Chia magos kenyér

Kunné Bea receptje és képei

Chia mag – azték zsálya – nyisd meg a posztot és részletesen olvashatsz róla!

„Based upon animal and human studies, it is likely that other antinutrients together with this gel may promote a leaky gut, chronic systemic inflammation and food allergies.” Hát igen, szabadon fordítva a lényeget – Cordain szerint áteresztő bélszindrómát, krónikus gyulladást és ételallergiát okozhat. Viszont az is benne van a cikkben, hogy 12 hétig vizsgáltak olyan személyeket, akik naponta 50 gr-ot fogyasztottak, és azoknál volt kimutatható probléma. Na már most, én chia magot kábé szökőévenként használok. Jaaaaaa, most éppen – 2016-ban szökőév van 😀

chiamagoskenyér1chiamagoskenyér2

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • 15 gr chia mag
  • 2 evőkanál útifűmag héj
  • 2 púpos evőkanál durvára darált lenmag
  • A felsoroltakat öntsd le 2 dl hideg vízzel, és 15 percet pihentesd
  • Adj hozzá 2 teáskanál sót, frissen darált borsot, fél mokkáskanál eritritet, 1 enyhén púpozott mokkáskanálnyi szódabikarbónát, 1 mokkáskanál citromlevet
  • 4 egész tojást külön tálkában keverj el, ezt is öntheted az eddigiekhez
  • 50 gr darált kókuszreszeléket, 120 gr blansírozott darált mandulát, 40 gr szezámlisztet keverj a masszához
  • Formába töltés után chia maggal szórd meg a kenyeret, de lehet bármilyen más magkeveréket használni – A chia mag kiváló nedvszívó hatású is (BB)
  • Ajánlott 20 x 10 cm-es szilikon vagy fém formában (ebben az esetben zsírpapíros bélelésre is szükség lesz!) sütni, 170-180 fokon kb. 35-40 percen át
  • A sütés ideje a fém formában való sütés esetén kicsit hosszabb – kb. 10-15 perccel, mivel a zsírpapíros formából ki kell venni a kenyeret és rácsra helyezve kell készre sütni

Nem lesz ropogós, de könnyen szeletelhető és nem nedves a közepe. 3-4 napig is eltartható, szellős helyen, konyharuhával letakarva.

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Chia magos kenyér”

    1. Kedves Andi, Természetesen a kókuszreszelék elhagyható. Látod, hogy Bea igen nagy mennyiségben használta, hogy növelje a kenyérben lévő szárazanyagot, és mindez ne legyen túl drága. A reszeléknek megfelelő mennyiségben vagy őrölt maggal, vagy valamilyen világos színű paleo liszttel egészítsd ki a kenyér tésztáját. Nézz körül az oldalon, mert több, mint 60 féle kenyérsütési megoldás található. Hátha azokból kapsz még ötletet. BB Márta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.