Szezámkenyér töpörtyűkrémmel

Szezámkenyér töpörtyűkrémmel – A kép a Google imagesről való!

Hozzávalók:

  • 25 dkg szezámliszt
  • 3 db M-es tojás
  • 2 db M-es tojás sárgája
  • 2 dkg só (1 lapos evőkanál)
  • 2 dkg őrölt köménymag
  • 4-5 dkg töpörtyűkrém (készen kapható alap, illetve mustáros, hagymás vagy fokhagymás ízesítésben)
  • 4 dkg útifűmaghéj liszt
  • 2 dkg cognac liszt
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 1 dkg citromsav vagy 2 evőkanál citromlé
  • Annyi víz – kb. 3 dl, hogy ragacsos tészta alapot kapjunk
  • Szezámmag, tökmag szóráshoz – opcionális!

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan keverd össze, majd egy sütőpapír 75%-ra kend fel a tésztát, hogy még a papírt meg lehessen a görgetésre fogni!
  • Az elegyengetett – kb. 1 cm vastag tésztát hengereld fel a sütőpapír segítségével.
  • A kapott kenyér hengert tedd sütőformába, és közepes lángon süsd kb. 35-40′-ig, fogod érezni a megsült tészta szagát, illetve a 30. perc környékén ránézhetsz a kenyérre.
  • A tetejét magokkal meg lehet szórni.
  • Kiválóan vágható, nem vizes, remek ízű kenyér lett a végeredmény!

Zöldcitrom-Lime; Miért jó?

Lime_Blossom„A zöldcitrom, limetta vagy lime (Citrus aurantiifolia) ázsiai eredetű, a rutafélék (Rutaceae) családjába tartozó citrusféle. Íze miatt gyakran a citromhoz hasonlítják, de annál savanyúbb, jellegzetesebb, mérete kisebb és színe jellemzően zöld. Mostanra különböző alfajai a trópusi területeken gyakran termesztett gyümölcsnek számítanak. Elsősorban italok, főként koktélok ízesítésére használják, de egyes ételeknek is fontos összetevője és emésztési zavarokra kifejezetten ajánlott. C-vitamin tartalma jelentős.” Wikipédia

Ünnepi asztal (Karácsony 2014)


Az asztalokon látható receptkínálat:

Francia saláta paleo módra

  1. Spar frankfurti virsli – újabb fejlesztés, melyet hetekig 1.000 Ft-os bevezető áron, most pedig 1.200 Ft-ért lehet kapni. Adalékmentes virsli – nálunk a piacon.
  2. Paleocsinta – gesztenyelisztet és szezámlisztet feleztem, mert tudatosan sós paleocsinta készült, a tésztájába egész tojásokat, sót és őrölt köménymagot is tettem.
  3. Fűstölt lazac nyesedék – 40 dkg (10 dkg 300 Ft) – piacon halasnál kapható, legalábbis nálunk igen.
  4. Vegyes saláta – kevés paleolajjal vagy olíva olajjal meglocsolva.
  5. Heinz majonéz (nem light-os) = paleo kompatibilis, Ketchup – steviával – készen vettem,
  6. de magad is elkészítheted a paleo majonézt,
  7. vagy a házi ketchupot.
  8. Kozáksapka – Hólabda
  9. Puding kockák paleosan – a mélyhűtőből meggy szemeket varázsoltam mellé
  10. Beigli kocka – a bal oldali edényben van 🙂 – most éppen nem látható!

Szeretetteljes ünnepeket kívánok!

reklamacio-kicsregi-boldog-kar-kics

A Karácsony számomra a szeretet ünnepe, tehát ezért szeretném, ha tudnátok Ti Mindannyian, hogy gondolok rátok. Sok embert ismerek már az olvasóim közül, de a többség azok, akiket nem.

Akinek reklamációja van a mindenkor megélt szeretettel kapcsolatban, annak az Északi Sarkot ajánlom úti célnak :-), akinek viszont NINCS, annak szeretetteljes és ajándékokkal teli puttonyokat kívánok.
Kívánom magamnak, hogy maradjatok továbbra is hűséges olvasóim, nektek meg azt kívánom, hogy örömötöket leljétek az oldalam tartalmában!
2014 Karácsonya, BB Márta

Puding kockák paleosan


Hozzávalók:

  • Egy 12 tojásból készült piskóta maglisztből alaprecept szerint készült tészta
  • 0,5 liter Aroy-D kókusztej
  • 0,5 liter víz
  • NoCarb liszt -, annyi, hogy a krém besűrűsödjön – kb. 4 evőkanállal, de lehet több is
  • 5 evőkanál kakaó a pudingba
  • Vanília
  • 5 evőkanál eritrit
  • 5 tojássárgája – opcionálisan NoCarb liszt helyett!!! – ekkor a sűrítés tojássárgájával és főzéssel történik.
  • 2 evőkanál kakaó a sütemény szórásához

Elkészítés:

  • Süsd meg a piskótát, majd amikor elkészült, akkor hagyd kihűlni – ahogy sikerül – vágd ketté, vagy három-négy lapra
  • Készítsd el vagy hidegen NoCarb liszttel és az édesítéssel a pudingot, vagy tojássárgájával főzéssel
  • Kend meg a lapokat, a torta tetejét is, végül szórd meg kakaó porral (A magam részéről, miután a Kozák sapkával párhuzamosan készítettem a Puding kockát, ezért a világos krémből is kentem a süteményre.)
  • A torta széleit körbevágva egy olyan maradékod keletkezik, melyet „Tiramisuként” némi gyümölccsel tálalhatod; a sütemény meg a hűtőben várja a vendégséget

Kozáksapka – Hólabda

kozáksapka0800

Hozzávalók 19 db-hoz:

  • 12 db M-es tojás
  • 6 evőkanál mandulaliszt
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • Xukor0 stevia – 1 evőkanállal, vagy 4 evőkanál eritrit a tésztába
  • 0,5 liter Aroy-D kókusztej
  • 0,5 liter víz
  • NoCarb liszt – annyi evőkanállal, hogy sűrű krém legyen az egy liter folyadékból
  • 4 evőkanál eritrit a krémbe
  • 1 kávéskanál vanília
  • 5 tojássárgája – opcionálisan NoCarb liszt helyett!!! – ekkor a sűrítés tojássárgájával és főzéssel történik.
  • 20 dkg kókuszreszelék
  • 20 dkg 90%-os csokoládé

Elkészítés:

  • Készíts a piskóta alaprecept szerint egy óriás piskótát a – tojásokból, a maglisztből, a szódabikarbónából, az édesítőből, és süsd meg előmelegített sütőben közepes lángon – kb. 15-20′ alatt (Nyugodtan rá lehet nézni!)
  • Egy 2 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vágj ki a kihűlt tésztából „pogácsákat”, majd vágd ketté valamennyit
  • A kókusztejet öntsd fel fél liter vízzel, majd a liternyi lébe szórj bele NoCarb lisztet – 5 evőkanálra biztosan szükség lesz, de ha nem elég sűrű a krém, akkor tehetsz bele még nyugodtan. Nem kell főzni, hanem hidegen hagyd állni. Tegyél a krémbe édesítést és vaníliát; Amennyiben tojássárgájával készíted a krémet, akkor tedd fel a hígított tejet főni, de előbb vegyél el belőle 2 dl-t és keverd el a tojások sárgájával és az édesítéssel, majd állandó keverés mellett öntsd a tejbe és főzd kis lángon addig, amíg be nem sűrűsödik
  • A krémből tegyél a tésztába, majd a pogácsák minden oldalát kend be
  • A süteményt hempergesd kókuszreszelékbe
  • Olvassz fel 20 dkg csokoládét, és még melegen tegyél valamennyi „hólabda” tetejére csokoládé kalapot