Vaníliás tökpuding

Andi Tóthné Monori ötletét felhasználva készült

a Paleolit Életmód FB csoportban látott receptötlet alapján

BÜNTETLEN ÉDESSÉG; A 6 POHÁR PUDING 430 CCAL
(TÖK + 2 TOJÁS)

Hozzávalók 6 pohár pudinghoz:

  • 1 kg gyalult vagy kockázott főzőtök; lehet mélyhűtött is!
  • 2 db vagy 4 tojás (4 tojás, ha a zselatint elhagyjuk!)
  • 4-5 evőkanál xukor, vagy xukor0stevia; a TED elvei szerint inkább használjunk természetes édesítőt – rizs, tápióka vagy agave szirupot; AIP-ban az édesítő legyen vagy annyi méz, hogy egy pohárra max. 1 tk. jusson vagy glicin – kb. 1 lapos ek.
  • 15 mg vanília aroma, vagy még jobb, ha valódi vanília eszencia
  • 1 db közepes citrom, vagy lime
  • 2 kávéskanál zselatin + 2 tojás paleoban; vagy 4 kávéskanál zselatin por egy ujjnyi forró vízben feloldva, a tökhöz hozzáadva!
  • Víz

Elkészítés:

  • A tököt vízben főzd puhára, majd szitán szűrd le
  • Botturmix-szal, vagy turmix gépben pépesítsd
  • Fűszerezd a pépet – xukorral, fél citrom levével, vanília aromával
  • Vegyél ki egy kisebb lábasba a pépből és forrald át zselatinnal, majd ezt a sűrítményt öntsd hozzá az összes péphez – AIP
  • Ismét vegyél ki a turmixból kb. fél liternyit, és üss hozzá 2 db tojás sárgáját (zselatin mellőzésekor 4 db-ot!), óvatosan a legalacsonyabb lángon kezd el állandóan keverve a pépet sűríteni, majd félúton öntsd az egész mennyiséghez ezt a tojásos masszát, és folyamatos keveréssel az egész textúrát sűrítsd be
  • 2 vagy 4 tojás fehérjét pici só és xukor hozzáadásával verd fel kemény habbá, és keverd hozzá az alap masszához -, arra nagyon ügyelj, hogy ne legyen csomós tojásrántotta belőle
  • A kész pudingot kanalazd ki pudingos poharakba, és a pudingok tetejére vagdossál a citrom megmaradt felének húsából nyesedékeket – ezzel díszíts; lime használata esetén vágjál lime-karikákat és forgasd meg xukorban
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.