Sütőtök vagy batáta torta magliszt nélkül sütve

Auróra hasonló tortáját kóstoltam tegnap, mely egy sütemény megalkotására adott ihletet. Még az az általa a tortába tett 4 evőkanál maglisztet sem tettem bele, és így is sikerült. Az én általam készített torta ízesítése is kicsit különbözik Auróráétól, a különbségekre utalni fogok, mert hátha valakinek az enyémtől eltérő ízesítéshez van kedve.

Ez a torta a ketogén paleo megengedett szénhidrátjai közé beépíthető!

Hozzávalók:

  • Kb. 1 kg sütőtök vagy batáta (édes burgonya) – én egy másfél kg-os sonka tök alsó kerek részét használtam fel
  • 4 evőkanál eritrit (Auróra steviát használt), a TED szerint lehet használni természetes édesítésként rizs, tápióka szirupot is
  • 1 csipetnyi só
  • 7 db M-es tojás; AIP átvezető szakaszában csak tojások sárgája
  • 4 evőkanál citromlé
  • 1 db közepes kezelt narancs leve és ebből félretett gerezdek a díszítéshez
  • 2 evőkanál Mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál vanília
  • 2 dkg NoCarb liszt vagy tápióka keményítő (Auróra nem használt ilyent!; Auróra a tésztához hozzátett 4 evőkanál mandulalisztet, továbbá nem tett bele narancsot, és nem kente be a tortát kívülről.)

Elkészítés:

  • Hámozd meg a sütőtököt, darabold fel és főzd puhára, ha batátát használsz – tedd ugyanezt
  • Öntsd le a tökről, krumpliról a vizet és turmixold össze – praktikusan botmixerrel
  • Keverj a püréhez édesítést és pici sót, a megadott mennyiség fele – a fűszereket és vaníliát, továbbá a narancs levét
  • A tojások (fehérjét és sárgáját) 1 evőkanál citromlé hozzáadásával verd fel habbá/keverd ki – miután együtt vered fel, ezért 10′-ig is kitart, míg összeáll a hab – a habhoz keverd a megadott fűszerek másik felét; AIP-osan a sárgáját keverd ki
  • A sütőtökpüréből vagy krumplipüréből 5 evőkanállal keverj a habhoz
  • A maradék püréhez keverd hozzá a NoCarb vagy tápióka lisztet és hagyd összeállni a krémet
  • Egy 30-x30 cm-es tepsit (más formátum is lehet természetesen) bélelj ki zsírpapírral, majd a sütőtökös vagy batátás tojáshabot öntsd a sütőlapra
  • Előmelegített sütőbe tedd be a „tésztát” sülni, vedd a lángot alacsony fokozatra, és kb. 10-15 perc alatt át fog sülni; hagyd a „tésztát” a sütőben zárt ajtó mellett langyosra hűlni
  • Vedd ki a tésztát és „bűvészként” 🙂 a sütőpapírral együtt fordítsd meg a tésztalapot, majd húzd le róla a papírt
  • Kend meg a tésztát pürével, majd tekerd fel
  • A tekercset kend be kívülről is, majd kisebb narancs darabokkal díszítsd fel a tetejét
  • Ezután tedd a kész tortát hűtőbe -, mely hidegen lesz igazán finom és éppen megfelelő mértékben édes!

 

Kókuszkrémes vagy tejszínes puding

Zsíros puding. Ketogén diétába is beilleszthető. Nekem a zsírtejnél ezerszer jobban ízlik. Persze a zsírtej fun-noknak nem akarom az édességüktől a kedvét elvenni 😀 Az Autoimmun Protokoll szerint is át lehet alakítani ezt az édességet.

Hozzávalók:

    • 2 dl Cocomas (paleo, AIP) vagy az LCHF szerint 2 dl tejszín
    • 3 dl víz
    • NoCarb liszt – 1-2 lapos evőkanállal; AIP-ban kevés tejszínben elkevert zselatin felforrósítva
    • 1 evőkanál Xukor0 Stevia vagy 4 evőkanál eritrit; a TED szerint természetes édesítő – rizs, tápióka szirup vagy méz; AIP-ban glicin vagy méz, annyi, hogy a napi mennyiség majd ne haladja meg az 1 tk-nyi mennyiséget!
    • Vanília – por vagy eszencia – ízlés szerint
    • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék; AIP-ban gyömbér és fahéj
    • Valamilyen gyümölcs, vagy egy marék kókuszchips a díszítéshez

Elkészítés:

    • A kókusztejszínt öntsd föl vízzel, majd fűszerezd a folyadékot.
    • Szórd bele a fűszereket és a NoCarb lisztet, illetve az aip-os zselatint és alaposan keverd el – a lisztet szórd fokozatosan, várj egy darabig, nézd meg a sűrűséget; amennyiben túl híg, akkor lisztet, amennyiben túl sűrű, akkor további vizet önts a krémhez.
    • Hidegen – kb. 10 perc elteltével pudinggá válik a krém.
    • Díszítsd a pudingot kedved szerint!

Kenyércipó pogácsa – töpörtyűs

Kenyércipó pogácsa – töpörtyűs – Bár Google-kép, de az eredetihez megtévesztésig hasonlít, csakhogy én, mint fotós, főleg évekkel ezelőtt kriminális voltam.

A kenyér receptjének blogra való feltételére egy paleos barátom beszélt rá, mert nem szokványos összetevőkből készítettem, bár én mondtam neki, hogy ez már nem is a nyolcvanhatodik, hanem az egymillió ötszáznegyvenhétezer háromszázkilencvenkilencedik kenyér recept lesz a PaleoVitalon.

Most bizonyosodott be számomra, hogy nem minden paleo liszt, ugyanúgy, mint a hagyományos lisztek – feltétlenül ugyanolyan minőségű, s miután ebből a gesztenyelisztből csak folyamatosan szakadó paleocsintákat voltam képes sütni, ezért úgy döntöttem, hogy ezt a drága lisztet most beáldozom kenyérnek.

Hozzávalók, melyből összesen 35 db cipócska készült (kisebb mennyiséghez – kisebbek az arányok!):

  • 25 dkg gesztenyeliszt
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 4 dkg útifűmaghéj liszt
  • 4 dkg NoCarb liszt
  • 3 db M-es tojás
  • Legalább 2 dkg só – az édes íz ellensúlyozására
  • 2 dkg őrölt köménymag
  • 15 dkg apró szemű töpörtyű morzsalék
  • Kb. 4 dl víz -, annyi, hogy jól formázható masszát kapjunk
  • 1 dkg szódabikarbóna
  • 2 evőkanál citromlé

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat keverd össze
  • Majd – a képen fagyi kanállal adagolt – cipókat tegyél sütőlapra (ez a tészta mennyiség csak 2 sütőlapra fért fel
  • Előmelegített sütőben közepes lángon kb. 20 perc alatt fognak a cipók megemelkedni és ropogósra sülni
  • A második tepsivel, ha külön sütöd, akkor vigyázz, mert kicsivel rövidebb sütési időre lesz szükség a tűzforró sütőben! A cipókra nyugodtan nézz rá sütés közben!
  • Ez a tészta kiváló pogácsa alap is, csak akkor természetesen pogácsa formázókat használj