Trifán Livia receptje
Hozzávalók (kb. 80 dkg-hoz):
- 30 dkg mazsola (ennek egy részét – kb. 10 dkg-ot – lehet helyettesíteni aszalt meggyel, szilvával, áfonyával és még végtelen a lehetőségek száma)
- 6 dkg kandírozott narancs és/vagy citromhéj (ez sem kötelező, helyettesíthető aszalt gyümölccsel vagy mazsolával, ha például 25 dkg mazsolát és 11 dkg aszaltat használtok, már akkor is lehet az aszalt gyümölcs ízét érezni)
- 20 dkg darált dió (ki lehet próbálni natúr gesztenyével is)
- 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
- 6 kávéskanál kakaó
- Ízlés szerint fahéj, gyömbér, ánizs, rumaroma, stb.
- Kókuszosnál 1 evőkanál kókuszreszelék
Elkészítés és jó tanácsok:
- A mazsolát daráld le a kandírozott narancs és citromhéjjal együtt, a puhább aszalt gyümölcsöket vágd apróra, (a keményebb aszalt gyümölcsöket pár percre áztasd be, és a mazsolával együtt daráld le).
- Aprítógépben is el lehet készíteni, de akkor a darált dióval együtt kell a gépbe rakni, és kétszer, háromszor is megforgatni, hogy jól összedarabolja. Ha mégsem sikerül apróra vágni, akkor még késsel is rá lehet segíteni egy kicsit.
- Ezek után add mindehhez a gőz fölött megolvasztott étcsokoládét (ha felforrt a víz, csak takaréklángot használj, hogy ne süljön oda a csokoládé az edény széléhez), a kakaót, esetleg a fűszereket, kókuszt – akár gumikesztyűvel – dolgozd össze.
- Ha ezzel készen vagy, pár percre tedd hűtőbe a készítményt, hogy kicsit megkeményedjen a csoki.
- Vigyázat! Ne hagyjuk órákig vagy másnapig a hűtőben, mert akkor kőkemény lesz és újra nekiláthatunk gőz fölött megpuhítani a masszát.
- Ha kicsit megkeményedett az alapanyag, akkor sodorj a masszából rudakat és kb. 3-4 cm hosszú darabokat vágj belőle.
- A csokiba mártogatást másnap is meg lehet csinálni, addig legalább megkeményedik a szaloncukor, de ez nem baj.
Temperálás (csokiba mártogatás):
- 10 dkg fekete csokoládét víz fölötti edényben olvassz fel (ha már forr a víz, kis lángon kevergetve), vedd le a tűzről és a további 10 dkg feldarabolt étcsokoládét keverd bele, amíg el nem olvad.
- Ezután ritka fogú villára helyezve mártogasd a csokiba szaloncukrokat, kicsit csepegtesd le és rakd alufóliával borított tálcára. Ezzel a módszerrel szép fényes lesz, és nem olvad meg szobahőmérsékleten sem. Az alufóliáról később le tudjuk szedni a lecsöpögött csokidarabokat és újra fel tudjuk használni.
- Az elkészült szaloncukrokat ismét tedd hideg helyre, és ha megkötött (kb. 15 perc) szépen csomagold be.
Nem lessz sok a 6 kg kandirozott narancs?
Köszi, hogy szóltál:-D
Összesen akkor mennyi csokoládét kell felhasználni hozzá? 20 dkg szerepel a receptben, de ez csak a masszába megy, és másik 20 dkg kell a bevonáshoz? Vagy rosszul értelmezek valamit? Köszi!
Kedves Emi! Összesen 30 dkg csoki kell a recept szerint. 20 dkg megy a szaloncukorba, majd 10 dkg kell a temperáláshoz, azaz a rudak bevonásához. Odaírtam a temperálás mellé, hogy rudak bevonása. Én még nem csináltam meg a szaloncukrot, de Livi készítményéből már ettem, és nagyon finom 😀 BB Márta