A pajzsmirigy alulműködés és a hashimoto háttere – összefoglalás 10 pontban

A Természetgyógyász Magazin vonatkozó cikkéből (a kiemelt sorra kattintva részletesen olvashatod a cikket!) készítettem egy kivonatot. Az elmúlt 11 éve tudott Hashimoto betegségem okán még soha nem vettem számba ilyen alaposan a betegséget kiváltó tényezőket. 
  1. „A pajzsmirigyhormonok hiánya lehet fokozott fertőzésre való hajlam fenntartója is, éppen azért, mert a hormonrendszerben szoros összefüggések láncolata van, vagyis az agyalapi mirigy, a  mellékvese és a petefészek hormonrendszere egymással csak harmóniában képes optimálisan működni.
  2. A szív és az agy közötti energiaáramlási útvonalak szabaddá tévője, a szervezet  ritmusszabályozója, a neurohormonális rendszer egyik legfontosabb szereplője, a pajzsmirigy  egyre gyakrabban mutatja a kimerülés jeleit. Igen sokunknak gyenge az immunállapota is.
  3. Mint minden hypothyreoid betegségnél, itt is a táplálékok jódhiányos  mivolta játszik nagy szerepet. A hölgyeknél a betegség tízszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál.

4. Az egyik főbűnös a progeszteronhiány.

Ma már tudjuk, hogy a lecsökkent progeszteronszint egyik komoly előidéző tényezője a Hashimoto-betegségnek. A modern kutatások igazolták, hogy a pajzsmirigy nem csak a saját – T3 és T4 – hormonjai, hanem a D3-vitamin megkötésére alkalmas fehérjéket is termel, de ösztrogén- és progeszteronreceptorokkal is rendelkezik az „ösztrogénreceptor-alcsalád” részvevőjeként. A tények azt mutatják, hogy a női hormonstátusz megváltozása, esetleg a pubertás idején, nagyon gyakran a terhesség után, valamint a klimaktériumban jelentősen megnő a pajzsmirigy-alulműködés vagy a Hashimoto-betegség előfordulási aránya.

5. További érdekesség, hogy a pajzsmirigy ösztrogén- és progeszteronreceptorainak működése a glutation nevű fehérje anyagcseréjével van szoros kapcsolatban. Amennyiben a glutation-S transzferáz nevű enzim és a glutation vérszintje lecsökken, az önmagában kiváltó oka lehet az ösztrogéntúlsúlynak, progeszteronhiánynak, vagyis kiválthatja a Hashimoto-betegséget. A hölgyeknél a betegség tízszer olyan gyakran fordul elő, mint a férfiaknál. A terápiáról a cikkben olvashatsz!

6. Sok klinikai jel mutat arra is, hogy a Ha­shimoto-betegség fontos rész-oka a női terméketlenségnek, valamint megnöveli a vetélések esélyét is. A kivizsgáláskor sok esetben találnak ilyenkor kifejezett ösztrogéntúlsúlyt, inzulinrezisztenciát, amelyek nagyon gyakran együtt járnak a progeszteronhiánnyal.

7. Az eredendő okok legfontosabbja: az energiahiány. A lecsökkent energiaszint miatt a szervezetben általános pangás, elsavasodás kezdődik, aminek a következménye a sejtszintű gyulladás és a szervezet önszabályozó rendszerének felborulása. A problémák sokszor a stressz-szerv, a mellékvese kimerülésével kezdődnek. A mellékvese kortizoljának megfelelő szintje ugyanis elengedhetetlenül szükséges a pajzsmirigy T3 és T4 hormonjának előállításához is.

8. A kiváltó okok közé sorolják a fertőzéseket is, de lényeges tudnunk, hogy azok is az esetek túlnyomó többségében már következményei a szervezet leromlásának, energiahiányos állapotának! Legtöbbször a herpeszcsaládból vagy az Epstein–Barr-vírusból származó fertőzéseket találnak a háttérben. Emellett természetesen különböző fertőzéses gócok is jelen lehetnek (fogak, melléküregek, ízületek, reumás gócok stb.), általános immundeficit, nyomelem- vagy vitaminhiány is fennállhat.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a környezetszennyezés szerepét a pajzsmirigybántalmak kialakulásában. Nagyon sok rovarölő szernek, valamint az állati eredetű zsíroknak van ilyen toxikus, ösztrogéndominanciát és következményes gyulladást kiváltó hatása, ugyanis a zsírszövetben halmozódnak fel nem csak a méreganyagok (25-szörös), de a nehézfémek (100-1000-szeres) is.

9. Az általános energiahiány mellett az energiaáramlás zavarai a meghatározóak a betegségek kialakulásában.

10. Kezelési lehetőségek

A pajzsmirigy betegségei – mint láttuk – a szexuálhormonok háztartását befolyásolják, s különösen a progeszteron bír ebből a szempontból kiemelt jelentőséggel. A progeszteronhiány előidézheti a T3 hormon hiányát. A progeszteron pótlása mindenképp megfontolandó nyálból vagy vérből történő elemzés eredménye alapján.

A legújabb kutatások egyértelműen igazolják, hogy a progeszteronnak a férfiak élettanában nagyobb szerepe van, mint azt korábban gondolták, nevezetesen védő hatása van a jóindulatú prosztatatúltengéssel szemben

A pajzsmirigy szorosan együttműködik a mellékvesévelA hiányos vagy erősen emelkedett kortizolszint egyaránt akadályozza a T4 T3-má alakulását, így mindenképp pajzsmirigy-működési zavarokhoz (is) vezet. A mellékvese terápiáiról a cikkben olvashatsz!

Magyarország Európában az egyik szelénben legszegényebb ország. Régóta ismert, hogy a szelénhiány nagyon megemeli a Hashimoto-betegség kialakulásának kockázatát. Ez a fémes elem erős általános antioxidatív hatású és szinergikus, azaz kölcsönösen erősítő hatása van a D3-vitaminnal, a redukált glutationnal és a progeszteronnal is a klinikai tanulmányok szerint.

A Hashimoto-betegség esetén legtöbbször a herpesz-családból vagy az Epstein–Barrvírusból származó fertőzéseket találnak a háttérben.

A hypothyreozis és a béltraktus nyálkahártya-problémái, gyulladásai gyakran járnak együtt. A klinikai gyakorlatban sokszor ez vezet a vashiányhoz. A vas hiányos felszívódása szintén akadályozza a pajzsmirigyhormonok normális előállítását, úgyhogy már egyedül a szérum-vashiány pajzsmirigy-alulműködési tüneteket produkálhat, sőt a vasat a pajzsmirigyhez szállító fehérje, a ferritin hiánya már normális szérum-vas esetén is utalhat hypothyreozisra! A vashiány kezeléséről a cikkben olvashatsz!

A Hashimoto-betegségben a nyálkahártya-gyulladások miatt egyrészt hiány lehet nyomelemekből és vitaminokból (szelén, cink, C- és B-vitamin, D-vitamin, kálium, magnézium, kalcium), így ezek pótlására is gondot kell fordítanunk. A bélnyálkahártya problémáit jó minőségű pro- és prebiotikumokkal is rendbe kell hozni.

A terápia fontos részét képezi az alvászavarok kezelése.  …”

Dr. Simoncsincs Péter
XIX. évfolyam 12. szám

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.