Aquafitness

Idézet az Aqua Életmód Egyesület oldaláról

http://www.aquaeletmod.hu/aquafitness.html

Aquafitness

„Mi az Aquafitness?

Az aquafitness hatékony módszer arra, hogy megszabaduljon a mindennapi feszültségtől, az izomhúzódásoktól és a felesleges kilóktól !

A mai életvitelhez elengedhetetlen a rendszeres mozgás, testünk karbantartása. Az aquafitness segít Önnek, hogy mindig jó legyen a közérzete, növeli a teherbíró képességet, egészségesebb életmódot biztosít, mindeközben formálja az alakot.

Olyan kondicionáló torna, amelyet erre a célra kifejlesztett speciális eszközökkel végzünk a vízben. A vízigimnasztikát úszástudás nélkül, kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül bárki csinálhatja, mert a gyakorlatok mindenki számára könnyen elsajátíthatóak.

Segít a fogyásban, jó hatással van az izületi vagy gerincbántalmakban szenvedőkre, továbbá a reumás panaszokkal élőkre. Ezenkívül a víz relaxáló hatása révén kiválóan pihentet.

Kiknek ajánljuk?

A vízitornát korhatár nélkül ajánljuk mindenkinek, időseknek és fiataloknak egyaránt, de különösen azoknak a nőknek, akiknek a munka mellett a családban is helyt kell állniuk.

Ajánljuk továbbá:

  • Fogyni és erősödni vágyóknak
    akik a víz közegellenállását tudják kihasználni, mely legalább 12-szerese a levegőjének. E szám hatványozódik, ahogy a mozgás ereje fokozódik. A vízben való mozgáskor az izmok tónusosabbakká válnak és több kalóriát tudunk elégetni.
    (Egy óra intenzív vízigimnasztika során akár 400-500 kcal-t is !)
  • Időseknek, kismamáknak (a terhesség 3. hónapjától és a szülés után)
  • Túlsúlyosoknak, aerobicot vagy más tornát nehezen bíróknak
    akiknek a víz felhajtóereje segít ebben. A víz lecsökkenti a gravitáció hatását. Amikor vízbe merülünk, a testünk mintegy 90 %-os súlyveszteséget tapasztal. Ez azt jelenti, hogy egy 70 kg-os személy csupán 7 kg-os testsúllyal tréningezik a vízben, így kisebb terhelés mellett többet tud teljesíteni, miközben a vizes közeg kíméli a gerincoszlopot, az izületeket és szalagokat.
  • Mozgáshiányban szenvedő ülő foglalkozásúaknak
  • Ízületi- és gerincbántalmak, valamint csontritkulás esetén, derék vagy hátfájással küszködőknek, részükre a fent leírtakon kívül a hidrosztatikai nyomás segíti a mozgást. A hidrosztatikai nyomás csökkenti az ízületi- és izomfájdalmakat, javítja a mélyizmok vérkeringését és hozzájárul a labilis ízületek stabilizálásához a tehermentes közegben. A mozgás során a hasi és hátizmok együttesen húzódnak össze, mely a munka mellett megfáradt gerincoszlopot a helyes testtartásra kényszeríti. A vízi gyakorlatok jó hatással vannak a csontsűrűség kedvező alakulásában a külső ellenhatás leküzdése révén.
  • Krónikus légúti betegségben szenvedőknek (asztma, pollen allergia)
    a víz alatti mozgás folyamán szabadabbá válik a légzés, mely a vér oxigéntelítettségét kedvezően befolyásolja. A vízfelszín feletti uszodai párás levegő jó hatással van a légzésre és biztosítja a pollenmentes környezetet.
  • Pszichoszomatikus zavarok és depresszió esetén
    a víz egyben pihentető, relaxáló közeg is, mely serkenti az endorfin nevű boldogsághormon termelődését. Ezáltal kiváló ellenszer a pszichés problémákra.
  • Gyerekeknek (6-8 éves kortól)
    esetükben a torna felkészít az úszás tanulásra, korrigálja a gerincferdülést
  • Operáción, súlyos sérülésen átesetteknek, valamint tartós fekvőbetegség után rehabilitációs tornaként”

Aquafitness BB módra:-D

Ilona a TT-blogon bogarat ültetett a fülembe az Aquafitness-szel. Nos, ennek hatására tegnap az usziban kifigyeltem a fitness edzést, és az egyébként sportoló úszómesterrel kitárgyaltam a vízben folytatandó torna lényegét.

Ajánlás: http://www.aok-care.de/ab-ins-kuehle-nass-416.php
Aquafitness: Übungen zum Selbermachen – Aquafitness: Gyakorlatok önállóan gyakorlóknak, … (kezdőknek és haladóknak!)

Miért jó a vízi torna?

Arra a következtetésre jutottunk, hogy változtatni kell az uszodai edzési módszeremen, ha a mozgással fogyást is szeretnék elérni.

Eddig is minden alkalommal leúsztam a magam 1000 méterét kézlapáttal, általában mellen, bár tudok úszni mind a 4 úszásnemben. Az 1000 méter egyhuzamban való leúszása jót tett a teljes testem átmozgatásának, de különösebb erőkifejtést számomra nem jelentett.

A változtatás lényege:

  • Letettem a kézlapátokat, mert bár azokkal gyorsan és erőteljesen tudok úszni, de nekem nem a felkaromat kell erősíteni, hanem a combokat és a hasat kellene fogyasztani;
  • Az uszodai 33,3-as medencében a 30 hosszt úgy kell teljesíteni, hogy inkább lassabban intenzíven, néha pihenőt tartva dolgozzak, változatos mozgásformákat végezve
  • Mozgásformákra példák: 1-2 hossz gyaloglás előre kézzel evezve, 1-2 hossz biciklizés előre kéz segítsége nélkül, 1-2 hossz hátra biciklizve kézzel evezve, medence szélén haladva és kapaszkodva – guggolás-tovább ugrás-guggolás, kralldeszkával csak mellúszás lábtempója, vagy krallozás, vagy pillangózás, hátúszás csak lábtempóval, a lépcsőnél a medence aljáig merülés és ugrás minél magasabb lépcsőfokra stb. – pihenésképpen úszás

Tapasztalat:

  • A tegnapi első vízi tornám után ma reggel izomlázat éreztem a derekamban, melyre a mai napon további intenzív mozgás-sort tettem rá.
  • Senki nem röhögött rajtam az uszodában:-D, mert 13 órakor az emberek általában ebédelnek, és nem usziba járnak; … másrészt pedig szerintem az uszodában a víz mindenkit egy kicsit elvarázsolttá tesz, tehát nagyon senki sem figyel a másikra …, meg egyébként is – kit érdekel, hogy mit gondolnak rólam?! – max. azt, hogy egy kicsit „elmentek nálam” … -D
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.