A céklának és a salátakeveréknek kiváló ízt fog adni a balzsamecet. Bár a ennek az ecetnek van cukortartalma, de olyan minimális cukor oszlik el ebben a nagy mennyiségű salátában, hogy teljes nyugalommal ketogén ételként is fogyasztható.; a cékla is igen kis mennyiségben bolondítja meg a salátánkat. Különleges és laktató étel.
Hozzávalók – 3-4 személyre:
- 1 db nagy fej jégsaláta
- 1 bögrényi – kb. 10 dkg cékla szelet
- 1 tk. zsír
- 1 ek. vörös balzsamecet
- 2 ek. víz
- 25 dkg füstölt szalonna
Elkészítés:
- A jégsalátát alaposan mossuk meg, majd vagy papírtörlővel vagy pedig saláta centrifugával szárítsuk meg.
- Daraboljunk fel kisebb kockákra szalonnát, egy-két csíkot vagdossunk be – rózsa díszítéshez.
- A céklát – pl. hámozott előfőzött bébi céklát vagy ecetes céklát lemosva – dobjuk rá a forró zsírra, öntsük fel balzsamecetes vízzel; alaposan megforgatjuk, majd hagyjuk a ráöntött balzsamecetes vizet elfőni.
- A salátát tépkedjük apró darabokra és keverjük össze a céklával.
- Megsütjük a szalonnát, összekeverjük a vegyes salátával, majd a tetejére tesszük a rózsaként megsült szalonnát.