Az egytálétel ötletét MW „karajos” receptje adta; A zöldségek és a sertéskaraj kombinációjából kiváló – akár vendégváró – egytálétel kerekedett!
Hozzávalók 4-5 személyre:
- 1,5 kg csontos karaj
- 15 dkg szalonna
- 3 db alma (opcionális!)
- 1 nagy fej zellergumó
- 4-5 szál sárgarépa
- 4-5 szál fehérrépa
- 1-2 fej vöröshagyma vagy póréhagyma (nekem most ez utóbbiból volt bőven)
- Só, őrölt bors, chili-paprika, gyömbér, bazsalikom, fokhagyma gerezdek vagy por (A fűszerek közül AIP-ban ne használj őrölt borsot és chili-paprikát!, viszont használhatsz curryt pluszban)
- Tökmagolaj + 1 evőkanálnyi olvasztott zsír – az egytálétel locsolásához; AIP-ban olívaolaj
- 2 dl víz
Elkészítés:
- A karajt csontjával vagy anélkül, szeletekre mélyen bevágva tedd egy nagyméretű mély tepsibe vagy jénaiba.
- Szeleteld fel a füstölt szalonnát, és ugyancsak tegyél a karajszeletek közé belőle.
- Az alma és maradék szalonna szeleteket a zöldség közé tedd.
- Pucold meg a fehérrépát, a sárgarépát, a karalábét, vágd fel karikára a vöröshagymát vagy a póréhagymát, majd rakd a zöldségeket a karaj köré.
- A hússzeleteket fűszerezd.
- A zöldségre is tegyél a fűszerekből, csak lehetőleg sót ne tegyél, hogy sütés közben ne fonnyadjon meg.
- A zöldségeket szórd meg apróra vágott petrezselyemmel (lehet szárított is).
- Végül az olvasztott zsírral és az olajjal locsold meg a húst és a zöldséget is.
- Hagyd állni az egytálételt minimum 1 óra hosszat, és majd csak ezután süsd meg.
- Amikor a sütőbe teszed, öntsél alá 1 dl vizet, majd gyakran nézz rá az ételre.
- Az egész tepsit vond be vizezett+összegyűr+kisimított sütőpapírral (kevésbé korszerű alufolóiával!), és így süsd kb. 1 óra hosszat.
- Ennyi idő alatt a zöldség meg fog puhulni, és a hús át fog főni.
- Ezután vedd le a borítást, és még legalább 20 percig süsd az ételt, hogy megpiruljon.
Jónak tartom pl. nagy méretű jénai + jénai tető
vagy Pataki-tál használatát!
Elkészítettem ezt az ételt, mikor Anyósom és Apósom vendégségbe jöttek hozzánk. Gondoltam, tartalmas ételt választok, hiszen számtalanszor megkaptam Anyósomtól, hogy a paleolit étrenddel éheztetem a fiát. (párom 6kg-ot fogyott tőle, de eddig sem volt elhízva, most megkockáztatom, hogy egy deka zsír nincs rajta, csupa izom)
Hihetetlen sikert arattam vele. :)) Még a finnyás Apósnak is ízlett.
Anyósom megállapította, hogy most már érti, hogy a fia miért nem beteges már. Hiszen minden nap egészségeset eszünk, és ez tényleg nem éhezés. 🙂
Külön örült annak, hogy ebéd után jót tudtunk beszélgetni anélkül, hogy elpunnyadva döglődtünk volna a kanapén. (mint ahogy a nehéz ételektől szokás)
Meg is fogadta, hogy felhagy a 90napos diéta ismételgetésével, és megpróbál áttérni a paleolit táplálkozásra, hátha még nem késő megelőznie a korral járó betegségeket.
Szóval ez egy „hittérítő” fogás volt. 🙂 Köszönöm a család nevében!
Kedves Beki, Nagyon örülök a sikernek. BB