A legjobb KENYÉR — KENYÉR – „Mindennapi kenyerünk”

lenszezámosjépéskenyér

A felső kép a Google images-ről való, a kis méretű kép JéPé felvétele.

JéPé gyűjtéséből való kenyérrecept

Hozzávalók:

  • 6 evőkanál őrölt szezámmag
  • 6 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 evőkanál lenmagpehely
  • 1 evőkanál szezámmagpehely
  • 3 db tojás
  • Kb. egy-másfél dl víz (vagy kókusztej)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • egy mokkáskanál őrölt köménymagot (egy kellemes ízt ad, de ki is lehet hagyni)
  • Só ízlés szerint – mondjuk egy két kávéskanállal

Elkészítés – JéPé küldte

(szó szerint idézem, mert Ő már sokszor megsütötte):

  • Egyébként a kezdőknek is egy nagyon egyszerű kenyérsütés, mert csak össze kell mindent kutyulni, belöttyinteni a tepsibe és az időt (25 perc) és a fokot (180 fok) betartva megsütni, így tuti a siker.
  • Tehát a készítés lényege:
    Ezt az egészet egy tálban összekeverem, egy nem nagyon híg, de folyós „masszát” kell kapjak, amit egy kisebb méretű (kb. 20 x 30 cm), sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítek (ha nagyobb a tepsi sem baj, akkor vékonyabb lesz a kenyerünk) és előmelegített sütőben, 180 fokon, 25 percig sütöm.
    Sütés után egy kb egy-másfél cm vastagságú „lapot” kapok, amit ha kihült felszeletelek. Ebből a mennyiségből pontosan 12 db-ot kapok, amiből szendvicset úgy tudok csinálni, hogy egy-egy darabot megkenek valamivel és közé teszek bármit. Igazából olyan, mintha teljeskiőrlésű szendvicset ennék (látszatra:):).

A képet is JéPé küldte, tehát tuti, hogy így néz ki!

„Kedves BB!
Köszi, hogy feltetted a „mindennapi kenyerünket”, de fontos, ahogy a blogon írtam, hogy kis tepsiben süssük, szétterítve, mert akkor sül át rendesen, tul.képpen egy lepényke lesz, ami ha egyenlő részekre felvágod, kapsz kis „kenyérszeletkéket” Én is próbáltam kenyérformában sütni anno, de abban nem jó, mert egyrészt nagyon sokáig sül (legalább egy óra hossza), másrészt nem mindig sül át rendesen, vagy ha át is sül, nehezen szetelhető. Így viszont, ahogy a blogon leírtam, tökéletes szeletkék lesznek. Ha legközelebb sütök, küldök fényképet is, mert az általad feltett szép kis „buci” nem hasonlít a mi kis lepénykenyerünkhöz.” JéPé küldte

Übersetzer: Beatrix Nagy

Das beste Brot – BROT – „unser tägliches Brot”

ein Rezept von JéPé

Zutaten:

  • 6 Esslöffel gemahlene Sesamsamen
  • 6 Esslöffel gemahlene Leinsamen
  • 1 Esslöffel LeinsamenFlocken
  • 1 Esslöffel Sesamflocken
  • 3 Eier
  • ca. 1 1/2 dl Wasser (oder Kokosmilch)
  • 1 Teelöffel Natron
    • 1 Mokkalöffel gemahlener Kreuzkümmel (Dieses Gewürz sorgt auch für einen angenehmen Geschmack, aber man muss nicht unbedingt verwenden.)

Zubereitung:

  • Alle Zutaten werden in eine Schüssel gegeben und gut vermischt.
  • Die Masse sollte nicht zu dicht oder flüssig sein.
  • Den Teig wird auf ein mit Backpapier belegtes Backblech gelegt (ca. ein 20 x 30 cm großes Backblech). (Wenn man ein größeres Backblech verwendet, dann wird unseres Brotes dünner!) Natürlich man kann auch Silikonbackformen benutzen.
  • Im vorgeheizten Ofen etwa 25 Minuten backen.
Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “A legjobb KENYÉR — KENYÉR – „Mindennapi kenyerünk””

  1. Sziasztok,

    megcsináltam ezt a kenyeret 25 percig sütöttem beleszúrtam a villát a közepébe nem ragadt már rá, viszont a belseje olyan mintha nyers lenne???? vissza tettem még egy 15 percre, hátha nem sült meg rendesen, de ugyan olyan :S a leírás szerint csináltam! Tudom ezeknek a kenyereknek más az állaguk
    Mit ronthattam el???

    Köszönöm,
    Linda

    1. Kedves Linda, A folyadék mennyisége – akár a tojás nagysága miatt is más-más lehet. Ne félj hozzáadni plusz szárazanyagot, vagy fordítva, ha még nyers állapotban nem tetszik a készítendő étel állaga. BB

      1. Szia,

        köszönöm, pedig úgy csináltam, ahogy leírtam, meg olyan állagú lett h tudtam formálni, ha teszek bele száraz alapanyagot nem tudom formázni h vízet, akkor meg túl híg lenne! Első próba volt majd kisérletezem!

        Linda

    1. Anikó, Tök igazad van:-))) …, a röhej az, hogy ez egy ősrégi recept, és még senki nem vette eddig észre. Egy sas szem vagy:-))) Köszi. BB

  2. Sziasztok!
    Meglepődtem a recept egyszerűségén. Mi másként csináljuk, de a kép akár a mi kenyerünkről is készülhetett volna, annyira egyforma.
    40dkg őrölt lenmag, 5 tojás, 1 tk sz.bikarbóna, 0,5dcl olivaolaj (vagy 2 nagy ek kacsazsír), 1,75 dcl víz, só, 180°C előmelegített sütőbe, kikent tepsibe – a méret ddt., és 40 percig sütöm. Frissen, kihűlve szeretem a legjobban. Próbáltuk párommal füszerezni mindenfélével, de a leírtak szerint a legjobb, de még 3-4 nap után is kiváló.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.