A kollagén jót tesz az ízületeknek, a hajnak, a körömnek. Az LCHF ketogén paleoban csak az nem mindegy, hogyha édességként fogyasztjuk, akkor kizárólag igen alacsony cukortartalmú bogyós gyümölcsökkel készíthetünk zselét. Tökéletes választás az áfonya is. Kb. fél évvel ezelőtt jelent meg a piacon a glicin, amit felhasználhatunk édesítésre – a kollagén koncentrált édesítő tartalmát találjuk benne. Utóbbi időben édesítésre egészen kis mennyiségben ezt használom. A glicin a természetben előforduló legegyszerűbb aminosav. Egy evőkanál glicinnel már ki is pipálhatjuk a napi fehérjebevitel csaknem felét – ezért kell óvatosan bánnunk vele!!!
Hozzávalók:
-
- 25 dkg áfonya
- 0,5 liter víz
- 1 zacskó étkezési zselatin (élelmiszer üzletekben kapható!)
- 1 tk. xukor0 stevia; AIP-ban méz vagy glicin
- 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk. kezeletlen bio citrom héja (zacskósan készen is lehet kapni!)
- 1 ek. citromlé
- 2 ek. kollagén por
Elkészítés:
-
- Az áfonya felét rakjuk egy legalább 1 literes edénybe.
- Szórjuk be az összes fűszerrel, és az áfonyaszemeket darabosra nyomkodjuk össze; szórjuk hozzá a kollagén port.
- A zselatinport kevés langyos vízzel keverjük el, majd öntsük fel a fél literrel, és forralásig főzzük a lét – természetesen állandó keverés mellett.
- A már langyosra hűlt zselatinos lével öntsük fel a fűszeres áfonya alapot, és dobáljuk a lébe a többi egész szem áfonyát. Néhány szemet meghagyhatunk díszítésnek.