Raffaello – AIP-osan is!

Az alábbi mennyiség egy nagyobb társasági alkalomra készült, ezért aki kisebb mennyiségben kívánja elkészíteni, az arányosan gondolkozzék a hozzávalókkal.

2016.02.19. 2014 óta - nemrégen használtam először a bambusz rostot; szerintem nagyon jót tesz a golyók állagának, amennyiben van a készleten.

Pontosan 76 db golyó készült el, de ez, ha kisebbek, akkor lehetett volna éppen 100 is.

Hozzávalók:

  • 20 dkg apró szemű kókuszreszelék (pl. Aldis)
  • 10 evőkanál, azaz kb. 20 dkg kókuszliszt (pellet)
  • 5 evőkanál kókuszzsír
  • 10 evőkanál eritrit vagy AIP-ban, TED-ben glicin, agave szirup
  • 1 evőkanál vanília por – szárított valódi vanília
  • 10 dkg hántolt mandula; AIP-ban földi mandula durvára törve
  • 1 l víz – Ez nem tévedés; azért kellett ennyi, mert tudtam, hogy a kókuszlisztnek igen nagy a nedv-szívóképessége
  • Ha szükséges, akkor lehet használni további kókuszlisztet
  • 1 lapos evőkanál (2 dkg) agar-agar, vagy egy kis zacskó tortazselé, avagy bármilyen étkezési zselatinból 1 ek.
  • 10 dkg lehetőleg nagy szemű kókuszreszelék a golyók hempergetéséhez (Sajnos nekem csak apró szemű volt itthon!)

Elkészítés:

  • 8 hozzávalót – a zselírozó és a hempergetés reszelékét kivéve – alaposan keverd össze, majd tedd fel kis lángon főni.
  • Főjön legalább fél órát, és néha keverd át a masszát.
  • 30 perc elteltével a forró masszába tedd bele a zselírozót (agar-agar, vagy tortazselé, zselatin), és még 5 percig főzd.
  • Nézd meg a massza állagát, és ha túlságosan vizes lenne, akkor néhány evőkanál kókuszlisztet még önts hozzá, és keverd el, míg jól formázhatóvá nem válik.
  • Hagyd kihűlni, várj legalább 1 órát a formázásra!
  • A már majdnem hideg masszából evőkanállal emelj ki kb. 2 dkg-nyi anyagot, szúrj a közepébe hántolt mandulát/AIP-ban földi mandulát, és formázz golyókat!
  • A megformázott golyókat azonnal hempergesd meg kókuszreszelékben.
  • Helyezd tálra az édességet, és tedd hűtőbe – a felolvadt kókuszzsír vissza fog dermedni, a zselírozás pedig némi lágyságot kölcsönöz a tésztának.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Raffaello – AIP-osan is!”

  1. Szia, ez nagy ötlet! Nem rajongok ugyan a kókuszért, de ezt tényleg jó nasinak találom.
    Mennyi ideig marad kemény szobahőmérsékleten ?
    Útra vihetem? Nem mállik szét hamar? (hűtőtáska nélkül)

    1. Az alkalom, amire készítettem egy buli volt, tehát nem próbáltam a szállítását. Egy próbát megér szállítani, mert elég tömör édesség. Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.