Sorvadt pajzsmirigyes kezelés II.

bokszolónő

Sorvadt pajzsmirigyes kezelés I. posztomat tulajdonképpen 2013 májusában írtam, csak átirányítottam december 10-i bejegyzésnek, hogy a fejleményeket együtt olvashassátok:
 
Mi történt azóta?

Megindult a további fogyás. Ezt nem annak köszönhetem, hogy az orvosom reverz T3-at állapított volna meg, vagy azt, hogy az ösztrogén szintem magas lenne.

A paleon belül ismét étrendet váltottam:

Akár tetszik, akár nem – bizony a kalóriákat jelentősen csökkentenem kellett.

Nem töltöm számolgatással a napjaimat, de az étkezésem fő összetevői: 

  1. Csirkehús -, ezen belül is lehetőleg csirkemell
  2. Hal -, s mint láthatjátok az utóbbi időben nagyon sok halas receptet teszek fel
  3. Nyers zöldség – mindenféle, de mondjuk a kedvencem a kígyóuborka

Fejből tudom a kalóriatáblázatot, tehát nekem a napi fogyasztásomat kiszámolni – 50 évi fogyókúrás gyakorlat mellett – nem feladat 😀 Átlagosan napi 600-700 ccal-át eszem, és ha „kibírom” – sokszor igen -, akkor 18 órát nem eszem.

Sokáig hittem abban, hogy ketogénbe hajló paleoval fogok fogyni – hónapokig azt követtem.

Csináltam olyan diétát is paleon belül, hogy mindent ettem, de napi 18 órás böjtöt tartottam minden nap. Ezt is hosszú hetekig csináltam.

Volt olyan paleos korszakom, amikor az étkezési ritmus változtatására tettem le a voksot, tehát követtem a „Harcosok étrendjét” és kizárólag este ettem.

Az orvosom elsősorban a gyógyszerezésemmel és a fizikai állapotommal foglalkozik, az étrend, amit javasolt, bár nem mondja ki, de paleo.

Most egy év után ismét érzékelek áttörést. A terápiám első félévében leadtam 25 kg-ot, és most az elmúlt 4 hétben 4 kg-ot.

Várom a folytatást 😀

 
Print Friendly, PDF & Email

12 thoughts on “Sorvadt pajzsmirigyes kezelés II.”

  1. Szia Márta ! Igazából akkor azt lehet mondani, hogy a táplálkozásod újra- és újra visszatérő módon Te alakítod. Ha nem látsz változást, akkor lépsz egy újabb ösvényre. Ez a paleonak ismét egy újabb útja, lám így is lehet, hogy csak a sovány húsok.
    Ha jól értettem szavaidat, akkor az előzőekben az endok.professzor által felvetett vizsgálatok Nálad jól zárultak, legalább ezzel nem kell foglalkoznod. További kitartást és eredményeket kívánok.

    1. Szia Zsuzsi 😀 Teljesen jól értetted. Az állandó orvosom (nem akartam két tűz közé kerülni :-D) elvetette a vizsgálatok szükségességét, és kiderült, hogy igaza lett, mert csökkentett kalóriával és változatlan sok mozgással ismét beindult a fogyás. Azt mondta nekem az orvos, hogy teljesen elsorvadt pm.-eseknél a klinikai gyakorlat szerint olyan nincs, hogy reverz T3. Ez azt jelenti, hogy az adott T4 nem indukál elegendő T3 termelődést. Azt is elvetette, hogy ösztrogén szintet vizsgáljunk. Tény, hogy gyakorlatilag kért tőlem 3 hét gondolkodási időt :-D, mert nem azonnal válaszolta ezt, hanem visszarendelt. …, és lám igaza lett 😀

      1. Kedves BB!
        Nem akarom lehúzni az orvosod, de hadd súgjam meg, h sajnos nagyon rosszul tudja. A t4-t3 átalakítás elsősorban a májban, vesében és a perifériás szövetekben történik.
        Attól még, h nincs pm-ed, nagyon is lehetsz t3 rezisztens.
        Nekem sincs pm-em és mégis rt3-as voltam.

        Mindenesetre gratulálok, h beindult a fogyás – a többi véleményemet meg inkább lenyelem 🙂
        Csak így tovább!

        1. Kedves Betti, Én vívódom az orvosok között. Nekem ez az orvos, akihez járok az életemet mentette meg. Ha elmegyek egy endokrinológushoz és megcsináltatom a T3 vizsgálatot egy magán laborban, akkor most melyik orvost válasszam??? A betegségem teljesen komplex – ezt neked kell a legkevésbé mondanom. Külön rászántam egy beszélgetést az orvosommal, hogy előadjam neki mindazt, amit Dr. Balázs professzor írt nekem. Sikerült úgy elmondanom, hogy teljes volt a harmónia az orvos és köztem, …, meg sem mertem említeni a másik orvos nevét. Jóhiszeműen azt mondom, hogy talán a véleményét úgy értette, hogy az én esetemben lát fogyásra esélyt, …, mint a mellékelt ábra is mutatja. Külön köszönöm, hogy írtál nekem, mert végső soron a Mammut-ban egy magánlaborban csináltatok T3-ra vizsgálatot és megnézetem az ösztrogén szintemet is, vagy rászánok néhány hetet és külön elmegyek az állami endos-hoz és egy állami nőgyógyászhoz, hogy legyen kezemben feketén-fehéren, hogy most nálam mi a helyzet.

          Sajnos ez van, hogy ki vagyunk szolgáltatva az orvosoknak, …, és én még hálás lehetek a sorsnak, hogy egy bár nem hibátlan, de alapvetően jól felkészült orvos kezében vagyok.

          Még egyszer köszi, BB Márta

          1. Kedves Márta!

            Igazán nem akartalak elbizonytalanítani. Hogyne tudnám, milyen egy összetett állapottal bajlódni?! Egyébként ismerjük egymást? Úgy beszélsz hozzám, mintha az ismerősök lennénk v legalábbis tudnád, ki vagyok 🙂

            Csak annyit szerettem volna, ha Te is és a többiek is, akik olvassák, tisztán lássanak.
            És sajnos azzal a gondolattal is meg kell barátkozni, h vannak bizonyos dolgok, amit sajnos maguknak, betegeknek kell utánajárjunk! Sok szerencsét és kitartást kívánok!

          2. Kedves Betti 😀 A paleosok általában nagyon baráti hangot ütnek meg, meg egyébként is személy szerint közvetlen vagyok 😀 Egyébként éppen holnap megyek a magánlaborba megcsináltatni a T3-T4-es vizsgálatot és az ösztrogén szint mérését. Nem hagy nyugodni, hogy erről az állapotról még nincs tárgyi bizonyíték a kezemben. Ha az orvosommal nem kell vitatkoznom, akkor azért fogok megnyugodni, ha meg új tények kerülnek napvilágra, akkor megint egy lyukkal beljebb leszek a témában. Már éppen ideje lesz, hogy pályát változtassak és a pedagógiát felváltsa nálam az orvostudomány 😀

  2. Kedves BB Márta!

    Magamról csak annyit, hogy a PM-em sorvadó-félben van. Most épp gyulladásban, és hol alul, hol felül működik. Eddig nem volt magas a vérnyomásom, most viszont 185/110-et is mértek.
    A nyáron sikerült egy Lyme-os kullancsot is összeszednem, így immár másodszor lettem Lyme-os 11 éven belül. Szedtem az antibiotikumot 30 napig, de jelenleg úgy érzem, hogy jönnek elő megint a tünetek. Januárban fogok menni laborba, hogy megnézzék mennyi baci maradt a szervezetemben.
    Egyébként az antibiotikum kúra alatt indult be a pajzsmirigyem is, és lett 0,007-es TSH értékem. Most viszont éppen 39,7 volt. Jelenleg 100 mg L-thyroxint szedek naponta. Megállapították az autoimmunitást, a diagnózis: Hypothyreosis, Autoimmun thyreoditis, Magasvérnyomás-betegség.
    Gondolom el tudod képzelni, hogy hogy érzem magam! Szóval, jelenleg magas vérnyomással küzdök, amire kaptam gyógyszert is, de azt olvastam az oldaladon, hogy nem mindegy, hogy milyen fajtát szedek. Te konkrétan melyiket ajánlanád?
    Szeptember óta tartom a Paleot, de az elmúlt hónapokban elkezdtem hízni, és képtelen vagyok fogyni, legfeljebb tartani a súlyomat. Egyre kevesebbet eszek, de nem indul be a fogyás. A jelenlegi súlyomnál már voltam 10 kg-al kevesebb, tehát igen csak izgat, hogy mit tehetnék azért, hogy vissza fogyjak.
    Olvastam a Te jelenlegi próbálkozásod sikerét, a csökkentett kalóriával. Én is benne lennék, csak annyi a gondom vele, hogy jelenleg nem kívánom a nyers zöldségféléket. Ezért arra gondoltam, hogy ha neked nem megterhelő, akkor megoszthatnád velünk 1-2 hétig a napi menüdet, és azt, hogy mit mozogtál. Engem ez biztosan tudna motiválni (akár még a nyers zöldség evésre is).
    Egyébként sok sikert kívánok a további fogyásodhoz! Tudom milyen kövérnek lenni, hiszen én is voltám jó néhány évig 90 kg fölötti súlyban.

    Gabi

    1. Kedves Gabi! Együtt érzek veled. Rövidesen jelentkezem a hosszabb válasszal, de most a hétvégém eszméletlenül besűrűsödött. BB Márta

      1. Kedves Irén! Ma megyek a Mammut II-be laborba. Az endokrinológus kérhet T3-T4-et, a nőgyógyász pedig ösztrogén szint mérést. A házi orvosnak kell beutalót írnia a szakrendelésre. Ezt mind várd végig, …, aztán előfordulhat, hogy ellenanyag hiányában a labor eredményed nem lesz meg. Én így jártam a sima T4-es laborral 🙁 BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.