Nagy térfogatú zöldségeket válassz, azoknak alacsony lesz a Glikémiás indexe – a káposztaféléké 15 és a salátáké úgyszintén 15. Meglehetősen unalmas a jégsaláta, bár én a roppanós voltát igencsak szeretem. Fel lehet dobni kelkáposztával összekeverve, mert a kelkáposztának viszont igencsak izgalmas íze van 😀 Hús nélkül készítve – vegetáriánusoknak is kiváló étel, megfelelő fűszerekkel pedig AIP-osoknak!
Hozzávalók és elkészítés egyben:
Egy közepes fej kelkáposztát vágd kisebb-nagyobb darabokra, szedd szét leveleire
Adhatsz hozzá szintén összevagdosott bármilyen más salátát, de el is hagyhatod! Nekem jégsalátám volt itthon.
Egy nagyobb mély tepsiben halmozd fel a kelkáposztát és a salátát
Sült vagy főzött csirkemellet, csirkecombot, akár sült sertés húst, maradék rántott húst pl. (ahogy én tettem) vágj fel apró darabokra és keverd el a salátával
Enyhén sózd meg, és keverd át az egyveleget; nem igényel további fűszerezést, de ami illik hozzá – esetleg köménymag és őrölt bors; választhatsz AIP-kompatibilis fűszereket is – pl. kurkumát, majoránnát, sót, fokhagymát stb.
Sertészsír darabokkal vagy kókuszzsír darabokkal, illetve kókuszolajjal hintsd meg a salátaágy tetejét – nem kell, hogy majdan zsírban tocsogjon
Süsd az ételt addig, amíg a saláta teteje nem kezd ropogósra sülni
A nagyobb szénhidrát tartalmú ételeket vagy reggel, vagy kora délután fogyaszd, s akkor energiát fog adni egész napra. Lassan felszívódó szénhidrát, tehát cukorbetegeknek kiváló. Már miért ne lehetne levessel kezdeni a napot?!
Újdonsággal egészítem ki a 2018-ból való receptemet, mégpedig a fehér batátából készült levessel. Őszintén megmondom, hogy nem rajongok a sárga édes krumpliért, néha megeszem, de nem jellemző. Végre szereztem fehér batátát és ebből a sárga batátához képest most egy másik leves verziót készítettem.
Hozzávalók és elkészítés 1 személyre:
Kb. 20 dkg édes krumplit tisztítsunk meg és vágjuk vagy karikára, vagy kis kockákra.
Főzzük sós vízben puhára, annyi vízben, hogy az a batátát éppen hogy ellepje.
Ideális esetben cseréljük le ezt a vizet húsleves alaplére (én ezt tettem!), majd öntsünk a léhez növényi tejet (a képen a bio zabtejjel való felöntés látható!), de az AIP klasszikus növényi teje a kókusztej!
Fűszerek: só, majoránna
A korábbi sárga húsú batáta levest növényi tej hozzáadása nélkül csak fűszeres lében készítettem el.
Glikémiás indexe: 33 A hagyományos burgonyáé: 90
Hozzávalók és elkészítés egyben:
30-40 dkg édes krumplit hámozz meg és vágd fel apró kockákra
Készíts egy kis adagnyi lecsós alapot – 1 kis fej hagymát hámozás után apróra vágj fel, dobj rá egy kisebb negyedekre vágott paradicsomot, 1 kisebb paprikát csíkokra vágva, melyet kevés zsíron dinszteld meg; amennyiben AIP-ot követsz, akkor hagyd ki a paradicsomot és a paprikát!