Nokedli paleosoknak – gesztenyelisztből

Nokedli gesztenyelisztből

2013.01.22.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Fele gesztenyeliszt, fele napraforgó pellet, hozzá tojás, só és pici víz (A mennyiségi viszonyításhoz – pl. 1:1-hez bögrével + 1 db tojás)
  • Megfelelő állagúra kell keverni (kicsit folyékony!)
  • Lobogó vízbe szaggasd bele a tésztát (akár nokedli szaggatóval, akár apróra szabdalva deszkán – késsel)
  •  Ami megfőtt, feljön a víz tetejére, és nem ragad össze egy darab sem

A magam részéről tettem a vízbe egy kanál sertészsírt, majd a nokedli leszűrése után egy nagy méretű lábasba szintén egy kanál zsírra borítottam rá a tésztát. BB

Print Friendly, PDF & Email

18 thoughts on “Nokedli paleosoknak – gesztenyelisztből”

  1. Sziasztok!

    Azt szeretnem kerdetni hogy kokusz vagy -kenderlisztbol keszithetem-e. Vagy esetleg ha ledaralok napraporgobelet az jo? ossze fog allni a teszta? nem esik vajon szet? Kezdo vagyok meg ezert a sok kerdes..Kísérletezgetek, javareszt sikerrel, de a nokedlinel kudarcot vallottam.. Tudom hogy az alapanyagok minosege sem mindegy..En egyenlore csak az itthon orolt magokbol tudok ugyeskedni..kivetel a kender és a -kokuszliszt…mast nem kapok meg itt angliaban..vagy ha igen nagyon draga..Tanacsokra lenne szuksegem.. Segitsetek legyszives! Koszi elore is meg hatra is 😀

  2. Szervusztok!
    Karalábé levesbe akartam nokedlit tenni, el is készítettem, de valahogy
    az állaga és és az ize sem volt az igazi, mint a búzaliszttel. Igaz nem napraforgó és gesztenyepellettel próbáltam.
    Ez a nokedli csak imitálja az igazi nokedlit, és aki évtizedekik normál ételeket evett,
    a régi ízeket várná…talán ezt is meg kell szoknia.

    1. Azt javaslom, hogyha nagyon vágysz az eredeti ízek után és nem vagy „elvakult” paleos, akkor őrölt zabkorpából készíthetsz nokedlit. Van fenn a blogon Willsonnak is egy tojásfehérjéből készült galuskája, azt is nézd meg. Írd be a keresőbe. BB

    2. Azt gondolom, hogy van miért elvonatkoztatnunk az eredeti ízektől. És sosem szabad azt várni amit évtizedekig megszoktál. Bevallom én néha pozitívan csalódom. Pl gesztenyés paleocsinta…imádom.

  3. …bocs, de azért köszönet jár BB-nek és persze Hazsunak, hiszen ez is egy recept a
    kezdő paleosoknak, akik nokedlit kívánnak enni, mint én is 🙂
    Köszönjük!!!

  4. Sziasztok !!
    Ha valaki nem 100 %-os paleot kovet, egesz nyugodtan csinalhatja zablisztbol a nokedlit,
    mar anyumat is ravettem arra, h. legalabb ebben es igy valtson eletmodot, eleg jol sikerult,
    mindenkinek izlett es senkinek se tunt fol a „turpissag” a megszokott nokedlihez kepest 🙂

    Amugy az almaspite azota olyan finom, miota gesztenyelisztet is teszunk a tesztajahoz 🙂

    Hajraaaa mindenkinek !

    Kiserletezzetek, megeri 🙂

  5. most komolyan a gesztenyeliszt, mitől paleobb mint a teljes kiőrlésű vagy akár a sima fehér liszt? egy paleolit kori ember kb ugyanannyit használhatott mindkettőből…

    1. Egészen komolyan 😀 Egyáltalán elolvastad a paleo élet szakirodalmát? Én most nem fogom elmagyarázni. Most csak egyetlen egy fő érvet mondok: A lisztben van glutén, a gesztenye lisztben nincs. A glutén számtalan autoimmun betegségnek az okozója. Az enyémnek is. A többi érvet olvasd el Szendi Gábor, Loren Cordain, Jaminet házaspár stb., stb. könyveiben. Amelyeket felsoroltam – magyarul is megjelentek.BB

        1. Kedves Kriszti! Én már kevésbé derülök, mert azt jelenti sokszor egy kérdés, hogy az illető még olvasni is lusta – brrrr. Az érdeklődőket és bizonytalanokat szívesen útbaigazítom. BB Márta

  6. Már kétszer készítettem paleonokedlit!!!!Nekem sötét a színe,mit tegyek bele,hogy ezen segítsek!!!Csináltam gesztenye-lenmagliszt,gesztenye-szezámmaglisz keverékéből!!!!!!!!!
    Köszönettel:Andi

    1. Természetesen mindkét liszt sötét. Sajnos nincs mit tenni. A képen sem világos a nokedli. Készítsd el a tojásfehérjés nokedlit. Keresd meg a receptet. BB Márta

  7. Sziasztok!
    Ma próbáltam először a nokedlit. Igaz nem pont a fenti recept szerint, ami volt itthon (lenmagliszt, szezámmagliszt) azt használtam. De valamit nagyon elrontottam, mert eléggé taszító lett az állaga… Kanállal adagoltam, mert a nokedli szaggatón nem ment volna át, már olyan sűrűre kevertem, az eredmény mégis lágy, szinte habos valami lett. Ehetetlen. A Willson féle finom lett, bár a gyerekeim nem ették azt sem, mert „ez tojás”. 🙁 Remélem tudtok tanácsolni valamit, mert eléggé elkeseredtem… Köszönöm!

    1. Kedves Kriszti, Sajnos se a lenmagliszt, se pedig a szezámmag liszt nem alkalmas nokedli készítésére – kizárólag gesztenyelisztből működik. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.