Valahogy az idén nyáron eddig kimaradt a patisszon a repertoárból, pedig kiválóan süthető tökféle. Még a PaleoParty-n csodás díszcsomagolásban:-) kaptam egy bio csillagtököt Macskacicótól, mely ma került felhasználásra. Köménymaggal kisütve remek!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
- Attól függ, hogy hány személynek készül, aszerint végy egy kisebb vagy nagyobb patisszont
- Pucold meg, és vágd fel lapokra – az öregebb csillagtök magjait ki kell venni, a fiatalabbakét nem
- Forrósíts fel valamilyen zsiradékot – sertés-, kacsa-, libazsír vagy akár kókuszzsír -, a patisszon lapokat szórd meg köménymaggal, és a lapok mindkét oldalát süsd ropogósra
- Csak utólag szabad sózni, mert különben levet ereszt; a megsült lapokat akár borsozhatod, vagy zúzott fokhagymával bekenheted, fokhagymaporral beszórhatod
- Önmagában és valamilyen sült hússal is finom; a képeken sertésoldalas látható, melynek elkészítéséről külön receptben olvashatsz!
Szia:)-
Gratulálok a blogodhoz, lelkes olvasó vagyok és terjesztem a barátnőim körében az „igét”. Mivel laktóz és keményítőérzékeny vagyok, már évek óta nagyjából Paleo szerint étkeztem, kivéve a maradék, minimális reggeli tönkölykenyeremet. A Paleo ismeretek bővülésével
az összes létező új lisztet kipróbáltam, különböző kombinációkban is, kókusz, mandula, szezám, len, gesztenye stb. , mind megbuktak nálam, mert vagy nagyon magas a rosttartalmuk, vagy magas a keményítőtartalmuk, vagy nagyon nehezek, tömények, szóval
sajnos nem tudom őket jelentős puffadás nélkül enni. Úgyhogy maradnak az alacsony keményítőtartalmú zöldségek és hús. Viszont nagyon hálás lennék, ha megadnád ennek a zalaegerszegi cukrászdának az elérhetőségét, egyrészt hátha velük együtt ki tudok valami számomra is ehető Paleo kenyeret kísérletezni (sütésben általában nem vagyok jó), másrészt mert üzletileg is érdekel a dolog.
Nagyon köszönöm válaszodat előre is, üdv és további sikereket: Katalin
Kedves Kati! Köszönöm kedves szavaidat. Örülök, hogy az érzékenységed kezelésében sokat segítenek a blogomon olvasható receptek. Írj a burry@freemail.hu címre. Burry ismerősei a zalaegerszegi cukisok. Szia, BB
Szuper ötlet! Úgyis megértek a patiszonok a kertben! Most egész héten azt fogunk enni:) Még kérünk recepteket!:D
Szia MW! Majd igyekszem receptekkel. De felhívom a figyelmedet arra, hogy a patisszon kiválóan tárolható. Elteszed hűvös száraz helyre, és még hosszú hetek múlva is ehető. Ötlet: vágd fel julienre, és süss belőle „chipset”; karikázd fel, és készíts belőle „roseiblit”; ki kellene próbálni a „rakott krumplit” belőle, mert ez a tök kemény húsú, jó tartása van, tehát szerintem annak is jó. Kiválóan rántható! A zsenge patisszon pl. darált hússal, lecsóval tölthető – sajttal megszóród, és sütőben kisüthető BB
Köszi BB az infót! Elkészítettem a fenti receptet – tényleg szuper lett!:) Holnap rakott „krumpli”:)
WOOOW! és ezt még csak most látom? patiszon forever! köszi a tippet, pont van itthon 😉
és íme:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=2459542456299&set=a.2090763197048.2133058.1484289517&type=1&theater