Hozzávalók:
- 3-6 db kemény tojás – létszám szerinti mennyiség
- Olíva olaj
- 1 késhegynyi chili por vagy szárított chili
- 1 késhegynyi kurkuma
- 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
- 1 kávéskanálnyi gyömbér
- 1 késhegynyi fahéjpor
- 4 egész szegfűszeg
- 1 db erős paprika (vagy chili paprika) összevagdalva
- 2 kávéskanál koriander
- Esetleg a fenti fűszerek helyett Garam Masala + chili
- Só ízlés szerint
- Víz
- 1 kis doboz (0,5 dl) paradicsomsűrítmény
- Tehetünk az alapba hámozott, felezett paradicsomot is (elhagyható)
- Tálaláskor önthetünk rá egy nagy kanálnyi kókusztejszínt (elhagyható)
Elkészítés:
- A kemény tojásokat megtisztítjuk
- Minden tojást behasítunk hosszában 4 helyen – óvatosan, hogy egyben maradjanak
- Egy vas- vagy teflon lábasban felforrósítunk kb. 0,5 dl olíva olajat, és beletesszük a kurkumát és a chilit
- A fűszeres olajba beledobjuk a kemény tojásokat, és benne aranybarnára sütjük
- A tojásokat kiemeljük az olajból, és félretesszük
- Ugyanebben az olajban megpirítjuk a vöröshagymát a gyömbérrel, a fahéjjal és a darabokra vágott erős paprikával (vagy chili paprikával)
- A már puha fűszeres alapba beletesszük a paradicsomsűrítményt, és hozzáöntünk kb. 1 dl vizet (annyi vizet, hogy az alap se túl sűrű, se túl híg ne legyen)
- Ezután tesszük bele az alapba a hámozott, felezett paradicsomokat (elhagyható)
- A fűszerkeverékbe teszünk ízlés szerint sót, beletesszük a 4 db szegfűszeget, a 2 kávéskanál koriandert
- A fűszeres alapba beletesszük a tojásokat, és állandó keverés mellett az egészet átforraljuk
- Önthetünk rá kókusztejszínt (elhagyható)
Ennek a feltétnek egyik lényege a fűszer!
A gyömbér, a fahéj, a szegfűszeg és a koriander teszi igazán „indiaivá”. Természetesen a fűszerekből ízlés szerint és fantázia szerint egy-kettő elhagyható, és más fűszerekkel – pl. borssal, mustármaggal az alapmártás megbolondítható!