A képeket és a készítés módját MW-től kaptam néhány perce, most a levelét szó szerint közzéteszem:
„Szia Márta!
Ma biciklizés közben csipkebogyó bokorra akadtam. Egy kabátzsebnyi mennyiségben megdézsmáltam. Leírom – fényképekkel – , hogy készítettem el.
– A marék csipkebogyót meleg, folyó víz alatt jól megmostam (ez különösen fontos, ha ott szedjük, ahol autók is járnak).
– Kis vízzel együtt, zöldségaprítóval megdaráltam
– szitán átpasszíroztam (ez nem egy leányálom)
– lekvár állagú masszát kaptam, ami pár csepp sztiviával azonnal fogyasztható
Amennyiben AIP-ozol, akkor az édesítéssel nyilván, hogy mindig gondban leszel. Azt találtam ki, hogy egy csomó mindenhez lehet almát paszírozni – akár nyersen, akár főve és megvan az édesítés! Tedd most is ezt, és lesz egy sűrű lekvárod!
Azt nem mondom, hogy el is áll, de úgysem volt esélye rá. A gyerekek csak úgy, magában elszopogatták, én a blogodon található mandulás bucira kenve ettem. De jó lehet húsok mellé pikáns mártásnak is. Annyi bizonyos, hogy a C-vitamin tartalma igen magas, ráadásul természetes forrás, rostokkal, tehát jó lehet a felszívódása is.
Érdemes keresni és szedni – most van a szezonja!”
Gratulálok,nagyon ügyes. Sok vitamin most nagyon kell a szervezetnek,még tart az influenza is.
Nem elég lemosni az út mellett szedett növényt,termést! Az már a kipufogógázban nőtt, fejlődött. Átitatva mérgekkel. Érdemes beljebb menni, ahol a zöld környezet kiszűri a káros anyagokat. Higgyétek el, nem akadékoskodni akarok! Minden tiszteletem a türelemért, amivel a gusztusos csipke lekvár készült!
MW-nek. Bocs, de a csipkebogyónak nem most van a szezonja, fent március 11-i dátum
van.
A csipkebogyó szedése október-november, amikor a csipkét már megcsípte a dér, ettől a beérett piros bogyók megpuhulnak, és akár nyersen is enni lehet, én szerettem gyerekkoromban.
Persze, ami a bokron marad tavasszal, mert a madarak nem ették meg télen, leszedhető most is, a C vitamon benne van, csak a szedés szezonját pontosítottam.