Bébitök darált hússal töltve

A „Sajttal sütött darált hús” mellett megtöltöttem az 1 kilogrammnyi darált hús másik felével egy – a belsejét kikapart – bébitököt.

Nyisd meg a jelzett receptet, vagy nézd meg egyszerűen az előző bejegyzést, és egy magjától és külső héjától megtisztított bébitökbe töltsd be a fűszerezett darált hús másik felét – 0.5 kg-ot. (Az előző receptben leírtak a fél kg-hoz megismételve értendők!)

A töltött tökre kb. 3 dkg sárga Cheddar sajtot reszeltem.

A Cheddar sajtok kemény sajtok, tehát a paleoban fogyaszthatóak!

 

 

 

Sajtban sütött darált hús

Ezen alkalommal 1 kg darált pulykahúsból egyszerre kétféle ételt készítettem. A két ételhez az alapot – a hús fűszerezését elvégeztem, majd egy sütéssel a két ételt megsütöttem. Álljon itt az egyik változat – „Sajtban sült darált hús”, majd ezt követően külön posztban leírom a töltött bébitök elkészítésének módját.

Hozzávalók:

  • 0.5 kg darált hús – ez lehet pulyka, csirke, de sertés is
  • Pulyka esetében erőteljesebben fűszerezz, mint a csirke és sertéshús készítésénél, mert a pulykának jellegzetes édeskés íze van, amit el kell nyomni! Nem írok a fűszerhez mennyiséget, mert ízlés szerint kell használni! – 1 kávéskanál vagy annál több legyen az irányadó alap.
  • 1 nagy fej vörös hagyma apróra vágva
  • Összetört fokhagyma gerezdek vagy fokhagyma por
  • Őrölt bors
  • Csípős paprika por
  • Édes-nemes paprika por
  • 1-2 db tojás (méretfüggő!)
  • Fehér Cheddar sajt vékony lapokra vágva – kb. 5 dkg
  • 1 evőkanál zsír

Elkészítés:

  • A darált húst a fűszerekkel és tojással keverd össze
  • Formázz belőle a sütőedénybe rudat és helyezd el a zsírral kikent alapra
  • Takard le sajtlapokkal
  • Kb. 45 perc alatt fog közepes lángon átsülni

Paleo tarhonya

A recept és a képek Willson oldaláról valók,

ha a ide kattintasz, többet is olvashatsz a receptről!

Hozzávalók:

  • 6 tojás (vagy 10 tojásfehérje)
  • 9 lapos evőkanál mandulaliszt (***)
  • 1-2 dl tiszta ivóvíz
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • Só (Ízlés szerint)

A sütéshez

  • 2 nagy kanál zsír

 Elkészítés:

  • A hozzávalókat összekeverjük(megkóstoljuk, elég sós e!?!
  • Egy mély serpenyőben megolvasztjuk a zsírt és egy jó kanálnyit a masszához keverünk
  • Negyedórányi pihentetés után a felforrósodott zsírba beleöntjük a keveréket, és sütés közben folyamatos keveréssel morzsásra daraboljuk


Felhasználás:

  • Gulyásleveshez csipetke helyett
  • Vadas mellé zsemlyegombóc helyett
  • Pörköltekhez köretnek, vagy az ételeinkben a nokedli és a rizs helyettesítésére is alkalmas, stb.
  • Fokhagymaleveshez, húsleveshez, karalábéleveshez levestészta helyett. Ebben az esetben őrölt kömény helyett  egy pici borsot, apróra vágott petrezselyem zöldet tehetünk bele
  • Húslevesnél elkapart májjal kiegészítve májgombóccá alakítható
  • Önálló ételnek is finom, ha darált főtt sonkát keverünk a masszába kisütés előtt
  • Reszelt, érett kemény sajttal (parmezán) fogyasztható… – lásd. sonkás morzsóka

(***)
A mandulalisztet tessék előbb megkóstolni!!! Néha keserű-mandula kerül bele és aztán lehet kidobni az egészet…