PaleoVital főzőklub – 2014.11.22.

19.club_cafe1Ma megtartottuk a PaleoVital főzőklubot a KÖKI bevásárló és szabadidó központ Club Café helyiségében. Végül 29 vendég vett részt a jó hangulatban együtt töltött klub napon.

Főztünk és kínáltam:

Sok régi jó ismerőssel, mondhatni jó baráttal töltöttünk el 4 órát – beszélgetéssel, falatozással. Aki akart, az ihatott garnoderma kávét is.

A képek beszédesebbek, mint bármilyen szöveg:

Az alábbiakban láthatjátok a jelenlévőket különböző szögből 🙂 ; Tündét a legutolsó képen – aki a Paleofarm tulajdonosa, Józsit – aki magyaráz a garnoderma paleo komforn kávé típusairól, Zsuzsit – aki hősiesen főz, végül néhány képen jó magamat, aki szeretek szerepelni, de a rólam készült fotókat kevésbé kedvelem 😀 Köszönet a fotókért Árpinak és Máriának.

kökicsoport2kökicsoport3kökicsoport5kökifőzünk6kökifőzünk12kökién1kökitársaság9kökijózsimagyarázkökitünde12

Francia rakott „burgonya” – Gratin

Francia krumpli paszternákkal és csicsókával (Gratin)

2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü második eleme a francia rakott „burgonya” volt.

Készülhet paszternákból, csicsókából, fehér batátából és Paul Jaminet ajánlása alapján akár krumpliból is!

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kg paszternák vagy 1 kg csicsóka vagy 1 kg fehér batáta
  • 7 db kemény tojás
  • 3 db tojás
  • 0,5 kg gyalult tök (télen mélyhűtött)
  • 2 db nagyobb vörös hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma vagy fokhagyma por ízlés szerint
  • 1 kávéskanál mustár
  • Só, őrölt bors, kevés enyhén csípős paprika por, gyömbér por – mindegyikből kb. 1 kávéskanállal
  • 1 doboz 2 dl-es Cocomas
  • Zsiradék – pl. kókuszzsír, sertészsír, Paleoolaj

Elkészítés:

  • A gyökérzöldséget hámozd meg, majd gyaluld le; amennyiben nincs eszközöd a gyaluláshoz, akkor éles késsel minél vékonyabb karikákra vágd fel
  • A gyalult tököt (télen engedd fel!) nyomkodd ki, majd pépesítsd turmix gépben a 2 dl kókusztejszín és 3 db hozzáütött tojással; ehhez a keverékhez turmixold hozzá az apróra vágott vörös hagymákat, a fokhagyma gerezdeket és a mustárt – a keveréket tedd félre!
  • Egy sütőtálat zsírozz ki, majd a hajszálvékony gyökérzöldség felét rakd le
  • Erre a rétegre kerüljön a felkarikázott kemény tojás
  • A tojásokat hintsd meg a fűszerekkel, majd ismét kerüljön erre egy gyökérzöldség réteg, amit ismét fűszerezz
  • Végül a rakottast locsold meg a tökös-kókusztejszínes keverékkel
  • Amennyiben úgy érzed, hogy vastagabb réteget szeretnél látni a rakott ételen, akkor még habosra vert további tojásokkal meglocsolhatod a tetejét
  • Előmelegített sütőben – közepes lángon (160 fok) 20 perc alatt sül át teljesen az étel

Almaleves nyers gyümölccsel

Almaleves nyers gyümölccsel – A kép a Google images-ről való.

2014. november 22-én 14 órakor PaleoVital főzőklubot tartottunk a KÖKI bevásárló központ Club Café helyiségében. A megfőzendő menü első fogása az Almaleves nyers gyümölccsel volt.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1,2 liter víz
  • 1 db 2 dl-es Cocomas*
  • 1 lapos evőkanál tápióka keményítő 
  • Mézeskalács fűszerkeverék – egy evőkanállal, vagy fahéjból, szerecsendióból, gyömbérből, szegfűszegből egy-egy csipetnyi
  • Bourbon vanília vagy más őrölt vanília – késhegynyi
  • 2 evőkanál eritrit és ebben az esetben annyi steviával kiegészítve az édesítés, hogy elég édes legyen a lé.
  • Egy csipet só
  • 4 db közepes alma
  • 1 bögre dióbél

Elkészítés:

  • A vízből 2 dl-nyit keverj el tápióka keményítővel, és hagyd állni kb. 10 percig be fog valamelyest sűrűsödni-
  • Közben a liter vizet tedd fel melegedni, majd amikor már forró, de még nincs forrásban először a Cocomassal keverd el, majd -állandó keverés mellett lassan öntsd a vízhez a sűrítő anyagot-
  • Fűszerezd a hozzávalókban leírtakkal – az egyéni ízlésnek a mértékben szerepet kell játszania, tehát közben kóstolj!
  • Amikor a leves összeforrt, akkor húzd le a fazekat, és a lét hagyd kihűlni.
  • Hámozd meg és darabold fel az almákat, használhatsz mélyhűtött almát is (én ezt tettem!).
  • Tálalhatod langyosan vagy hidegen; tálaláskor tegyél tányéronként fejenként egy almát és szórd meg egy kevés dióbéllel.

*Természetesen házi módszerrel készíthetsz kókusztejet is.