Auróra hasonló tortáját kóstoltam tegnap, mely egy sütemény megalkotására adott ihletet. Még az az általa a tortába tett 4 evőkanál maglisztet sem tettem bele, és így is sikerült. Az én általam készített torta ízesítése is kicsit különbözik Auróráétól, a különbségekre utalni fogok, mert hátha valakinek az enyémtől eltérő ízesítéshez van kedve.
Ez a torta a ketogén paleo megengedett szénhidrátjai közé beépíthető!
Hozzávalók:
Kb. 1 kg sütőtök vagy batáta (édes burgonya) – én egy másfél kg-os sonka tök alsó kerek részét használtam fel
4 evőkanál eritrit (Auróra steviát használt), a TED szerint lehet használni természetes édesítésként rizs, tápióka szirupot is
1 csipetnyi só
7 db M-es tojás; AIP átvezető szakaszában csak tojások sárgája
4 evőkanál citromlé
1 db közepes kezelt narancs leve és ebből félretett gerezdek a díszítéshez
2 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék
1 evőkanál vanília
2 dkg NoCarb liszt vagy tápióka keményítő (Auróra nem használt ilyent!; Auróra a tésztához hozzátett 4 evőkanál mandulalisztet, továbbá nem tett bele narancsot, és nem kente be a tortát kívülről.)
Elkészítés:
Hámozd meg a sütőtököt, darabold fel és főzd puhára, ha batátát használsz – tedd ugyanezt
Öntsd le a tökről, krumpliról a vizet és turmixold össze – praktikusan botmixerrel
Keverj a püréhez édesítést és pici sót, a megadott mennyiség fele – a fűszereket és vaníliát, továbbá a narancs levét
A tojások (fehérjét és sárgáját) 1 evőkanál citromlé hozzáadásával verd fel habbá/keverd ki – miután együtt vered fel, ezért 10′-ig is kitart, míg összeáll a hab – a habhoz keverd a megadott fűszerek másik felét; AIP-osan a sárgáját keverd ki
A sütőtökpüréből vagy krumplipüréből 5 evőkanállal keverj a habhoz
A maradék püréhez keverd hozzá a NoCarb vagy tápióka lisztet és hagyd összeállni a krémet
Egy 30-x30 cm-es tepsit (más formátum is lehet természetesen) bélelj ki zsírpapírral, majd a sütőtökös vagy batátás tojáshabot öntsd a sütőlapra
Előmelegített sütőbe tedd be a „tésztát” sülni, vedd a lángot alacsony fokozatra, és kb. 10-15 perc alatt át fog sülni; hagyd a „tésztát” a sütőben zárt ajtó mellett langyosra hűlni
Vedd ki a tésztát és „bűvészként” 🙂 a sütőpapírral együtt fordítsd meg a tésztalapot, majd húzd le róla a papírt
Kend meg a tésztát pürével, majd tekerd fel
A tekercset kend be kívülről is, majd kisebb narancs darabokkal díszítsd fel a tetejét
Ezután tedd a kész tortát hűtőbe -, mely hidegen lesz igazán finom és éppen megfelelő mértékben édes!
Zsíros puding. Ketogén diétába is beilleszthető. Nekem a zsírtejnél ezerszer jobban ízlik. Persze a zsírtej fun-noknak nem akarom az édességüktől a kedvét elvenni 😀 Az Autoimmun Protokoll szerint is át lehet alakítani ezt az édességet.
Hozzávalók:
2 dl Cocomas (paleo, AIP) vagy az LCHF szerint 2 dl tejszín
3 dl víz
NoCarb liszt – 1-2 lapos evőkanállal; AIP-ban kevés tejszínben elkevert zselatin felforrósítva
1 evőkanál Xukor0 Stevia vagy 4 evőkanál eritrit; a TED szerint természetes édesítő – rizs, tápióka szirup vagy méz; AIP-ban glicin vagy méz, annyi, hogy a napi mennyiség majd ne haladja meg az 1 tk-nyi mennyiséget!
Vanília – por vagy eszencia – ízlés szerint
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék; AIP-ban gyömbér és fahéj
Valamilyen gyümölcs, vagy egy marék kókuszchips a díszítéshez
Elkészítés:
A kókusztejszínt öntsd föl vízzel, majd fűszerezd a folyadékot.
Szórd bele a fűszereket és a NoCarb lisztet, illetve az aip-os zselatint és alaposan keverd el – a lisztet szórd fokozatosan, várj egy darabig, nézd meg a sűrűséget; amennyiben túl híg, akkor lisztet, amennyiben túl sűrű, akkor további vizet önts a krémhez.
Hidegen – kb. 10 perc elteltével pudinggá válik a krém.
A kenyér receptjének blogra való feltételére egy paleos barátom beszélt rá, mert nem szokványos összetevőkből készítettem, bár én mondtam neki, hogy ez már nem is a nyolcvanhatodik, hanem az egymillió ötszáznegyvenhétezer háromszázkilencvenkilencedik kenyér recept lesz a PaleoVitalon.
Most bizonyosodott be számomra, hogy nem minden paleo liszt, ugyanúgy, mint a hagyományos lisztek – feltétlenül ugyanolyan minőségű, s miután ebből a gesztenyelisztből csak folyamatosan szakadó paleocsintákat voltam képes sütni, ezért úgy döntöttem, hogy ezt a drága lisztet most beáldozom kenyérnek.
Hozzávalók, melyből összesen 35 db cipócska készült (kisebb mennyiséghez – kisebbek az arányok!):
25 dkg gesztenyeliszt
5 dkg mandulaliszt
4 dkg útifűmaghéj liszt
4 dkg NoCarb liszt
3 db M-es tojás
Legalább 2 dkg só – az édes íz ellensúlyozására
2 dkg őrölt köménymag
15 dkg apró szemű töpörtyű morzsalék
Kb. 4 dl víz -, annyi, hogy jól formázható masszát kapjunk
1 dkg szódabikarbóna
2 evőkanál citromlé
Elkészítés:
A fenti hozzávalókat keverd össze
Majd – a képen fagyi kanállal adagolt – cipókat tegyél sütőlapra (ez a tészta mennyiség csak 2 sütőlapra fért fel
Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt fognak a cipók megemelkedni és ropogósra sülni
A második tepsivel, ha külön sütöd, akkor vigyázz, mert kicsivel rövidebb sütési időre lesz szükség a tűzforró sütőben! A cipókra nyugodtan nézz rá sütés közben!
Ez a tészta kiváló pogácsa alap is, csak akkor természetesen pogácsa formázókat használj