Paradicsom aszalása

A módszer leírását és képeit Bubu küldte 2012.08.10-én

paradicsomaszalása

Az érett házi termésű (paleo) paradicsomokat nagyságtól függően felezzünk el, harmadoljuk, vagy negyedeljük, tepsibe rakjuk, és légkeveréses villanysütőben résnyire nyitott ajtónál 5 órán át  60 fokon aszaljuk

  • A tartósítás: olíva olaj, meg egy kis bazsalikom (elhagyható) –> extra szűz olíva olajjal kell felönteni az üvegekbe rakott aszalt paradicsomot
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Paradicsom aszalása”

  1. Én még nem aszaltam paradicsomot, de szoktam vásárolni olyat, amit vékony fokhagymaszeletekkel ízesítettek. (olasz termék).
    Két-három db szárított, fokhagymás paradicsomot felaprítva a tepsiben sűlt húsokhoz szoktam keverni, isteni ízt ad nekik.

  2. Sziasztok,
    Gyakorlott „sun-dried-tomato” készítő vagyok 🙂
    Ha elfogadtok egy jó tanácsot, akkor lucullus paradicsomból készítsétek.
    A paradicsomokat félbe kell vágni, a hüvelykujjunkkal „kikanalazzuk” belőle a magokat és a lét (így tud majd kiszáradni!). Szépen egyesével sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét olivaolajjal megloccsantjuk és provanci fűszerkeverékkel (vagy oreganó, bazsalikom, kakukkfű) megszórjuk. Én zárt ajtók mögött aszaltam, 90-100C-on és bizony 8 óra hossza, légkeveréssel.
    De megéri, nagyon!!!!
    Eltevése: na most jöhetnek a fokhagymagerezdek, az olivaolajba tesszük, a paradicsomokkal együtt. Egy-egy rozmaring ágacska is mehet bele 🙂
    Kb. 20kg paradicsomot szoktam eltenni, de mindig előbb elfogy, minthogy kitavaszodna…

  3. …az előbb elflejetette, hogy úgy tegyétek a tepsibe, hogy NE érjenek össze, mert ott nem tudnak kiszáradni. Tehát egymástól kellő távolságra.
    Félidőben pedig át kell fordítani.
    Ufff

  4. sziasztok!
    én aszalógépbe szoktam paradicsomot aszalni, felszeletelem 1 centi vastag szeletekre, néhány napon keresztül éjszakára elindítom és kész is. sütőt nem próbáltam, de nekem egyszerűbben hangzik mint a sütő, és nem túl drága egy masina, és hamar megtérül, főleg ha az ember paleózik 🙂
    én úgy raktam el, hogy beleraktam egy lazán záródó műanyag edénybe egy marék aszalt paradicsomot, tavaly nyár óta megvan, néha bekapok egyet, de még mindig nincs baja…

Hozzászólás a(z) sziszi bejegyzéshez Válasz megszakítása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.