A mandulalisztet keverd össze a parmezán sajttal és egy csipetnyi sóval (a parmezánnak sós karakteres az íze!), és annyi vizet önts a tésztához, hogy sűrű, de jól kenhető masszát kapjál.
Egy tepsit bélelj ki zsírpapírral és leheletvékonyan kend meg a tésztával.
A lapok formáját előre vagdosd be a nyers tésztalapon.
120 Celsius fokon – szárítva süsd a crakert – kb. 15 percig, de nézzél rá; Lényeges, hogy ne égjen meg, viszont jól törhető legyen.
Már régen foglalkoztat, hogy hogyan tudnám a tortilla készítésében kipróbált keményítős változatot egy egyszerű paleo lisztes, tojás mentes vékony kenyérlappal kiváltani. Alkottam egy lepényt, és utána kerestem hozzá a nevet. A neten utánanézve ez a „kenyér” leginkább a Parve – zsidó kenyérhez hasonlít. Remekül lehet tölteni.
Hozzávalók 5-6 db parve elkészítéséhez:
Kb. 10-12 dkg szezámliszt –> 5 x 2 dkg-os evőkanállal, avagy másként a NaturCookta 50 dkg-os zacskóban lévő liszt negyedelve
Annyi víz, hogy sűrű palacsinta tésztát kapjunk
1 lapos evőkanál sertészsír felolvasztva és kéz melegre hűtve és a tésztába öntve
1 kávéskanál só
1 kávéskanál őrölt köménymag
Az edény zsírozásáról tudatosan feledkeztem meg, mert nem kell, hiszen szárazon sütünk; éppen ezért viszont fontos, hogy milyen edényben történik mindez!
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat keverd össze
Tűzforró – lehetőleg kerámia vagy teflon felületű palacsinta sütőbe önts egy merőkanálnyi tésztát; a sütő nincs kizsírozva, mert itt a szárazon sütés a lényeg!
Ne ijedj meg, a tészta elkezd majd bugyogni, levegő buborékok jelennek meg a sütéskor, melyek idővel eltűnnek
Amikor azt látod, hogy a parve széle kezd barnulni, akkor egy nagy felületű lapos késsel – egy kicsit erőszakosan! – emeld fel a tésztalapot, és fordítsd át sütésre a másik oldalára
A buborékok miatt a parve másik oldala nem lesz sima, de ettől még tökéletesen használható és finom
Szedd ki lapostányérra a lepénykenyereket, majd tölts meg annyit, amennyit megeszel
A fenti képen vegyes salátával és lazacdarabokkal töltöttem meg a mai reggelire szánt kenyeremet. Egyébként szíves figyelmetekbe ajánlom: „Atlanti lazacfilé darabkák vákuum csomagolásban” Litvánia; kilója 2.500 Ft – egy mindenmentes felvágottnál valamivel olcsóbb! – piaci halasnál vettem.
Nem akarok álszent lenni, a parvera Heinz 70%-os majonézt tettem, amiben a növényi guar-gumi és az egy parvera jutó cukor számomra még elfogadható!