Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez:
A megadott összetevők mértéke egy kisebb mennyiséghez könnyedén felezhető!
- 40 dkg őrölt hámozott mandula
- 20 dkg puha olvadt jászvaj (ghee)
- 5 evőkanál kókuszliszt (pellet)
- Só ízlés szerint – pl. 2 púpozott kávéskanállal
- 4 db tojás
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 2 kávéskanál citromlé
- Kb. 10-20 dkg sajt – pl. Ementáli (kemény sajt) -, illetve amit a pénztárcád elbír
Elkészítés:
- A tojásokat habverővel keverd ki úgy, hogy tedd bele a tésztához szükséges összes sót, továbbá 4 evőkanál kókuszlisztet; ezzel az alappal alaposan dolgozd el a jászvajat is
- A 40 dkg őrölt hántolt mandulát ezután add a tésztához
- Viszonylag sok – 2 kávéskanál szódabikarbónát keverj az eddigiekhez, hogy minél könnyebb legyen majd a sütemény, és ne feledd a citromlevet is beletenni, mert ezt a kenyérsütésnél tapasztaltam, hogy igen jót tesz neki
- Reszelj le 20 dkg sajtot, és egyharmadát keverd bele a tésztába
- Gyúrj egy ruganyos gombócot, és 1 evőkanál kókuszliszttel hempergesd meg, hogy ne legyen ragadós
- A kapott tésztát helyezd tepsire, és vagy – akár kézzel is – egyengesd el kb. 0,5 cm vastagságúra – ebből lesznek a kekszek, vagy hagyd 1-1,5 cm vastagságúra – ebből pedig szúrj ki pogácsákat
- A reszelt sajt 2/3-ad részével szórd meg a kockák és pogik tetejét
- Előmelegített sütőben közepes fokozaton 15 perc alatt süsd készre a sós süteményt
Ez a süti annyira gazdag a hozzáadott finomságoktól, hogy nem tartozik a legolcsóbb pogácsák, kekszek közé, de a végeredmény olyan remek, hogy lehet, hogy a ráfordítás megéri!
Tyű, de jól néz ki!!! Szerinted hántolatlan mandulával milyen?
Maricám! Szerintem ugyanaz, csak sötétebb lesz a színe. Egyébként tényleg szuper lett – küllemre, ízre egyaránt.
Ezt a receptet minden héten rendszeresen megsütöm, imádja az egész család. Köszönöm!
Kedves BB!
ha darált kókuszreszeléket használok, akkor mennyi vajat tegyek? (ha egyáltalán jó abból is…)
köszönöm
Szia Redi! Sajnos az a rossz hírem, hogy sós sütit nem szabad kókuszreszelékkel sütni, mert nagyon átütő íze lesz a kókusznak. A kezdetekben én is csináltam ilyent, és sajna nem mükszik. Édes sütikhez viszont nyugodtan használhatod, és érdemes fellazítani a tésztát pl. előre puhára főzött sárgarépával vagy sütőtökkel, vagy akár céklával, avagy egészen apróra felvágva – morzsásan apróra – nyersen is a tésztába keverheted a zöldségeket. A tészta egyébként édes sütinél zöldség nélkül is kiváló. BB
köszönöm szépen a választ.
Sziasztok! Fele adagot ma megcsináltam, nagy jól sikerült! Én főztem három hagymát és azt beledaraboltam, hogy kicsit lazább legyen a tészta. Szerintem nagyon jól passzol a hagyma a pogiba. A hagyma levéből csurgatott tojás leves készült 😉 Jó sütést – főzést! Orsi
Ez valami isteni! Köszönöm a receptet. Én dupla adag sajttal csinálom. Másodszor sütöttem meg de alig bírom nem felzabálni az egészet azonnal. Ez már túl jó! 😉
Nagyon örülök, hogy ilyen siker volt a recept 😀 Márta