Egészen különleges kenyér! Nagyon ízletes és sokféle felhasználásra alkalmas!
Hozzávalók:
- Fél csésze lenmagpehely + víz
- 2 csésze darált mandula
- 2 evőkanál pirított szezámmag
- 1 csapott kiskanál köménymag (lehet őrölt)
- só (ízlés szerint)
Elkészítés:
- A lenmagpelyhet felöntjük vízzel és egy-két óráig hagyjuk dagadni
- Közben ledaráljuk a tisztított mandulát és közepesen megpirítjuk a szezámmagot
- Amikor kellően megdagadt a lenmag, összekeverjük a hozzávalókat, majd kiterített szilikonlapon, sütőpapír alatt sodrófával kinyújtjuk
- A szilikon lapon, 40 fokos sütőben több óráig szárítjuk (nem sütjük!!)
- Még mielőtt nagyon kiszáradna, a felhasználásnak megfelelő méretre és formára feldaraboljuk, majd készre szárítjuk
- Sokáig eláll!
Felhasználási javaslat:
Reggelire, szendvicsnek vagy tatárbifsztek alá pirítás nélkül is finom!
Egészben hagyva, pizza-lapnak használható:
- A libazsíron előre megpárolt, megfűszerezett zöldségekkel (um. gomba, hagyma…) és egyebekkel (sonka, főtt tojás…) megpakoljuk, várunk, míg a lap megpuhul a zöldségek szaftjától (kb. fél óra), hogy könnyen lehessen majd felvágni. Reszelt kemény sajttal vastagon beterítjük amit a grillben ráolvasztunk. … És kész!!!
Előre elkészíthető a lap, hűtőben eláll, alkalom adtán csak össze kell rakni…
Melegszendvicsnek is alkalmas!
Mártika, kerestem a kenyerek közt, valakinek meg akartam adni a címet, de sehol sem találtam. ( Kénytelen voltam a saját oldalamra irányítani. )
Most látom, hogy a sütemények közé raktad véletlenül. Nem akarnád a kenyerek kategóriáját is ráírni?
Köszi, hogy szóltál:-D Én balga, tényleg a sütik közé tettem. BB
Az lenne a kérdésem ehhez a recepthez, hogy a lenmagpehely az ugyanaz mint a lenmag liszt (azaz pellet)? lehet csak nekem nem egyértelmű 🙂 de a pehelyről nekem valami puffasztott jut az eszembe. Előre is köszönöm a választ
A lenmagpehely a lenmag pelyhesített változata – asszociálj a puffasztott helyett a párnába tett toll pehelyre:-)) A lenmagpehelyből nincs kivonva az olaj, míg a pelletből igen, tehát a kettő teljesen más. BB
Kedves Muszoo, a pehely szónál inkább a pelyhes dunyhára asszociálja:-)) A lenmagpehelyben benne van a lenmagolaj, míg a -pelletből ki lett vonva. Tehát a kettő között nagy a különbség. BB
Egy csésze jelen esetben 2.5dl?
Igen, annyi:-) BB
A nyílgyökér liszt 100% paleo. Tettem fel egy posztot is róla. Írd be a keresőbe. BB
Nálam is az okozott gondot, hogy a hozzávalóknál lenmagpehely szerepel, az elkészítésnél pedig lenmagliszt. Amúgy annyi vizet öntsek a pehelyre, amennyi ellepi? Még tanuló vagyok, köszi a segitséget.
Kedves Erika, Köszönöm a szemfülességet. Ez egy ősrégi recept, és most vetted észre a hibát. Mindig megköszönöm a lektorálást. szia, BB