Zöldség és karaj pirítva

Zöldség és karaj pirítva – A kép a Google imagesről való.

Az egytálétel ötletét MW „karajos” receptje adta; A zöldségek és a sertéskaraj kombinációjából kiváló – akár vendégváró – egytálétel kerekedett!

Hozzávalók 4-5 személyre:

  • 1,5 kg csontos karaj
  • 15 dkg szalonna
  • 3 db alma (opcionális!)
  • 1 nagy fej zellergumó
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 4-5 szál fehérrépa
  • 1-2 fej vöröshagyma vagy póréhagyma (nekem most ez utóbbiból volt bőven)
  • Só, őrölt bors, chili-paprika, gyömbér, bazsalikom, fokhagyma gerezdek vagy por (A fűszerek közül AIP-ban ne használj őrölt borsot és chili-paprikát!, viszont használhatsz curryt pluszban)
  • Tökmagolaj + 1 evőkanálnyi olvasztott zsír – az egytálétel locsolásához; AIP-ban olívaolaj
  • 2 dl víz

Elkészítés:

  • A karajt csontjával vagy anélkül, szeletekre mélyen bevágva tedd egy nagyméretű mély tepsibe vagy jénaiba.
  • Szeleteld fel a füstölt szalonnát, és ugyancsak tegyél a karajszeletek közé belőle.
  • Az alma és maradék szalonna szeleteket  a zöldség közé tedd.
  • Pucold meg a fehérrépát, a sárgarépát, a karalábét, vágd fel karikára a vöröshagymát vagy a póréhagymát, majd rakd a zöldségeket a karaj köré.
  • A hússzeleteket fűszerezd.
  • A zöldségre is tegyél a fűszerekből, csak lehetőleg sót ne tegyél, hogy sütés közben ne fonnyadjon meg.
  • A zöldségeket szórd meg apróra vágott petrezselyemmel (lehet szárított is).
  • Végül az olvasztott zsírral és az olajjal locsold meg a húst és a zöldséget is.
  • Hagyd állni az egytálételt minimum 1 óra hosszat, és majd csak ezután süsd meg.
  • Amikor a sütőbe teszed, öntsél alá 1 dl vizet, majd gyakran nézz rá az ételre.
  • Az egész tepsit vond be vizezett+összegyűr+kisimított sütőpapírral (kevésbé korszerű alufolóiával!), és így süsd kb. 1 óra hosszat.
  • Ennyi idő alatt a zöldség meg fog puhulni, és a hús át fog főni.
  • Ezután vedd le a borítást, és még legalább 20 percig süsd az ételt, hogy megpiruljon.

Jónak tartom pl. nagy méretű jénai + jénai tető

vagy Pataki-tál használatát!

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Zöldség és karaj pirítva”

  1. Elkészítettem ezt az ételt, mikor Anyósom és Apósom vendégségbe jöttek hozzánk. Gondoltam, tartalmas ételt választok, hiszen számtalanszor megkaptam Anyósomtól, hogy a paleolit étrenddel éheztetem a fiát. (párom 6kg-ot fogyott tőle, de eddig sem volt elhízva, most megkockáztatom, hogy egy deka zsír nincs rajta, csupa izom)

    Hihetetlen sikert arattam vele. :)) Még a finnyás Apósnak is ízlett.
    Anyósom megállapította, hogy most már érti, hogy a fia miért nem beteges már. Hiszen minden nap egészségeset eszünk, és ez tényleg nem éhezés. 🙂
    Külön örült annak, hogy ebéd után jót tudtunk beszélgetni anélkül, hogy elpunnyadva döglődtünk volna a kanapén. (mint ahogy a nehéz ételektől szokás)

    Meg is fogadta, hogy felhagy a 90napos diéta ismételgetésével, és megpróbál áttérni a paleolit táplálkozásra, hátha még nem késő megelőznie a korral járó betegségeket.

    Szóval ez egy „hittérítő” fogás volt. 🙂 Köszönöm a család nevében!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.