Hozzávalók:
- 0.5 kg vegyes zöldség – pl. mélyhűtött francia saláta keverék, de használható bármilyen zöldség
- 2 db tojás; AIP-osoknak zselatin+víz
- Gari – a vegyes zöldséghez 2.5 dl, de annyi gari szükséges, mely könnyű masszává felszívódó tésztát eredményez!
- Fűszerek: Só, bors, paprika por … egyéni ízlés szerint bármi!
- Opcionálisan reszelt kemény sajt
Elkészítés:
- Főzzük meg a zöldségeket, majd szűrjük le.
- Robotgéppel pépesítsük és üssünk rá tojásokat. AIP-osok keverjenek el 1 ek. zselatint 1 dl vízzel és ezt öntsék a zöldséghez!
- Ízlés szerint fűszerezzük.
- Öntsük a péphez a garit és alaposan keverjük el. Hagyjuk akeveréket néhány percig állni addig, míg kézzel érintve a massza jól formázható, de nem kemény állagú lesz!
- Az egyszerűség kedvéért fagyi-kanállal lehet a gombócokat adagolni, de természetesen akár kézzel is lehet formázni.
- Zsírpapírral kibélelt tepsire halmozzuk a pogikat.
- Reszelt sajtot szórhatunk a gombócok tetejére, de sajt nélkül is finom lesz!
- Előmelegített sütőben közepes lángon – 150-160 fokon – kb. 45 percig sütjük a pogikat. Miután a zöldség előfőzött, ezért nem szükséges hosszan sütni. Megjegyzem, hogy a hosszabb sütéssel maximum ropogósabb lesz az étel!