menekülés az irritábilis bélszindrómától – Speciális étrendem változásai

IBS – Irritábilis bélszindróma; Lyukas bélszindróma
Ellenálló keményítők – pl. fehér, sárga és lila batáta

2019 áprilisában tettem közzé egy mintaétrendet a Speciális étrendemhez. Ekkor már a 2018 decemberében kezdett Autoimmun Protokollhoz képest bátran belevágtam változtatásokba. Már ekkortól az étkezésem gerincét a zöldfélék határozták meg és csökkentettem az állati fehérjéket.

A Plant Paradox (Gundry A növényparadoxon) csak megerősített abban, hogy az irány jó, csak tovább kell finomhangolni.

Gundry a könyvében beszél arról, hogy a kemény ellenálló szénhidrátokat kell az étkezésünkben előtérbe helyezni, leánykori nevén ezeket rezisztens keményítőknek nevezzük. Az alábbiakban idézek Gundrytól:

A keményítőknek ez a részhalmaza máshogy viselkedik a gyomor-bél traktusban, mint a kukorica, a rizs, a búza és más tipikus keményítők vagy egyszerű cukrok. Ahelyett, hogy gyorsan átalakulnának glükózzá (vércukor), amely energiaként elég vagy zsírként elraktározódik, a jam, a taró, a főzőbanán és más ellenálló keményítők – pl. batáta – egyszerűen érintetlenül átmennek a vékonybélen. Ezek az ételek ellenállnak az enzimeknek, melyek elbánnak a komplex keményítőkkel – innen származik a nevük. Ez azt jelenti, hogy nem cukorként szívod fel a kalóriákat, mert ez inzulináradáshoz vezetne – hanem ami ennél jobb, hogy ezek a keményítők a legjobbak a bélmikrobáidnak. Az ellenálló keményítők növelik a „jó” baktériumok számát a bélrendszeredben, ahogy a prebiotikumok, nemcsak, hogy fokozzák az emésztés hatékonyságát és a tápanyagok felszívódását, hanem hozzájárulnak ahhoz is, hogy az olyan baktériumok szaporodjanak, amelyek táplálják a bélfal nyálkás rétegét. Minél több a nyálka, annál kevesebb lektin tépi fel a szűk átjárókat, így el sem kezdődik a lektin generálta kínlódás.”

„Az ételek választási lehetősége kibővül, ha helyrejön a bélrendszered és a lektintoleranciád bizonyos lektintartalmú ételek iránt. A Plant Paradox szemlélettel nem kell kalóriát számolnod vagy szénhidrátot. Csak az állati fehérjebevitelre kell odafigyelned.”

„Ebben a programban biztosítod, hogy a bélbarátaid megkapják, ami jár nekik, ami azt jelenti, hogy sokkal többet ehetsz annál, amit eddig ettél, és mégis fogyni fogsz. … Tény, hogy ennek bizonyítékát abban látod, hogy hatalmas széklet”kígyók” tekergőznek a vécédben, ahogy barátom, dr. Terry Wahls szokta mondani.” Teljesen egyetértek ezzel, mert így van! Eddig csak ketogénesektől hallottam, hogy wc-papírt sem kell használnod. Nos wc-papír nélküli életet biztosítanak az ellenálló keményítők is! Hallottál már olyan természeti népről, melynek tagjai vándorlásai közepette hátsójukat papírral törlik ki?! 😀

Az étrendem, amin finomhangoltam jelenleg a következő:

Reggel 8 körül -ch Szafi kenyérlisztből sütött cipók, esetleg ír vaj, valamilyen pesto, netántán szárnyas töpörtyű krém, vagy fürjtojások, illetve tyúktojás sárgája, katáng kávé.

Délben 13 óra magasságában – ellenálló szénhidrát – elsősorban batáta (sárga, fehér, lila), pestok, AIP-fűszerek: curry, gyömbér, fahéj, kurkuma.

A déli ebéd olyannyira eltelít, hogy csak a rend kedvéért este eszem kb. 18 óra magasságában valamilyen fehérjét – halmáj, apró hal konzerv, halszelet sütve, csirke felső comb – GMO-mentes hús, darált pulyka leveles zöldségekkel, azaz valamilyen ragu.

A változtatás kezdetén járok, de a cukorgyógyszereim felét elhagytam és így is az éhomi cukrom 4.2, 4.5 körüli érték. Még nem merem csökkenteni tovább a gyógyszert …, majd szép fokozatosan!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “menekülés az irritábilis bélszindrómától – Speciális étrendem változásai”

  1. Kedves Márti! Már több helyen feltettem a kérdést, de nem kaptam rá választ. Most örömmel olvasok nálad a rezisztens keményítőkről, és remélem tudsz majd segíteni a kérdésemben. Ha zöldbanán lisztből, vagy rizslisztből készítek valamit (pl palacsinta) és pihentetem egy napot, hidegen fogom elfogyasztani, akkor a keményítők ebben az esetben is átalakulnak rezisztens keményítővé ???

    1. Kedves Mónika! Ahogy a Növényi Paradoxon könyvből is idéztem a rezisztens keményítők viselkedését, annak értelmében és Gundry tanácsait is figyelembe véve a zöld banán (plantain) egyértelműen rezisztens keményítő! A hűtött rizsről olvastam a Táplálkozás Beállítás csapatánál Bartha Ákostól, hogy maga a rizs felszívódása jelentősen lassul, azaz rezisztenssé válik hűtött formában. Az sem mindegy ugyanakkor, hogy milyen rizst fogyasztunk. A basmati rizs a leginkább ajánlott! A rizsliszt – csak laikusként mondom -, már nekem kérdéses lenne, mert nem tudom, hogy milyen rizsből őrölték? …, elég tiszta-e? A hagyományos krumplira is vonatkozik az, hogy hűtött formában lényegesen lassabb a felszívódása (ezt cukorbetegként kipróbáltam!), mégis a burgyonyát is kerülöm a benne lévő toxikus hatású szaponinok miatt. Ez a kérdéskör megint olyan, amit egyéni mérlegelést is kíván?! Hány éves a beteg? …, Milyen súlyú a betegsége? …, Konkrétan mi a baja? … stb. Remélem, hogy tudtam a döntésben segíteni, Márta

  2. Kedves Márti!
    Azt szeretném megkérdezni, hogy mi a helyzet a zeller gumóval, illetve, hogy a batáta fogyasztása nem jelent-e túlzott szénhidrát terhelést, valamint, hogy milyen hatással van a feldolgozás, sütés, főzés a rezisztens keményítőkre.
    A cukkini miatt nagyon szomorú vagyok.

    1. Kedves Olivér!
      Nem jelent szénhidrátterhelést a batáta, hiszen valóban kemény szénhidrát. Ezt most már tapasztalatból írom. A bélflórára jótékony hatással van, mert tele van rosttal. A cukorértékeim folyamatosan javulnak. Négy bejegyzés született a legutóbbi időben a Növényi paradoxon kapcsán – olvasd át mégegyszer, mert írok a tapasztalataimról is. Véleményem szerint cukkinit mértékkel lehet enni. Gurndry azt írja, hogy amikor a bélflóra már rendbe jött, akkor a lektinekből valamennyit megengedhetünk magunknak.
      Még azt sem mondom, hogy most mindenkinek a Plant Paradox irányába kellene elmozdulnia. Számomra, mint autoimmun betegnek fontos ez, miután az autoimmun betegségek hátterében lyukas bélszindróma, más néven irritábilis bélszindróma áll. Van, akinek a sima paleo is tökéletes, van olyan is, aki a ketogénre esküszik. Hosszú távon cukrosoknak nagyon szigorú ketózis tartása segíthet – szakaszos és hosszú böjtökkel, de figyelemebe kell venni az egyéb betegségeket is. Nekem nem jött be, sőt a paleo low carb étrend mellett az évek során az éhomi cukrom egyre inkább átlépte a kívánt értéket. A cukorértékek tartásának vitathatatlan hatékony módja a napi rendszerességű mozgás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.