Tepertős pogácsa – az igazi

A konyha számomra egy kísérleti laboratóriummá lépett elő :-D Ma a szezámpellet – a valódi szezámliszt volt a kísérlet tárgya. Eddig ezzel a pellettel az volt a tapasztatom, hogyha vizet öntök hozzá, akkor pezseg. Úgy döntöttem, hogy kipróbálom a liszt tojással való vegyítését víz hozzáadása nélkül. Tehát pellet+tojás+zsiradék; jelentem, hogy a kísérlet sikerült! A szezám használatánál rendkívül fontos a kesernyés íz ügyes elfedése, melyre nekem az őrölt köménymag kiválóan bevált! Ez a pogácsa, bizton állíthatom, hogy teljesen olyan, mint az igazi!

Hozzávalók:töpipogiigazi

  • 10 evőkanál szezámpellet
  • 3 db tojás
  • Só, őrölt bors, és főleg!!! – őrölt köménymag
  • Legalább egy nagy marék tepertő apróra vágva
  • 2-4 púpozott kanál sertészsír – a zsírt ne sajnáld – tegyél annyit a tésztába, hogy ruganyos legyen! – ezt a megjegyzést egy hozzászólás kapcsán egészítettem ki.

Elkészítés:

  • A fenti hozzávalókat alaposan dolgozd össze, melynek eredményeként ruganyos tésztát kapsz
  • A tészta-gombócot rakd rá egy tepsire, lapítsd le olyan vastagságúra, amilyen vastagságú pogácsákat szeretnél
  • Vagdosd be a tészta tetejét, és tetszés szerinti méretben pogácsaszaggatóval vágj ki belőle pogácsákat
  • Előmelegített sütőben süsd kb. 20 percig úgy, hogy azért feltétlenül nézz rá a tésztára, hogy ne égjen meg

Übersetzer: Beatrix Nagy

Pogatschen mit Grieben – die echte Pogatsche

Zutaten:

  • 10 Esslöffel Sesampellet
  • 3 Eier
  • Salz, gemahlener Pfeffer, gemahlene Kümmelsamen
  • mindestens 1 Handvoll fein gehackte Grieben
  • · 2-4 gehäufte Löffel Schweineschmalz – Geben Sie zu dem Teig viel Fett!

Zubereitung:

  • Die oben genannten Zutaten werden in einem Topf gegeben und gut vermischt.
  • Der Teig wird ausgerollt (ca. 1-2 Zoll dick). Die Oberfläche in kleine Rauten einritzen und kleine Kreise ausstechen.
  • Im vorgeheizten Ofen etwa 20 Minuten goldbraun backen.

Pogatschen verbrennen sehr leicht.

Achten Sie besonders darauf, um dies zu vermeiden!

Print Friendly

10 hozzászólás a(z) “Tepertős pogácsa – az igazi” bejegyzéshez

    1. Kedves Ildi! Nagyon sajnálom, de tényleg. Isten bizony ma reggel a leírt módszerrel készítettem el, és tök jó lett:-D Nem tettél bele kevés zsírt??? – Ha nem jó a tészta állaga, akkor ne sajnáld, tegyél bele több zsírt, mint amit írtam! Tényleg nagyon sajnálom:-( BB

    1. Kedves Látogató! A válaszom: Igen! Amennyiben őrölt szezámot használsz, akkor ne tegyél bele plusz zsiradékot. Elég lesz bele a töpörtyű plusz zsiradéknak. Írd be a keresőbe a Töpörtyűs pogácsa elnevezést, és ki fog adni a rendszer számodra többféle pogisütési megoldást. Eddig nem volt kimondottan pellettel készült pogiról recept, ezért is tettem fel. Egyébként általában az az igazság, hogyha pelletet használsz, akkor 2/3-ad liszt és 1/3-ad zsírt kell használnod, mert a pellet maga az adott magnak a zsírmentesített maradvány-anyaga. A Gondolatok poszt alatt találsz egy bejegyzést a paleo lisztek tulajdonsárairól. Sikeres sütést-főzést kívánok! BB

  1. Kedves BB!
    Megsütöttem ma én is a tepertőst, tényleg nagyon finom. :)
    Az állaggal volt nekem is gondom, sem ruganyos, sem szaggatható nem lett a tészta, pedig nagyon figyeltem a zsír hozzáadásakor, sőt még próbáltam lisztezni is, hátha.
    Végül megnedvesített tenyérrel ellapítottam a tepsiben és amikor megsült, kockára vágtam.
    Így jó zsíros, tepertős keksz lett belőle, el is fogyott hipp-hopp.
    Ja, lehet azért mert mandulaliszttel (pellettel) készítettem?
    A szezámot a kesernyés íze nem szívesen használom.

    1. Kedves Fenyőke! Tényleg lehet, hogy a mandulaliszt miatt volt. Nekem inkább az volt a bajom anno, hogy túlságosan is zsíros lett. Ne félj a szezámtól, mert ha jól fűszerezed, akkor tuti, hogy nem fogod érezni a kesernyés ízt. Próbáld meg esetleg úgy sütni, hogy 2/3-ad őrölt mandulát keversz el mandulaliszttel (ha már ennyire utálod a szezámot), mert az őrölt mag eleve sokkal zsírosabb. Azt tanácsolom, hogy arányosan dolgozz össze egy apró próba-gombóc tésztát, és abból látod, hogy elég ruganyos-e a tészta. Ezután arányosan növeld az adagot. Szia, BB

  2. sziasztok!
    Én is elkészítettem. töpörtyű krémmel, plusz 2 kanál zsír, ez már kicsit sok volt, mert a tepsiben folydogált, de ettől eltekintve nagyon finom lett. Mivel nem volt szezám pelletem, megdráltam a szemzámmagot, ami itthon volt, 6 kanál lett, +4 kanál napraforgó mag őrlemény, + 1 kanál tökmag őrlemény, + 1 kanál lenmagliszt, mert nagyoin folyósnak találtam. most sül a 2. fele.

  3. Köszönöm a receptet! Kinyújtani meg sem próbáltam, amúgy sem lett volna időm rá…Kézzel formáztam pogácsákat, nagyon finom lett. Kitűnő útravalónak, paprikával, uborkával, esetleg paradicsommal (mi eszünk paradicsomot).

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


hét − 7 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>