Az 5 évvel ezelőtti részletes étkezési mód ismertetőmet most felteszem a blog első helyére, mert többek között az AIP-os tapasztalataim alapján is egyre inkább rájövök, hogy Paul Jaminet elméletében nagyon sok igazság van! Rövidesen hosszabban kifejtem a meglátásaimat!
2015. május 13. szerda 11:28 A poszt eredeti dátuma.
…, s amikor most majd – lelki szemeim előtt látom -, hogy szörnyülködve elolvasod a Jamineték által javasolt paleos alapanyagokat és étrendmintát, akkor azt fogod mondani, hogy hűűűű, meg háááá, hiszen sok mindenben ellentmond a Szendi Gábor által képviselt paleonak. Én magam sem tudom teljes mértékben elfogadni, mert a Szendi paleon szocializálódtam. Ezért is beszélek a blogomon Paleo Fúzióról, mert szeretnék másoktól is tanulni, és néhány jól használható ötletet felhasználni.
Összegyűjtöm egy csokorba a Jaminet házaspár Perfect Health Diéta-jának – Tökéletes Egészség Diéta TED fő alapanyagait:
Makrotápanyagok: Szénhidrátok (rostok nélkül) - 20-30% felnőtteknek, 30-40% gyerekeknek Fehérje 7% csecsemőknek, 10-20% felnőtteknek Szénhidrát és fehérje összesen 30-50% felnőtteknek, 46% gyerekeknek Zsírok és rostok 50-70% Egyszeresen telítetlen zsírok 2-5% Rostok 1-3% További táplálkozási irányelvek: Egyél valódi ételt - növényeket és állatokat! Az ételed legyen annyira finom, amennyire csak lehetséges! Hagyd abba az evést, amikor 80%-ban megteltél, és iktass be rövid böjtöket!
A legjobb energiát biztosító táplálékok:
- Napi 600 kalóriányi szénhidrátbevitel – pl. édesburgonya, fehér rizs, krumpli, 45 dkg gyümölcs; bogyós gyümölcsök, répa, cékla.
- A zsír legyen – vaj, kókuszolaj.
- A húsok legyenek nem túl zsíros – marha, bárány, hal, kagyló.
- Hideg vízi halakból hetente legalább egyszer – lazac, szardínia, szardella – az Omega3 zsír biztosítása miatt.
A legjobb állati eredetű energiaforrások sorrendiség felállításával:
Hal, kagyló; marha, bárány, kecske; vadon élő madarak vagy vadak; biotojás, szabadon tartott kacsa, liba; sertéshús, szalonna, zsíros feldolgozott tejtermékek, bio csirke; ipari csirke és tojásai; sertésmáj, vér, belek, feldolgozott sertéshús
A legjobb növényi eredetű energiaforrások sorrendiség felállításával:
Biztonságos keményítők: krumpli, fehér rizs, (taró, szágó,) édesburgonya, jamsz, sütőtök; Egészséges cukortartalmú növények: cékla, répa, hagymafélék, gyümölcsök, bogyók; Omega6-ban szegény diófélék: makadámdió, kókusz. Mérsékelt omega6 tartalmú diófélék, avokádó; A további könyvben található felsorolás a negatív mezőben szerepel, mint pl. hajdina, omega6-ban gazdag magvak, babfélék, rozs, zab (?), quinoa, búza, kukorica és más gabonák mogyorófélék.
A legjobb zsírok és olajok – energiaforrások sorrendiség felállításával:
Kókusztej, kókuszolaj, pálmamagolaj; Marhafaggyú, állati eredetű zsírok, vaj; Makadámdió olaj; Avokádó olaj; Mandulavaj, Kesudióvaj, Pisztáciavaj; Kacsazsír, sertészsír; Csirkezsír Rossz zsírok: dióolaj, szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, mogyoróvaj
Feldolgozott ételeknél – ha nem tudsz lemondani róla – pl., kenyérfélék, sütemények készítésénél használj:
Biztonságos keményítőket – rizslisztet, burgonyakeményítőt vagy rizsszirupot – ez utóbbi kiváló édesítő lesz. A nagyobb fruktóz tartalom fogyasztásától tartózkodjunk, mert káros, legyen legfeljebb 25 gr, mely a naponta elfogyasztott gyümölcsökből, céklából, répából bőségesen teljesítődik.
Olyan édesítőket használj, amelyek glükózzá bomlanak! Csak glükózt tartalmaz a rizsszirup, a tápiókaszirup és a dextrózpor.
Lassú tűzön, de alaposan süss és főzz!
Étrendminta:
Reggeli:
- Egy tányér zöldségleves
- Kókuszolaj – az éhség elnyomására
- Kávé, tea, víz – kókusztejszínnel is lehet
A reggeli lehet még:
- Az előző napi ebéd maradéka
- Sült tojás, főzőbanán-paradicsom, krumpli-spenót – vajjal, ecettel
- Főtt tojás-gyümölcs (pl. banán)
- Zsíros joghurt bogyókkal
- Tejberizs tejszínnel és bogyókkal, maradék hús fehérjének
- Bogyók, dió és tejszín
- Sajt, dió és gyümölcs
Ebéd:
Lehet előző napi maradék, de természetesen lehet friss is.
Az alapok általában a következők, melyeket ízlés szerint kiegészíthetőnk hússal, tengeri herkentyűvel, hallal, új zöldségekkel, más-más zsírokkal, más-más fűszerrel:
Bimimbap: Biztonságot keményítő és más zöldségek feldarabolva – tojássárgájával, ecettel, citrom- vagy lime-lével összekeverve. Adhatsz hozzá paradicsomszeleteket, spenótot, algát. Lének zöldség vagy húsleves alaplé.
Sült rizs (vagy sült krumpli) mix.: Kókuszolajat vagy vajat hevíts, tegyél bele rizst vagy krumplit, húst, más növényeket tojással vagy tojássárgájával, ecettel, citromlével vagy lime-lével. Pirítsd meg.
Pho: Alaplébe tegyél húst, keményítős zöldséget, Tegyél hozzá tojássárgáját, ecetet, citromlevet vagy lime-levet, paradicsomot, spenótot stb.
Vacsora:
- Hús és tenger gyümölcsei – marha, bárány, lazac, szardínia, hal, kagyló – heti öt alkalommal legyen ez, más napokon pedig: szárnyasok, sertés, tojás, sajt, feldolgozott tejtermék – zsíros joghurt, tejszín, tejföl;
- Biztonságos keményítők – krumpli, édesburgonya, taró, fehér rizs – napi max. 45 dkg – vajjal, tejföllel, kókusztejjel, ecettel, sóval ízesíthetjük;
- Más növényi ételek – cékla, répa, hagyma, gomba, sütőtök, avokádó, paradicsom stb.;
- Levesek – zöldség és alaplé.
Nasik:
- sajt, gyümölcs, diófélék, csokoládé, joghurt, tejföl, tejszín, zsíros sós szószokba mártogatott zöldség – Fontos hetente 10 dkg marha- vagy báránymáj elfogyasztása!
Italok:
- Víz, tea, kávé
- A bor kis mennyiségben elfogadható.
Ez most komoly???? Rizs es krumpli mint paleo??? Biztos van tobb hulyeseg is benne de nem olvastam tovabb!
Paul Jaminet a paleon belül egy külön irányzat. Egyáltalán nem kell követni, én csak bemutatom a blogomon, hogy ilyen elhajlás is létezik. Jaminet igen felkészült és elsősorban gyulladáscsökkentés szempontjából közelíti meg a paleot. Miután mindannyian mások vagyunk, ezért lehet szemlélet és szemlélet követése között választani. Én sem osztom ma már Jaminet minden nézetét, de tudom, hogy vannak, akik eredményesen követői. Márta