Egy alkalomra 6-8 személy részére, vagy több alkalomra kevesebb személynek, mert melegen és hidegen is kiváló. Ebből az ételből a családtagok zöldséget és húst esznek, mert ők nem ketogéneznek, én pedig napokig fogom enni a bőrös húst, különösen a ropogós pörcöt és zsírt, mert ketogénezek. AIP-ban kizárólag sózással és a zöldekhez adott hagymafélékkel lesz ízletes ételed!
Hozzávalók:
- 2 kg bőrös seréscomb vagy 1,5-2 kg-os füstölt sertés csülök
- 1-1,5 kg vegyes zöldség – pl. sárgarépa, fehérrépa, karalábé, édes burgonya, póréhagyma, hagyma, fokhagyma gerezdek
- Fűszerek:
- Comb esetén – só, bors, max 1 ek. édes paprika, 1 kk. chili
- Csülök esetén – kizárólag bors, mert a csülök a füstölés miatt ízes
- AIP-ban: só legyen a fűszer és nyers húst piríts – lehet kapni nyers császárt és csülköt is!
Elkészítés:
- A húst egy mély lábasban, vízzel teletöltve, 1 órát előfőzzük.
- Közben előkészítjük a zöldségeket – megtisztítjuk, feldaraboljuk.
- Egy mély edénybe (nekem van vaslábasom, ami az egyik lehető legjobb főzőedény!) beletesszük bőrével lefelé az előfőzött húst, amit sóval, borssal, paprikával fűszerezünk; A vegyes zöldséggel körberakjuk, majd annyi vizzel leöntjük, hogy az ételt ellepje.
- Fedő nélkül a sütő legalsó fokozatán – 150 fok – 2 órát főzzük az ételt, majd 2 óra után a húst az edényben megfordítjuk és a már puha bőrét kockázva bevagdossuk. Visszahelyezve most a bőrös rész kerül felülre.
- További 2 órát főzzük-sütjük 150 fokon.
- Amikor kivesszük az ételt, akkor annak a képen látható módon kell kinéznie.