Abszolút ketogén diétába illő fagylalt. Tulajdonképpen jó zsírok habosítva és lefagyasztva, némi steviával és citrommal. A magokat dísznek tettem rá, de azok is egyértelműen a ketogén diétába illenek.
Hozzávalók:
- 1 db szottyadt avokádó – minél puhább, annál jobb, ha barna a húsa az sem gond, hiszen a citrom kifehéríti majd.
- 6 dl kókusztejszín vagy 4 dl kókusztejszín + 1 dl-ből vert keményt valódi tejszínhab (TED)
- 2 kapszula – pl. Chen probiotikum
- 2 db nagy méretű citrom leve
- Stevia – 5 tabletta, de lehet több is, mert hűtés után nincs a steviának mellékíze; ha folyékony vagy levélből főzött steviát használunk, akkor lehet akár 1 ek. is; lehet használni Xukor0steviát is – 2 evőkanállal.
- Pisztácia, mandula, mogyoró, dió – opcionális
Elkészítés:
- 4 dl kókusztejszínt öntsünk egy edénybe és szórjunk bele 2 kapszula probiotikumot; meleg helyen szalvétával lefedve hagyjuk állni 48 órát – ez egy gyors kokhurt készítési mód! Egyébiránt van egy másik kókuszjoghurt receptem, ami kissé maceránsabb.
- A túlérett avokádót daraboljuk bele a kokhurtba, csavarjunk bele 2 db citrom levét, majd jól dolgozzuk össze.
- 2 dl kókusztejszínből habszifonban készítsünk habot, vagy 1 dl tejszínt verjünk fel kemény habbá. A habot keverjük bele a kokhurtba.
- Tegyük a fagylalt alapot egy dobozba és tegyük mélyhűtőbe.
- 3 óra múlva a fagyinak a képen látható formálható állaga lesz. Homogénebb állagot akkor érhetünk el, ha fagyasztás közben az anyagot megkeverjük és visszatesszük további fagyasztásra.
- A fagylalt tetejét ízlés szerint magokkal megszórhatjuk, de természetesen ez el is hagyható.