Sajtos omlós pogi és keksz

Hozzávalók – egy nagy tele tepsihez:

A megadott összetevők mértéke egy kisebb mennyiséghez könnyedén felezhető!

  • 40 dkg őrölt hámozott mandula
  • 20 dkg puha olvadt jászvaj (ghee)
  • 5 evőkanál kókuszliszt (pellet)
  • Só ízlés szerint – pl. 2 púpozott kávéskanállal
  • 4 db tojás
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál citromlé
  • Kb. 10-20 dkg sajt – pl. Ementáli (kemény sajt) -, illetve amit a pénztárcád elbír

Elkészítés:

  • A tojásokat habverővel keverd ki úgy, hogy tedd bele a tésztához szükséges összes sót, továbbá 4 evőkanál kókuszlisztet; ezzel az alappal alaposan dolgozd el a jászvajat is
  • A 40 dkg őrölt hántolt mandulát ezután add a tésztához
  • Viszonylag sok – 2 kávéskanál szódabikarbónát keverj az eddigiekhez, hogy minél könnyebb legyen majd a sütemény, és ne feledd a citromlevet is beletenni, mert ezt a kenyérsütésnél tapasztaltam, hogy igen jót tesz neki
  • Reszelj le 20 dkg sajtot, és egyharmadát keverd bele a tésztába
  • Gyúrj egy ruganyos gombócot, és 1 evőkanál kókuszliszttel hempergesd meg, hogy ne legyen ragadós
  • A kapott tésztát helyezd tepsire, és vagy – akár kézzel is – egyengesd el kb. 0,5 cm vastagságúra – ebből lesznek a kekszek, vagy hagyd 1-1,5 cm vastagságúra – ebből pedig szúrj ki pogácsákat
  • A reszelt sajt 2/3-ad részével szórd meg a kockák és pogik tetejét
  • Előmelegített sütőben közepes fokozaton 15 perc alatt süsd készre a sós süteményt

Ez a süti annyira gazdag a hozzáadott finomságoktól, hogy nem tartozik a legolcsóbb pogácsák, kekszek közé, de a végeredmény olyan remek, hogy lehet, hogy a ráfordítás megéri!

Print Friendly, PDF & Email

9 thoughts on “Sajtos omlós pogi és keksz”

    1. Szia Redi! Sajnos az a rossz hírem, hogy sós sütit nem szabad kókuszreszelékkel sütni, mert nagyon átütő íze lesz a kókusznak. A kezdetekben én is csináltam ilyent, és sajna nem mükszik. Édes sütikhez viszont nyugodtan használhatod, és érdemes fellazítani a tésztát pl. előre puhára főzött sárgarépával vagy sütőtökkel, vagy akár céklával, avagy egészen apróra felvágva – morzsásan apróra – nyersen is a tésztába keverheted a zöldségeket. A tészta egyébként édes sütinél zöldség nélkül is kiváló. BB

  1. Sziasztok! Fele adagot ma megcsináltam, nagy jól sikerült! Én főztem három hagymát és azt beledaraboltam, hogy kicsit lazább legyen a tészta. Szerintem nagyon jól passzol a hagyma a pogiba. A hagyma levéből csurgatott tojás leves készült 😉 Jó sütést – főzést! Orsi

  2. Ez valami isteni! Köszönöm a receptet. Én dupla adag sajttal csinálom. Másodszor sütöttem meg de alig bírom nem felzabálni az egészet azonnal. Ez már túl jó! 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.