Andi Tóthné Monori ötletét felhasználva készült
a Paleolit Életmód FB csoportban látott receptötlet alapján
BÜNTETLEN ÉDESSÉG; A 6 POHÁR PUDING 430 CCAL
(TÖK + 2 TOJÁS)
Hozzávalók 6 pohár pudinghoz:
- 1 kg gyalult vagy kockázott főzőtök; lehet mélyhűtött is!
- 2 db vagy 4 tojás (4 tojás, ha a zselatint elhagyjuk!)
- 4-5 evőkanál xukor, vagy xukor0stevia; a TED elvei szerint inkább használjunk természetes édesítőt – rizs, tápióka vagy agave szirupot; AIP-ban az édesítő legyen vagy annyi méz, hogy egy pohárra max. 1 tk. jusson vagy glicin – kb. 1 lapos ek.
- 15 mg vanília aroma, vagy még jobb, ha valódi vanília eszencia
- 1 db közepes citrom, vagy lime
- 2 kávéskanál zselatin + 2 tojás paleoban; vagy 4 kávéskanál zselatin por egy ujjnyi forró vízben feloldva, a tökhöz hozzáadva!
- Víz
Elkészítés:
- A tököt vízben főzd puhára, majd szitán szűrd le
- Botturmix-szal, vagy turmix gépben pépesítsd
- Fűszerezd a pépet – xukorral, fél citrom levével, vanília aromával
- Vegyél ki egy kisebb lábasba a pépből és forrald át zselatinnal, majd ezt a sűrítményt öntsd hozzá az összes péphez – AIP
- Ismét vegyél ki a turmixból kb. fél liternyit, és üss hozzá 2 db tojás sárgáját (zselatin mellőzésekor 4 db-ot!), óvatosan a legalacsonyabb lángon kezd el állandóan keverve a pépet sűríteni, majd félúton öntsd az egész mennyiséghez ezt a tojásos masszát, és folyamatos keveréssel az egész textúrát sűrítsd be
- 2 vagy 4 tojás fehérjét pici só és xukor hozzáadásával verd fel kemény habbá, és keverd hozzá az alap masszához -, arra nagyon ügyelj, hogy ne legyen csomós tojásrántotta belőle
- A kész pudingot kanalazd ki pudingos poharakba, és a pudingok tetejére vagdossál a citrom megmaradt felének húsából nyesedékeket – ezzel díszíts; lime használata esetén vágjál lime-karikákat és forgasd meg xukorban