olaj;
Avokádó olaj;
Mandulavaj, Kesudióvaj, Pisztáciavaj;
Kacsazsír, sertészsír; Csirkezsír
Rossz zsírok: dióolaj, szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, mogyoróvaj

Feldolgozott ételeknél – ha nem tudsz lemondani róla – pl., kenyérfélék, sütemények készítésénél használj:

Biztonságos keményítőket – rizslisztet, burgonyakeményítőt vagy rizsszirupot – ez utóbbi kiváló édesítő lesz. A nagyobb fruktóz tartalom fogyasztásától tartózkodjunk, mert káros, legyen legfeljebb 25 gr, mely a naponta elfogyasztott gyümölcsökből, céklából, répából bőségesen teljesítődik.

Olyan édesítőket használj, amelyek glükózzá bomlanak! Csak glükózt tartalmaz a rizsszirup, a tápiókaszirup és a dextrózpor.

Lassú tűzön, de alaposan süss és főzz!

Étrendminta:

Reggeli:

  • Egy tányér zöldségleves
  • Kókuszolaj – az éhség elnyomására
  • Kávé, tea, víz – kókusztejszínnel is lehet

A reggeli lehet még:

  • Az előző napi ebéd maradéka
  • Sült tojás, főzőbanán-paradicsom, krumpli-spenót – vajjal, ecettel
  • Főtt tojás-gyümölcs (pl. banán)
  • Zsíros joghurt bogyókkal
  • Tejberizs tejszínnel és bogyókkal, maradék hús fehérjének
  • Bogyók, dió és tejszín
  • Sajt, dió és gyümölcs

Ebéd:

Lehet előző napi maradék, de természetesen lehet friss is.

Az alapok általában a következők, melyeket ízlés szerint kiegészíthetőnk hússal, tengeri herkentyűvel, hallal, új zöldségekkel, más-más zsírokkal, más-más fűszerrel:

Bimimbap: Biztonságot keményítő és más zöldségek feldarabolva – tojássárgájával, ecettel, citrom- vagy lime-lével összekeverve. Adhatsz hozzá paradicsomszeleteket, spenótot, algát. Lének zöldség vagy húsleves alaplé.

Sült rizs (vagy sült krumpli) mix.: Kókuszolajat vagy vajat hevíts, tegyél bele rizst vagy krumplit, húst, más növényeket tojással vagy tojássárgájával, ecettel, citromlével vagy lime-lével. Pirítsd meg.

Pho: Alaplébe tegyél húst, keményítős zöldséget, Tegyél hozzá tojássárgáját, ecetet, citromlevet vagy lime-levet, paradicsomot, spenótot stb.

Vacsora:

  • Hús és tenger gyümölcsei – marha, bárány, lazac, szardínia, hal, kagyló – heti öt alkalommal legyen ez, más napokon pedig: szárnyasok, sertés, tojás, sajt, feldolgozott tejtermék – zsíros joghurt, tejszín, tejföl;
  • Biztonságos keményítők – krumpli, édesburgonya, taró, fehér rizs – napi max. 45 dkg – vajjal, tejföllel, kókusztejjel, ecettel, sóval ízesíthetjük;
  • Más növényi ételek – cékla, répa, hagyma, gomba, sütőtök, avokádó, paradicsom stb.;
  • Levesek – zöldség és alaplé.

Nasik:

  • sajt, gyümölcs, diófélék, csokoládé, joghurt, tejföl, tejszín, zsíros sós szószokba mártogatott zöldség – Fontos hetente 10 dkg marha- vagy báránymáj elfogyasztása!

Italok:

  • Víz, tea, kávé
  • A bor kis mennyiségben elfogadható.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Paleo alapanyagok és étrendminta – TED, azaz PHD”

    1. Paul Jaminet a paleon belül egy külön irányzat. Egyáltalán nem kell követni, én csak bemutatom a blogomon, hogy ilyen elhajlás is létezik. Jaminet igen felkészült és elsősorban gyulladáscsökkentés szempontjából közelíti meg a paleot. Miután mindannyian mások vagyunk, ezért lehet szemlélet és szemlélet követése között választani. Én sem osztom ma már Jaminet minden nézetét, de tudom, hogy vannak, akik eredményesen követői. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Speciális receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. A paleo a blogon széles lefedésű „ernyő-terminus”.