Patisszon, azaz csillagtök köménymaggal

Valahogy az idén nyáron eddig kimaradt a patisszon a repertoárból, pedig kiválóan süthető tökféle. Még a PaleoParty-n csodás díszcsomagolásban:-) kaptam egy bio csillagtököt Macskacicótól, mely ma került felhasználásra. Köménymaggal kisütve remek!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Attól függ, hogy hány személynek készül, aszerint végy egy kisebb vagy nagyobb patisszont
  • Pucold meg, és vágd fel lapokra – az öregebb csillagtök magjait ki kell venni, a fiatalabbakét nem
  • Forrósíts fel valamilyen zsiradékot – sertés-, kacsa-, libazsír vagy akár kókuszzsír -, a patisszon lapokat szórd meg köménymaggal, és a lapok mindkét oldalát süsd ropogósra
  • Csak utólag szabad sózni, mert különben levet ereszt; a megsült lapokat akár borsozhatod, vagy zúzott fokhagymával bekenheted, fokhagymaporral beszórhatod
  • Önmagában és valamilyen sült hússal is finom; a képeken sertésoldalas látható, melynek elkészítéséről külön receptben olvashatsz!

 

Print Friendly, PDF & Email

7 thoughts on “Patisszon, azaz csillagtök köménymaggal”

  1. Szia:)-

    Gratulálok a blogodhoz, lelkes olvasó vagyok és terjesztem a barátnőim körében az „igét”. Mivel laktóz és keményítőérzékeny vagyok, már évek óta nagyjából Paleo szerint étkeztem, kivéve a maradék, minimális reggeli tönkölykenyeremet. A Paleo ismeretek bővülésével
    az összes létező új lisztet kipróbáltam, különböző kombinációkban is, kókusz, mandula, szezám, len, gesztenye stb. , mind megbuktak nálam, mert vagy nagyon magas a rosttartalmuk, vagy magas a keményítőtartalmuk, vagy nagyon nehezek, tömények, szóval
    sajnos nem tudom őket jelentős puffadás nélkül enni. Úgyhogy maradnak az alacsony keményítőtartalmú zöldségek és hús. Viszont nagyon hálás lennék, ha megadnád ennek a zalaegerszegi cukrászdának az elérhetőségét, egyrészt hátha velük együtt ki tudok valami számomra is ehető Paleo kenyeret kísérletezni (sütésben általában nem vagyok jó), másrészt mert üzletileg is érdekel a dolog.

    Nagyon köszönöm válaszodat előre is, üdv és további sikereket: Katalin

  2. Szia MW! Majd igyekszem receptekkel. De felhívom a figyelmedet arra, hogy a patisszon kiválóan tárolható. Elteszed hűvös száraz helyre, és még hosszú hetek múlva is ehető. Ötlet: vágd fel julienre, és süss belőle „chipset”; karikázd fel, és készíts belőle „roseiblit”; ki kellene próbálni a „rakott krumplit” belőle, mert ez a tök kemény húsú, jó tartása van, tehát szerintem annak is jó. Kiválóan rántható! A zsenge patisszon pl. darált hússal, lecsóval tölthető – sajttal megszóród, és sütőben kisüthető BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.