Leveszöldség rakottas

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • A fél kg répával, az ugyancsak fél kg káposztával, továbbá zellerrel, fehér répával, karalábéval, vörös hagymával bezöldségezett – 5 literes lábasban készített húsleves zöldségét már három napja eszi a család, és már mindenkinek ez a leves jött ki a fülén is :-D, tehát leöntöttem a maradék – kb. még mindig összesen 1 kilogrammnyi zöldségről a lét és a zöldségeket egy kizsírozott tepsibe egyengettem,
  • majd 3 egész tojás felvertem, 1 kávéskanál sót tettem bele és a zöldségekre öntöttem,
  • majd 0,5 kg marha-sertés darált húst fűszereztem – sóval, őrölt borssal, paprika porral (a család ízlése szerint), ráegyengettem a leveszöldségre
  • végül reszeltem a rakottas tetejére fehér Cheddar sajtot és közepes lángon 20 perc alatt átsütöttem az ételt

Vaníliás korong (kifli)

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandula liszt
  • 10 dkg kókusz liszt
  • 5 dkg jászvaj (ghee)
  • 1 kávéskanál vanília
  • Xukor0stevia vagy eritrit – az elsőből elég 1 evőkanállal, az eritritből viszont 3 evőkanál is kell a tésztába
  • Porrá őrölt eritrit a cukrozáshoz – ízlés szerint
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 db tojás
  • Annyi víz, hogy a tészta gyúrható masszává összeálljon

Elkészítés:

  • A tészta hozzávalóit gyúrd össze, majd fél órát pihentesd
  • Nyújtsd ki kb. 3 mm-es vastagságúra a tésztát, majd minél kisebb átmérőjű pogácsa szaggatóval (pl. 1,5 cm) vágj ki korongokat
  • Előmelegített sütőben (200 fok), visszavéve a hőfokot 160-ra – süsd a korongokat ropogósra
  • Készülhet ebből a tésztából apró kifli is, akkor csipegess le belőle darabokat és sodorj kis kifliket – Egy vaníliás kifli recept (diós-gesztenyés) van fenn a blogon.

 

Csupa alma sütemény

Ez az édesség a jó low carb paleoba és még a paleolit ketogénezők étrendjébe is belefér két ok miatt:

  1. A kókuszreszelék a legkedvezőbb tulajdonságokkal bíró alapanyagok egyike,
  2. Az alma – különösen a savanyú fajták, vagy a nyári – kalória, szénhidrát és cukortartalma számunkra jó tartományban mozog.

Hozzávalók:

  • Kb. 50 dkg apró szemű kókuszreszelék, de én a kókusztej készítéséből visszamaradt kókuszreszeléket használtam!
  • 3 db tojás
  • 2 dkg – lapos evőkanálnyi Xukor0 Stevia – ez a tésztába kerül
  • Kb. 1 kg frissen hámozott, majd pépesített alma, vagy mélyhűtőből elővarázsolt nyári alma (Úgy egyébként ez az alma a tegnapi klub almalevesének maradéka volt, amiben fél maroknyi őrölt dió is volt!)
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, késhegynyi vanília, 4 evőkanál eritrit, pici só, fél citrom leve – egyébként egyéni ízlés szerint fűszerezz! – mindezek az almapépbe kerülnek
  • 2 zacskó zselatin, vagy NoCarb liszt, vagy agar-agar – alkalmazása a használati utasítás alapján!
  • 0,5 dl víz
  • 1 db alma a süti tetejére
  • Fél citrom leve az alma szeletekre

Elkészítés:

  • Hámozz meg, és vágj apróra egy kg-nyi almát, vagy használj konyhakész mélyhűtöttet
  • A kókusztej készítésének maradékából gyakran készítek süteményt „Citromos-mazsolás-kókuszos” néven; a tésztát ezen recept ötletét használva alkottam:  3 egész tojást felhabosítottam, hozzákevertem 2 dkg xukor0steviát, majd zsírpapírral bélelt mélyebb sütőedényben – közepes lángon – 15-20 perc alatt megsütöttem
  • Miközben a tészta sül, ezalatt turmixold össze a kilónyi almát
  • Az alma zselésítése többféle hozzávalóval készülhet – nekem ma 1 zacskó tortazselém volt itthon, tovább NoCarb lisztem, így ezeket kombináltam!
  • Az almapüréből 4 púpozott evőkanállal kanalazz gyümölcsöt egy kisebb főzőedénybe, keverd el az almát a tortazselével és kb. 2 dkg NoCarb liszttel, majd az egészet kevés víz hozzáadásával keverd át; tedd fel kis lángra, folyamatosan keverd a zselírozó anyagot, majd amikor már kezd összeállni, akkor ezt a keveréket majdan langyosan keverd el az almapürével
  • Látni fogod az almapüré állagát és ha nem elég kocsonyás, akkor szórásos módszerrel késhegynyi további NoCarb lisztet tehetsz szórhatsz az almához
  • A kész tésztát borítsd ki egy tálcára vagy fa lapra
  • A kókuszos alaptésztára kend fel az almazselét
  • A dizájn különféle lehet; én egy kisebb almát héjastúl felvágtam vékony lapokra, úgy, hogy az alma közepét előbb kiszúrtam
  • Végül, ha almát használsz díszítésként, akkor locsold meg további citromlével, hogy az almaszeletek ne oxidálódjanak

PaleoVital főzőklub – 2014.11.22.

19.club_cafe1Ma megtartottuk a PaleoVital főzőklubot a KÖKI bevásárló és szabadidó központ Club Café helyiségében. Végül 29 vendég vett részt a jó hangulatban együtt töltött klub napon.

Főztünk és kínáltam:

Sok régi jó ismerőssel, mondhatni jó baráttal töltöttünk el 4 órát – beszélgetéssel, falatozással. Aki akart, az ihatott garnoderma kávét is.

A képek beszédesebbek, mint bármilyen szöveg:

Az alábbiakban láthatjátok a jelenlévőket különböző szögből 🙂 ; Tündét a legutolsó képen – aki a Paleofarm tulajdonosa, Józsit – aki magyaráz a garnoderma paleo komforn kávé típusairól, Zsuzsit – aki hősiesen főz, végül néhány képen jó magamat, aki szeretek szerepelni, de a rólam készült fotókat kevésbé kedvelem 😀 Köszönet a fotókért Árpinak és Máriának.

kökicsoport2kökicsoport3kökicsoport5kökifőzünk6kökifőzünk12kökién1kökitársaság9kökijózsimagyarázkökitünde12

Francia rakott „burgonya” – Gratin

Francia krumpli paszternákkal és csicsókával (Gratin)

2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü második eleme a francia rakott „burgonya” volt.

Készülhet paszternákból, csicsókából, fehér batátából és Paul Jaminet ajánlása alapján akár krumpliból is!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg paszternák vagy 1 kg csicsóka vagy 1 kg fehér batáta
  • 7 db kemény tojás
  • 3 db tojás
  • 0,5 kg gyalult tök (télen mélyhűtött)
  • 2 db nagyobb vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint
  • 1 kávéskanál mustár
  • Só, őrölt bors, kevés enyhén csípős paprika por, gyömbér por – mindegyikből kb. 1 kávéskanállal
  • 1 doboz 2 dl-es Cocomas
  • Zsiradék – pl. kókuszzsír, sertészsír, Paleoolaj

Elkészítés:

  • A gyökérzöldséget hámozd meg, majd gyaluld le; amennyiben nincs eszközöd a gyaluláshoz, akkor éles késsel minél vékonyabb karikákra vágd fel
  • A gyalult tököt (télen engedd fel!) nyomkodd ki, majd pépesítsd turmix gépben a 2 dl kókusztejszín és 3 db hozzáütött tojással; ehhez a keverékhez turmixold hozzá az apróra vágott vörös hagymákat, a fokhagyma gerezdeket és a mustárt – a keveréket tedd félre!
  • Egy sütőtálat zsírozz ki, majd a hajszálvékony gyökérzöldség felét rakd le
  • Erre a rétegre kerüljön a felkarikázott kemény tojás
  • A tojásokat hintsd meg a fűszerekkel, majd ismét kerüljön erre egy gyökérzöldség réteg, amit ismét fűszerezz
  • Végül a rakottast locsold meg a tökös-kókusztejszínes keverékkel
  • Amennyiben úgy érzed, hogy vastagabb réteget szeretnél látni a rakott ételen, akkor még habosra vert további tojásokkal meglocsolhatod a tetejét
  • Előmelegített sütőben – közepes lángon (160 fok) 20 perc alatt sül át teljesen az étel

Almaleves nyers gyümölccsel

Almaleves nyers gyümölccsel – A kép a Google images-ről való.

2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü első fogása az Almaleves nyers gyümölccsel volt.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 liter víz
  • 1 db 2 dl-es Cocomas*
  • 1 lapos evőkanál tápióka keményítő 
  • Mézeskalács fűszerkeverék – egy evőkanállal, vagy fahéjból, szerecsendióból, gyömbérből, szegfűszegből egy-egy csipetnyi
  • Bourbon vanília vagy más őrölt vanília – késhegynyi
  • 2 evőkanál eritrit és ebben az esetben annyi steviával kiegészítve az édesítés, hogy elég édes legyen a lé.
  • Egy csipet só
  • 4 db közepes alma
  • 1 bögre dióbél

Elkészítés:

  • A vízből 2 dl-nyit keverj el tápióka keményítővel, és hagyd állni kb. 10 percig be fog valamelyest sűrűsödni-
  • Közben a liter vizet tedd fel melegedni, majd amikor már forró, de még nincs forrásban először a Cocomassal keverd el, majd -állandó keverés mellett lassan öntsd a vízhez a sűrítő anyagot-
  • Fűszerezd a hozzávalókban leírtakkal – az egyéni ízlésnek a mértékben szerepet kell játszania, tehát közben kóstolj!
  • Amikor a leves összeforrt, akkor húzd le a fazekat, és a lét hagyd kihűlni.
  • Hámozd meg és darabold fel az almákat, használhatsz mélyhűtött almát is (én ezt tettem!).
  • Tálalhatod langyosan vagy hidegen; tálaláskor tegyél tányéronként fejenként egy almát és szórd meg egy kevés dióbéllel.

*Természetesen házi módszerrel készíthetsz kókusztejet is.