Sorvadt pajzsmirigyes kezelés I.

viszcereláriszsírSokan kérdeznek, tehát nyilvánosan is válaszolok! Ma a Paleo klub oldalán egy sorstársamnak a következőket írtam a sorvadt pajzsmirigyes állapotom kezeléséről:

„Kedves Drusza, Hát bizony, ha nincs pm., akkor kegyetlenül nehéz a fogyás. Nekem sikerült fél év alatt 25 kg-ot fogynom, de fél éve áll a súlyom, melynek megvan az oka – természetesen.

A fogyásért – több, mint egy éve folyamatosan, és változatlanul jelenleg is – miket csinálok?:

  1. A háttérben áll egy kiváló komplex módon gondolkodni képes orvos (a pm. betegséghez nem elég az endroklinológus!!!) , aki terápián tart, és adja a biztonságot:-)))
  2. Naponta minimum 10.000 lépést gyalogolok, mely nálam 7,5 km (sokszor 10 km-t, vagy többet is!) + hetente 4-5x 1000 métert úszom, +2x egy héten 60′-ig zumbázom.

Mi a terápia lényege? – túladagolt hormon, melyhez a szívnek teljesen rendben kell lennie; az orvosom most cseréli le a a vérnyomás szabályozására szedett béta blokkolókat alfa blokkolókra, mert a béta blokkolók lezárják az anyagcserekapukat. Hosszú folyamat, amíg a a béta blokkolók kiürülnek a szervezetemből, hiszen 24 éve szedem őket, az alfákat meg csak 3 hónapja. A pm.-sorvadás szövődménye a túlsúlyon kívül az idegek rossz állapota, ezért „könnyű kötésű” (szintén anyagcsere kapuk zárása) hangulatjavítót és éjszakára nyugtatót szedek. 1 éve és két hónapja állok orvosi kontroll alatt – az orvosom halálközeli állapotból hozott vissza. Most kirobbanó formában vagyok:-))) Azt mondta, hogy a gyógyszercserével és a változatlan életmóddal további fogyás várható, továbbá hosszú távon remény van a gyógyszereim drasztikus csökkentésére. A diéta, amit előírt lényegében paleo, csak nem nevezi annak:-))) Én természetesen paleozom, immár 3 és fél éve.

Mit köszönhetek a paleonak? – a brutális túlsúly miatti metabolikus szindróma tényezőiből – a magas vérnyomás orvosi segítséggel, cukorbetegség és az ízületi gyulladás paleoval rendeződött. Az étkezésem és a sok mozgás, továbbá a jó gyógyszerbeállítás járulnak ahhoz hozzá, hogy pillanatnyilag és remélem hogy hosszú távon is – remek a közérzetem.

A további gyógyulásban reménykedem:-))) BB”

2013 májusában írott poszt, csak a bejegyzést átirányítottam december 10-re.

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Sorvadt pajzsmirigyes kezelés I.”

  1. Kedves Márta!

    Fantasztikus, hogy ennyit fogytál és külön gratulálok az akaraterődhöz és kitartásodhoz.
    Picit más téma: Teljesen össze vagyok zavarodva, mert Szendi Gábor azt javasolja, hogy megadózisú vitaminokat szedjünk. Ezt tettem én is eddig. Cordain Paleolit válasz c. könyvében meg épp az ellenkezőjét írja. Szerinte D és halolaj kivételével nem szabad plusz vitamint bevinni, mert éppen hogy hozzájárul a civilizációs betegségek kialakulásához, mint rák, stb. Na most mi az igazság??

    Üdv.

    Jetti

    1. Kedves Jetti, Mindig az arany középút az igazi. Ez érvényes a vitaminokra is. Volt olyan betegségkorszakom, amikor nekem a B-komplex és a C-vitamin elhagyhatatlan volt – az idegeim táncoltak, a C-vel pedig fel lehet erősíteni valamennyi vitamin hatását. Rapszodikusan szedem őket – van, amikor igen, van, amikor egyáltalán nem. Én pl. kész „vegyiművek” vagyok a gyógyszereimmel, ezért aztán különösen nem szeretem növelni a szintetikus szerek számát. Nyáron a természetes D-vitamin forrásom megvan. A halolajat akkor szedtem nagyobb mennyiségben, amikor még megvolt az ízületi gyulladásom. Ma már halolajat is ritkábban eszem. Az alfa-blokkolók leírásánál például olvastam, hogy vigyázni kell a D és K2 vitaminokkal. Egyszóval én személy szerint nem vagyok egy nagy vitamin-fun, de ez nem azt jelenti, hogy nem voltak, vagy lesznek korszakaim, amikor szedni fogom őket. Néhány évvel ezelőtt pl. Lenkei közepest szedtem – legalább egy évig. Bocsánat ezért a csapongó válaszért, de talán a véleményem lényege így is megfogható belőle. Szia, BB

  2. Kedves BB!

    Hasimoto betegségem van, és paleózok kb. egy éve már szigorúan betartva, egy kompromisszummal: hajdinaőrleményből és amarantőrleményből készült kenyeret eszek napjában egyszer, mivel folyton éhes voltam, valamilyen megoldást kellett találnom.
    Amúgy glutén és egyáltalán gabona nélkül étkezem.
    Az autoimmun gyulladást okozó antitestek elkezdtek csökkenni a laboreredmények szerint. Azonban utoljára emelkedtek az utolsó előtti értékekhez képest.
    Ilyenkor mi van? Nálad hogy volt? vagy van?
    Milyen étkezési ajánlásokat adott az orvosod? – kicsit konkrétabban?
    Azt állítja az orvosod, hogy újra működik majd a PM-ed, mivel érvel? Lehetséges a regeneráció?

    Erősen érintve vagyok, és zavar, hogy miért kezdtek visszakúszni a gyulladást okozó antitestek.
    Válaszod előre is köszönöm.

    Ági

    1. Kedves Ágnes!

      A paleo a pajzsmirigybetegségemet azért nem tudta meggyógyítani, mert nekem már teljesen elsorvadt. A pm.-sorvadás alapvető oka a gluténérzékenység, ami a paleoval, ha még van pm., akkor megállítható, vagy a folyamat visszafordítható, de csak akkor, ha valakinek van még pajzsmirigye. A hormonszint valóban állandóan változik, ezért ne csodálkozz, ha a laboreredményeid változóak.
      Az endroklinológia nem véletlenül kér, hogy legalább félévente csináltass kontrollt. A változó hormonhoz igazítják a gyógyszert. Az étkezésed jó, ha paleo, de mint olyan, akinek még van pm.-je, ne egyél káposztaféléket, keresztesvirágúakat, paradicsomféléket, paprikát, mert ezek az alulműködéshez hozzájárulnak. Folyamatosan járj kontrollra, és reméljük, hogy javulni fognak az értékeid. Nálam, miután az én pajzsmirigyem 100%-ig elsorvadt már nincs mit tenni, együtt kell élnem ezzel a kialakult állapottal. Remélem, hogy tudtam segíteni. BB

  3. Kedves BB!

    Nagyon jó, h megosztod a személyes tapasztalataidat, mert én a gyakorlati tapasztalatokat sokkal praktikusabbnak tartom, mint a sokszor „tankönyvszagú” orvosi tanácsokat.

    Én is szeretnék megosztani egy felfedezett „gyöngyszemet”. Remélem nem veszed rossz néven, ha belinkelem ezt az oldalt.
    Nagyon sok érdekeset olvastam ott és talán Te és a többi pm beteg is talál új/hasznos információkat.

    Az oldal címe: http://rt3-mellekvese.blog.hu

    A hashimotoról külön bejegyzés is van (http://rt3-mellekvese.blog.hu/2012/04/11/hashimoto_az_autoimmun_pajzsmirigy_betegseg) de én minden bejegyzést elolvastam.

    Jó egészséget és szép napot mindenkinek!

  4. Kedves Márta!
    Le vagyok döbbenve az olvasottak által…
    Szorítok Neked, és kívánom, hogy minden úgy sikerüljön ahogy annak lennie kell!

    1. Kedves Imre! Köszönöm a velem való együttérzésedet. Eddig is folyamatosan jelentettem meg az oldalamon cikkeket a pajzsmirigy alulműködésről. Egy olyan hiábavaló küzdelmi ponthoz érkeztem, hogy éppen most fogok az endokrinológussal folytatott levelezés alapján lépni. A levele azt mutatja, hogy van kiút. Hiába diétázom és terhelem magam – koromhoz mérten – nagyon is intenzív sporttal, egy határon túl tehetetlen vagyok. Most felcsillant a remény. Egy szemtelen hozzászóló, akinek természetesen a hozzászólását moderáltam, tegnap porig alázott – miszerint nem vagyok hiteles arra, hogy a goldenblog.hu versenyén induljak, mert kövér vagyok. Ez indított arra, hogy régi képeket is feltegyek, és a példámon keresztül a sorstársaimnak biztatást adjak. Szerintem meg pont az a hiteles, aki ha betegen is, de ad valamit. Szia, barátsággal, Márta

  5. Kedves BB!

    Köszönjük, hogy megosztottad velünk e hasznos infókat. Nekem is pm. problémám van, alul működik (ill. közel van az alsó értékhez) és PCOS-re is erős a hajlamom. Tavaly volt egy petefészek cisztám is, aztán szerencsére kezelés nélkülfelszívódott! Nekem is az endokrinológiát javasolták, viszont inkább a biztosra mennék. Meg tudnád adni az orvosod elérhetőségét?
    Előre is köszönöm!
    Minden jót!
    Üdv, Marcsy

    1. Kedves Marcsi! Egy kis türelmedet kérem. A jövő héten derül ki a további kezelésem, és az, hogy váltok-e orvost? Amennyiben megvan a döntés, akkor az e-mail címeden jelentkezem. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.