Vadas mártás – AIP és paleo

Vadasmártás – Google

Hozzávalók:

  • 1 kg leveszöldség – én most mélyhűtöttet használtam, de természetesen egyébiránt 2-3 szál fehérrépa, 3-4 szál sárgarépa, egy öklömnyi zellergumó
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • Só, őrölt bors ízlés szerint
  • 2 dl kókusztej (elhagyható)
  • 1 tojássárgája (elhagyható) – amennyiben AIP-ot követsz, akkor tojássárgáját ne tegyél a kókusztejhez!
  • Kb. egy evőkanál olívaolaj vagy tökmagolaj vagy repceolaj vagy kacsa- vagy libazsír a -mártás tetejére (elhagyható, de nem érdemes!)

Elkészítés:

  • A leveszöldséget, a vöröshagymát és a fokhagymát főzd fűszerezett vízben puhára, ha a húslevest pl. a vese kímélése miatt kerülöd!
  • Amennyiben húsevő vagy, illetve AIP-os, akkor főzz valamilyen húsból – marha, sertés, szárnyas – húslevest (Szerintem a vadashoz leginkább a marhahús illik, és majdan a húst a mártáshoz tálalhatod!).
  • Ha nem húslevest főztél, akkor öntsd le a vizet a zöldségekről, robotgépben pépesítsd, majd öntsd zöldségpürét egy lábasba, és forrósítsd fel úgy, hogy hozzá dobsz egy babérlevelet a léhez.
  • Amennyiben húsleves készült, akkor szűrd le a levest a zöldségről (valamennyit hagyhatsz a levesben!), és robotgépben pépesítsd, majd öntsd a zöldségpürét egy lábasba, és forrósítsd fel.
  • Paleosoknak: Aki ki nem állhatja a kókusztejet, annak azt javaslom, hogy a tojássárgáját keverje el kb. 0,5 dl langyos vízzel, és a tojáskeveréket állandó keverés közben öntse a zöldségpürébe – ezzel a tojással be lehet sűríteni a vadas mártást.
  • Kókusztejes habarásnál a 2 dl (tejföl helyett) kókusztejet keverd el a tojássárgájával, és a forró zöldségpürébe öntsd bele állandó keverés mellett, és várj addig, míg a mártás be nem sűrűsödik; amennyiben a zöldségpüré elég sűrű, akkor a habarás elhagyható! AIP-osoknak simán menjen a pürébe a kókusztej.
  • Amikor a -mártás kész, akkor a tetejére löttyintsd valamilyen zsiradékot, hogy még ízletesebb legyen

Paleosoknak tálalható a mártás magában, vagy valamilyen teflonban pirított paleos kenyérrel vagy egy külön receptben leírt maceszgombóccal vagy pirított kenyérkockával.

AIP-osoknak javaslom a húslevesben főtt hús mártással való tálalását vagy készítsd el húsgombóccal.

AIP-os húsgombóc: darált hús, fokhagyma, só, apróra vágott rozmaring, útifűmaghéj vagy NoCarb rost-mix. 0.5 kg darált sertéshúshoz kb. 2 lapos ek. útifű vagy NoCarb szükséges.

 

Print Friendly, PDF & Email

One thought on “Vadas mártás – AIP és paleo”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.