A blogomon van fenn többféle brokkoli leves. El lehet készíteni sós és édes változatban is.
Az alábbiakban álljon itt az én sós variációm, hozzávalók és elkészítés egyben:
- 0.5 kg brokkolit – őszintén szólva szinte mindig gyárilag mélyhűtöttet használok, mert nagyobb valószínűséggel bízom abban, hogy a vegyszerek lebomlottak benne! – forrásban lévő vízben főzz puhára, de csak fog keményre, ne főjön szét, mert az íze fogja megsínyleni.
- 1 db kisebb fej vörös hagymát apróra vágj fel és fonnyaszd meg egy külön edényben egy kávéskanálnyi zsíron
- Egy maréknyi előáztatott és leöblített mandulát vagy kesudiót dobj turmixgépbe és a főzővízből önts rá egy deciliternyit, alaposan turmixold össze
- A megfőtt brokkoliról annyi vizet önts le, hogy maximum 4 dl víz maradjon rajta, majd a vízzel együtt a brokkolit öntsd turmixgépbe, és folytasd a magos alap és a főtt brokkoli együttes turmixolását
- A dinsztelt hagyma is kerüljön bele a gépbe és folytatódjék a leves pürésítése
- Fűszerként dobj a gépbe annak forgása közben kávéskanálnyi sót, ugyanennyi őrölt borsot (lehet fehér bors is!), hasonló mennyiségű gyömbér port
- A kész levest öntsd vissza a fazékba, tépkedj a levesbe kelkáposzta leveleket, melyekkel együtt egyszer rottyantsd meg a levest.
- A tálalt leves tetejét locsold meg extra szűz olíva olajjal; díszítésként félre lehet tenni brokkoli rózsát, de megszórhatod a levest pirított magokkal is – pl. dió, mandula, fenyőmag stb.
- Végül, ha szereted, akkor a levesbe tehetsz egy kevés apróra vágott chili paprikát is!