PaleoVital főzőklub – 2014.11.22. szombat

uránia2012november4koki_2_mti19.club_cafe1

Az Urániás klubélet folytatása a KÖKIBEN

A PaleoVital (K. Pataki Márta BB) és a PaleoFarm (Töttő Tünde tulajdonos), valamint a KÖKI terminál bevásárló és szabadidő központ – közösen útjára indít egy paleo főzőklubot.

Az első összejövetel időpontja:

2014. november 22. szombat 14 óra

Helyszín: a KÖKI bevásárló központ (1191 Budapest, Vak Bottyán u. 75.) földszintjén lévő Café Club – a szökőkúttal szemben; a KÖKI a 3-as Metro Kőbánya-Kispest végállomásán található, a metro közvetlenül az épület mellett fut be a végállomásra

A klub befogadóképessége: 50 fő

A klubösszejövetel belépő díja előre vásárolt jegy esetén: 1.000 Ft, azaz Egyezer forint, a helyszínen vásárolt jegy ára 1.300 Ft. A klubba szóló belépő jegyet a helyszínen csak abban az esetben lehet fizetni, ha a létszám előzetesen nem telt be! A belépőjegy egyben 10%-os vásárlási kupon is, melyet előzetesen november 10-től az üzletben vagy a rendezvény napján lehet átvenni. Levásárolni november 22-től december 20-ig lehet a PaleoFarm-nál.

Célunk a paleo étkezési kultúra terjesztése, paleosok tapasztalatainak megosztása, klubélet kialakítása.

A klub összejövetelein egy általam előre elkészített ételsorból paleos kóstolón vehetsz részt. Az összejöveteleken bemutató főzést tartok, és lehetőség lesz aktívan bekapcsolódni.

Az első klub találkozón kínált ételek:

  • Meleg fahéjas almaleves nyers almával és dióval
  • Francia rakott „burgonya”

Megtanuljuk a gyümölcs főzése nélküli meleg leves készítését, továbbá az egytálételek borításának technikáját.

Kóstolót bárki korlátlanul hozhat magával, de helyben is lehet vásárolni süteményeket, ásványvizet és kedvezményes áron Garnoderma kávét.

Jelentkezés esetén személyesen a PaleoFarm (KÖKI II. emelet) üzletében lehet belépőt vásárolni, vagy a vállalkozás alábbi számlaszámára kérjük az 1.000 Ft átutalását:

UNICREDIT Bank Zrt. Pearl Design Bt. 10918001-00000058-70350017

Átutalás esetén a megjegyzés rovatba írd be: Klub

A részvételt kérjük, hogy mindenki erősítse meg a következő e-mail címen: paleofarmkoki@gmail.com

Szeretettel várunk benneteket,

K. Pataki Márta és Töttő Tünde

Pörcös reggeli

Ketogén és low carb diétába is beilleszthető a sertéspörc, mely adalékmentes változatban a Müllernél és kisebb boltokban is folyamatosan kapható. Különösen adalékmentes májassal, kolbász és szalonna darabokkal lehet – bár nagy kalóriatartalmú, de egyértelműen a ketogén és low carb kritériumainak megfelelő – reggelit kialakítani.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 10 dkg pörc kalória értéke 526, mely egy nagy zacskónyi pörcöt jelent. Ennek a mennyiségnek csak egy töredékét vagyunk képesek általában megenni – kb. 2-3 dkg-ot
  • Töltsd meg a pörcöket pl. májjal, kolbász darabbal, szalonnával és egyél hozzá salátát. Kolbászból a provancei ízesítésűek közül válasszál – francia, osztrák, német kolbászok.

Paszternák leves

A legjobb tudomásom szerint mielőtt Amerikából behozták volna Európába a burgonyát, azelőtt a paszternák volt az a répa fajta, melyet a későbbi „krumpli” gyanánt fogyasztottak. Az alábbi leves ízvilága nagyon hasonlít a paleo előtti életünkből megismert krumpli leves ízvilágára. A paszternák nyilván édeskés a krumplihoz képest, de nekem kifejezetten ízlik.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 75 dkg paszternák, melyet gond nélkül bármikor lehet venni nagyobb Tesco-ban – magyar termelőtől; válassz minél testesebb példányokat!
  • Házilag kókusztej, természetesen készen vásároltat is lehet használni! Meglepő módon nem fog átsütni a levesen a kókusz íze! Természetesen akár kesudióból, akár hántolt mandulából is készíthetsz a leveshez tejet.
  • 1 evőkanálnyi majoránna vagy oregáno (az oregáno – vad majoránna, ennek intenzívebb, karakteresebb az íze)
  • Só, őrölt bors, 1 kávéskanálnyi piros paprika; AIP fűszer – só, kurkuma, kakukkfű vagy majoránna/oregáno
  • Olíva olaj
  • Víz
  • Adalékmentes virsli (elhagyható!)

Elkészítés:

  • A paszternák szálakat (7-8 db), azaz az édes fehér répákat alaposan mosd meg, nem szükséges megpucolni, majd vágd fel vékony karikákra
  • Annyi vízben – kb. fél liter, hogy a zöldséget ellepje – főzd puhára
  • A házi kókusztejjel – kb. fél liter öntsd fel a levest, tedd a lébe a fűszereket, és ezekkel együtt egyszer főzd fel, ha akarsz virslit a levesbe tenni, akkor ennél műveletnél tedd azt
  • Amikor a leves kész, akkor tálalásnál locsold meg kevés olíva olajjal

Vegyes saláta sertés pörccel (krutonnal)

Ketogén étkezés esetén figyeljünk a szénhidrát mennyiségére és a sárgarépával, zöld paprikával módjával gazdálkodjunk!

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A képen látható saláta egyveleg a következő alapanyagokból készült:
    • endívia saláta
    • reszelt sárgarépa
    • kígyóuborka szálakra vágva
    • zöld paprika
    • 1 db graepfruit apró szeletekre vágva
    • Heinz majonéz (paleo kompatibilis a nem light majonéz) hígítva házi kókusztejjel (ízlés szerint)
    • Meg lehet locsolni a salátát olíva olajjal (opcionális!)
  • Sertéspörc, mely saját zsírjában kisütött bőrke, tartósítószer mentes

10 dkg-ban 25,0 zsír, szénhidrát 0,4 gr, cukor 0,4 gr, ballasztanyag 1,0 gr, fehérje 73.1 gr, só 2,5 gr, kalória 521

  • A fenti hozzávalókat összekevertem, majd kizárólag étkezéskor – sózom és szórom meg némi ertirittel – ennek az az oka, hogy sokáig ropogós maradjon a saláta, ne eresszen felesleges levet!

Mákos pite barack lekvárral

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 1 kávéskanál só; 1 evőkanál eritrit
  • 2 evőkanál gesztenyeliszt, 2 evőkanál szezámliszt, 2 evőkanál mandulaliszt (tulajdonképpen, ami éppen otthon van!)
  • Víz a tészta hígításához – db. 2 dl
  • 0.5 kg sárgabarack – mélyhűtött
  • 10 dkg őrölt mák
  • Ízlés szerint Xukor0 porxukor vagy eritrit őrölve
  • 1 evőkanálnyi mindenmentes kókusz tejpor – elhagyható!

Elkészítés:

  • A tojásokat habosítsd fel egy villával vagy kézi habverővel, és habosítás közben tegyél bele sót és eritritet
  • Kanalazz ebbe az alapba liszteket, majd önts ehhez vizet és keverd el
  • Ahhoz, hogy a tészta egészen sima legyen a legjobb turmixgépbe önteni ezután, és simára keverni a géppel – annyi további vizet önts a gépebe, hogy sűrű palacsinta tészta legyen a végeredmény
  • Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd a zsírpapírral kibélelt sütőlapra vékonyan öntsd rá a tésztát, szárítva – alacsony lángon süsd a piskóta tésztát – kb. 15 perc alatt meg fog sülni
  • Egy mély szögletes vagy akár kerek edénybe a megsült piskótalapot összetördelve nyomkodd bele – ez lehet egy nagyobb műanyag doboz, de lehet csatos kerek vagy szögletes tortaforma is
  • A piskóta alapra a mélyhűtőből elővett és felengedett sárgabarackot halmozd rá, majd alaposan szórd meg őrölt mákkal és porxukorral
  • Érdemes hagyni felvágás előtt legalább fél órát állni, majd ezután lehet könnyedén felvágni
  • Felvágás után megszórtam kókusztejporral a süti tetejét, hogy a cukor ne csomósodjon össze a szeleteken

Gombaszósz

Barna Csiperke gombából készítettem, de vannak ennél ízletesebb gombafajták is… Csak ellenőrzött gombákat használjunk fel hozzá!

Elkészítés:

  • A gombát megmostam, apróra szeltemés forró zsíron, fedő alatt kissé megpároltam
  • Levet ereszt ugyan, de még tettem hozzá egy kis vizet, hogy több szaftja legyen
  • Sót, borsot, pici oregánót szórtam rá, és  lefedés nélkül puhára főztem
  • AIP fűszerezés: só, oregáno, kakukkfű
  • Szabadon fűszerezhető egyebekkel is!
  • Amikor elkészült lehúztam a tűzről összekevertem vajjal az ételt és összekevert tojássárgájával óvatosan behabartam (egy evőkanálnyi citromlét is tettem a tojáshoz), ezt állandó keverés mellett besűrítettem,
  • Végül adtam hozzá apróra vágott zöldpetrezselymet és törött borsot
  • AIP módon sűrítés: 2 dl kókusztejjel kikeverünk vagy 1 tk. NoCarb lisztet, vagy valamilyen keményítőt és állandó keverés közben besűrítjük a gombát.

Sült húshoz, lángoshoz, tojásnokedli mellé, hortobágyi húsos paleocsintához stb. kiváló egytálétel

Megjegyzés:

A vaj paleo voltán állandó vita folyik, ezt megelőzendő az a csipetnyi vaj, ami a szószba belekerül, semmiféle problémát nem fog okozni. A magam részéről (BB) Kerygold ír vajat ajánlok, mert ez kiváló minőségű és leginkább ezt tartják paleo kompatibilisnek. Egyébként lehet ghee vagy kókuszvaj a vaj kiváltására. Végül is szó, mi szó – Willsonnal értek egyet, miszerint bármilyen is legyen a vaj egy csipetnyitől a világon semmi bajunk nem lesz, mert a vajban a tej zsírját fogyasztjuk.