Hozzávalók:
- 1 kg leveszöldség – én most mélyhűtöttet használtam, de természetesen egyébiránt 2-3 szál fehérrépa, 3-4 szál sárgarépa, egy öklömnyi zellergumó
- 2 fej vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- Só, őrölt bors ízlés szerint
- 2 dl kókusztej (elhagyható)
- 1 tojássárgája (elhagyható) – amennyiben AIP-ot követsz, akkor tojássárgáját ne tegyél a kókusztejhez!
- Kb. egy evőkanál olívaolaj vagy tökmagolaj vagy repceolaj vagy kacsa- vagy libazsír a -mártás tetejére (elhagyható, de nem érdemes!)
Elkészítés:
- A leveszöldséget, a vöröshagymát és a fokhagymát főzd fűszerezett vízben puhára, ha a húslevest pl. a vese kímélése miatt kerülöd!
- Amennyiben húsevő vagy, illetve AIP-os, akkor főzz valamilyen húsból – marha, sertés, szárnyas – húslevest (Szerintem a vadashoz leginkább a marhahús illik, és majdan a húst a mártáshoz tálalhatod!).
- Ha nem húslevest főztél, akkor öntsd le a vizet a zöldségekről, robotgépben pépesítsd, majd öntsd zöldségpürét egy lábasba, és forrósítsd fel úgy, hogy hozzá dobsz egy babérlevelet a léhez.
- Amennyiben húsleves készült, akkor szűrd le a levest a zöldségről (valamennyit hagyhatsz a levesben!), és robotgépben pépesítsd, majd öntsd a zöldségpürét egy lábasba, és forrósítsd fel.
- Paleosoknak: Aki ki nem állhatja a kókusztejet, annak azt javaslom, hogy a tojássárgáját keverje el kb. 0,5 dl langyos vízzel, és a tojáskeveréket állandó keverés közben öntse a zöldségpürébe – ezzel a tojással be lehet sűríteni a vadas mártást.
- Kókusztejes habarásnál a 2 dl (tejföl helyett) kókusztejet keverd el a tojássárgájával, és a forró zöldségpürébe öntsd bele állandó keverés mellett, és várj addig, míg a mártás be nem sűrűsödik; amennyiben a zöldségpüré elég sűrű, akkor a habarás elhagyható! AIP-osoknak simán menjen a pürébe a kókusztej.
- Amikor a -mártás kész, akkor a tetejére löttyintsd valamilyen zsiradékot, hogy még ízletesebb legyen
Paleosoknak tálalható a mártás magában, vagy valamilyen teflonban pirított paleos kenyérrel vagy egy külön receptben leírt maceszgombóccal vagy pirított kenyérkockával.
AIP-osoknak javaslom a húslevesben főtt hús mártással való tálalását vagy készítsd el húsgombóccal.
AIP-os húsgombóc: darált hús, fokhagyma, só, apróra vágott rozmaring, útifűmaghéj vagy NoCarb rost-mix. 0.5 kg darált sertéshúshoz kb. 2 lapos ek. útifű vagy NoCarb szükséges.
Habarás helyett szezámpelletes „rántást” készítettem alá és nagyon finom volt vele.