A receptet nate.b küldte 2011.02.21-én, melyet tovább paleosítottam, majd ma 2017.06.15-én ketogén változatot készítettem; készítettem egy AIP-os változatra is javaslatot 2017. október 29-én!
Hozzávalók:
- 4-5 hosszúkás zöldpaprika – nem AIP
- Sárga paradicsom – nem AIP
- 3 db sárgarépa
- 1 db nagyméretű vöröshagyma
- 1 fej karalábé
- 2 szál fehérrépa
- 1 csokor kapor
- 1 egész citrom
- Só, őrölt bors – nem AIP -, valamilyen bio fűszerkeverék
- és ami a „Csorba leves” legfontosabb kelléke, a 2-3 szál friss lestyán
- 2-3 dl kókusztej + 1 tojás sárgája (AIP-ban nem!) – tejföl helyett sűrítésnek (elhagyható); fermentált tejtermék a joghurt – ezzel is lehet bekeverni a levest, ha TED követő vagy, és nem vagy cukorbeteg, mert a joghurtnak nagy az inzulin válasza!
- Húsfélék: csirkemell darabok, csirkecomb, húsgombóc = bármilyen darált hús elkeverve 1 db tojással és esetleg szezámpehellyel dúsítva (elhagyható); a húst AIP-ban megfelelő állományjavítóval keverjük el!
- 2-25 dkg savanyú káposzta (ízlés szerinte kimosva) citrom helyett (elhagyható)
- 1 ek. olíva olaj – AIP, vagy 1 ek. ghee
Elkészítés:
- A hagymát kockázzuk és kevés olíva olajon vagy gheen – nem AIP – sóval megfonnyasztjuk
- Hozzá adjuk a felaprított paprikát és tovább sütjük – nem AIP
- Amikor mindez már megpuhult, akkor a sárgarépát, a fehérrépát és a karalábét felkockázva hozzáadjuk
- Felöntjük vízzel, annyival, amilyen sűrűségű levest akarunk, és esetleg adunk hozzá egy kevés ételízesítőt
- Lestyánt tegyük bele, melyet ne aprítsunk fel, mert ha kész a leves, akkor a léből kivesszük
- A kaprot felaprítva tegyük a levesbe, és azzal főzzük készre
- Amikor a levest levesszük a tűzről, facsarjunk ki citromot, és óvatosan annyit tegyünk a citromléből a levesbe, hogy az kellemesen savanykás ízt kapjon
- Amennyiben tejfölösen szeretnénk fogyasztani, akkor 2-3 dl kókusztejet keverjünk ki 1 tojás sárgájával, és a forró levesbe lassan öntsük bele, majd a levest még egyszer főzzük fel
- A levesbe tehető hús is – pl. csirkemell darabok, csirkecomb, húsgombóc
Ketogén változat:
- Hosszan főzött húsleves levéből 0.5 liternyit felolvasztottunk és 0.5 vízzel kiegészítjük.
- Húsféle jelen esetben: csirkeszárny, amit az alaplével együtt megfőzzük.
- Levesbetétként mélyhűtött vegyes zöldségkeveréket használjunk, melyben ugyan van, de egy maroknyinál nem több a répafélék összetétel – kb. egy maroknyi.
- A levesbe mindenféle saláta- és fűszerfélét tegyünk, lestyánt mindenképpen. (A kertből hoztam: tépősalátát, snidlinget, kakukkfüvet, tárkonyt, lestyánt, az első érő sárga paradicsomot, piros húsú paprikát.)
- A lébe ízlés szerint tegyünk sót és erős paprikát, továbbá facsarjunk bele pici citromlét.
nagyon tetszik hogy felrakad a receptemet .Puszika.
Ma elkészítettem ezt a levest, és nagyon fini lett. Tettem bele egy kis csirkemellet is. Ja, és lestyán híján zellert használtam, de így is nagyon jó! Plusz még a citrom héját is belereszeltem. Köszi a receptet!
És a sárgarépa után mi az az „1 db.”?
Kösz, hogy szóltál 🙂 Szerkesztési hiba. BB