Szaloncukor Livitől – néhány hasznos tanáccsal

Szaloncukor házilag – A kép a coocpad.com oldaláról való.

Trifán Livia receptje

Hozzávalók (kb. 80 dkg-hoz):

  • 30 dkg mazsola (ennek egy részét – kb. 10 dkg-ot – lehet helyettesíteni aszalt meggyel, szilvával, áfonyával és még végtelen a lehetőségek száma)
  • 6 dkg kandírozott narancs és/vagy citromhéj (ez sem kötelező,  helyettesíthető aszalt gyümölccsel vagy mazsolával, ha például 25 dkg mazsolát és 11 dkg aszaltat használtok, már akkor is lehet az aszalt gyümölcs ízét érezni)
  • 20 dkg darált dió (ki lehet próbálni natúr gesztenyével is)
  • 20 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
  • 6 kávéskanál kakaó
  • Ízlés szerint fahéj, gyömbér, ánizs, rumaroma, stb.
  • Kókuszosnál 1 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés és jó tanácsok:

  • A mazsolát daráld le a kandírozott narancs és citromhéjjal együtt, a puhább aszalt gyümölcsöket vágd apróra, (a keményebb aszalt gyümölcsöket pár percre áztasd be, és a mazsolával együtt daráld le).
  • Aprítógépben is el lehet készíteni, de akkor a darált dióval együtt kell a gépbe rakni, és kétszer, háromszor is megforgatni, hogy jól összedarabolja. Ha mégsem sikerül apróra vágni, akkor még késsel  is rá lehet segíteni egy kicsit.
  • Ezek után add mindehhez a gőz fölött megolvasztott étcsokoládét (ha felforrt a víz, csak takaréklángot használj, hogy ne süljön oda a csokoládé az edény széléhez), a kakaót, esetleg a fűszereket, kókuszt – akár gumikesztyűvel – dolgozd össze.
  • Ha ezzel készen vagy, pár percre tedd hűtőbe a készítményt, hogy kicsit megkeményedjen a csoki.
  • Vigyázat! Ne hagyjuk órákig vagy másnapig a hűtőben, mert akkor kőkemény lesz és újra nekiláthatunk gőz fölött megpuhítani a masszát.
  • Ha kicsit megkeményedett az alapanyag, akkor sodorj a masszából rudakat és kb. 3-4 cm hosszú darabokat vágj belőle.
  • A csokiba mártogatást másnap is meg lehet csinálni, addig legalább megkeményedik a szaloncukor, de ez nem baj.

Temperálás (csokiba mártogatás):

  • 10 dkg fekete csokoládét víz fölötti edényben olvassz fel (ha már forr a víz, kis lángon kevergetve), vedd le a tűzről  és a további 10 dkg feldarabolt étcsokoládét keverd bele, amíg el nem olvad.
  • Ezután ritka fogú villára helyezve mártogasd a csokiba szaloncukrokat, kicsit csepegtesd le és rakd alufóliával borított tálcára. Ezzel a módszerrel szép fényes lesz, és nem olvad meg szobahőmérsékleten sem.  Az alufóliáról később le tudjuk szedni a lecsöpögött csokidarabokat és újra fel tudjuk használni.
  • Az elkészült szaloncukrokat ismét tedd hideg helyre, és ha megkötött (kb. 15 perc) szépen csomagold be.
Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Szaloncukor Livitől – néhány hasznos tanáccsal”

  1. Összesen akkor mennyi csokoládét kell felhasználni hozzá? 20 dkg szerepel a receptben, de ez csak a masszába megy, és másik 20 dkg kell a bevonáshoz? Vagy rosszul értelmezek valamit? Köszi!

    1. Kedves Emi! Összesen 30 dkg csoki kell a recept szerint. 20 dkg megy a szaloncukorba, majd 10 dkg kell a temperáláshoz, azaz a rudak bevonásához. Odaírtam a temperálás mellé, hogy rudak bevonása. Én még nem csináltam meg a szaloncukrot, de Livi készítményéből már ettem, és nagyon finom 😀 BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.