Paleo alapanyagok és étrendminta – TED, azaz PHD

…, s amikor most majd – lelki szemeim előtt látom -, hogy szörnyülködve elolvasod a Jamineték által javasolt paleos alapanyagokat és étrendmintát, akkor azt fogod mondani, hogy hűűűű, meg háááá, hiszen sok mindenben ellentmond a Szendi Gábor által képviselt paleonak. Én magam sem tudom teljes mértékben elfogadni, mert a Szendi paleon szocializálódtam. Ezért is beszélek a blogomon Paleo Fúzióról, mert szeretnék másoktól is tanulni, és néhány jól használható ötletet felhasználni.

jaminetékképe

Összegyűjtöm egy csokorba a Jaminet házaspár Perfect Health Diéta-jának – Tökéletes Egészség Diéta TED fő alapanyagait:

Makrotápanyagok:
Szénhidrátok (rostok nélkül) - 20-30% felnőtteknek, 30-40% gyerekeknek
Fehérje 7% csecsemőknek, 10-20% felnőtteknek
Szénhidrát és fehérje összesen 30-50% felnőtteknek, 46% gyerekeknek
Zsírok és rostok 50-70%
Egyszeresen telítetlen zsírok 2-5%
Rostok 1-3%

További táplálkozási irányelvek:
Egyél valódi ételt - növényeket és állatokat!
Az ételed legyen annyira finom, amennyire csak lehetséges!
Hagyd abba az evést, amikor 80%-ban megteltél, és iktass be rövid böjtöket!

A legjobb energiát biztosító táplálékok:

  • Napi 600 kalóriányi szénhidrátbevitel – pl. édesburgonya, fehér rizs, krumpli, 45 dkg gyümölcs; bogyós gyümölcsök, répa, célka.
  • A zsír legyen – vaj, kókuszolaj.
  • A húsok legyenek nem túl zsíros – marha, bárány, hal, kagyló.
  • Hideg vízi halakból hetente legalább egyszer – lazac, szardínia, szardella – az Omega3 zsír biztosítása miatt.

A legjobb állati eredetű energiaforrások sorrendiség felállításával:

Hal, kagyló;
marha, bárány, kecske; 
vadon élő madarak vagy vadak; 
biotojás, szabadon tartott kacsa, liba; sertéshús, szalonna, 
zsíros feldolgozott tejtermékek, bio csirke;
ipari csirke és tojásai;
sertésmáj, vér, belek, feldolgozott sertéshús

A legjobb növényi eredetű energiaforrások sorrendiség felállításával:

Biztonságos keményítők: krumpli, fehér rizs, (taró, szágó,) édesburgonya, jamsz, sütőtök;
Egészséges cukortartalmú növények: cékla, répa, hagymafélék, gyümölcsök, bogyók;
Omega6-ban szegény diófélék: makadámdió, kókusz.
Mérsékelt omega6 tartalmú diófélék, avokádó;
A további könyvben található felsorolás a negatív mezőben szerepel, mint pl. hajdina, omega6-ban gazdag magvak, babfélék, rozs, zab (?), quinoa, búza, kukorica és más gabonák mogyorófélék.

A legjobb zsírok és olajok – energiaforrások sorrendiség felállításával:

Kókusztej, kókuszolaj, pálmamagolaj;
Marhafaggyú, állati eredetű zsírok, vaj;
Makadámdió olaj;
Avokádó olaj;
Mandulavaj, Kesudióvaj, Pisztáciavaj;
Kacsazsír, sertészsír; Csirkezsír
Rossz zsírok: dióolaj, szójaolaj, repceolaj, kukoricaolaj, mogyoróvaj

Feldolgozott ételeknél – ha nem tudsz lemondani róla – pl., kenyérfélék, sütemények készítésénél használj:

Biztonságos keményítőket – rizslisztet, burgonyakeményítőt vagy rizsszirupot – ez utóbbi kiváló édesítő lesz. A nagyobb fruktóz tartalom fogyasztásától tartózkodjunk, mert káros, legyen legfeljebb 25 gr, mely a naponta elfogyasztott gyümölcsökből, céklából, répából bőségesen teljesítődik.

Olyan édesítőket használj, amelyek glükózzá bomlanak! Csak glükozt tartalmaz a rizsszirup, a tápiókaszirup és a dextrózpor.

Lassú tűzön, de alaposan süss és főzz!

Étrendminta:

Reggeli:

  • Egy tányér zöldségleves
  • Kókuszolaj – az éhség elnyomására
  • Kávé, tea, víz – kókusztejszínnel is lehet

A reggeli lehet még:

  • Az előző napi ebéd maradéka
  • Sült tojás, főzőbanán-paradicsom, krumpli-spenót – vajjal, ecettel
  • Főtt tojás-gyümölcs (pl. banán)
  • Zsíros joghurt bogyókkal
  • Tejberizs tejszínnel és bogyókkal, maradék hús fehérjének
  • Bogyók, dió és tejszín
  • Sajt, dió és gyümölcs

Ebéd:

Lehet előző napi maradék, de természetesen lehet friss is.

Az alapok általában a következők, melyeket ízlés szerint kiegészíthetőnk hússal, tengeri herkenytyűvel, hallal, új zöldségekkel, más-más zsírokkal, más-más fűszerrel:

Bimimbap: Biztonságot keményítő és más zöldségek feldarabolva – tojássárgájával, ecettel, citrom- vagy lime-lével összekeverve. Adhatsz hozzá paradicsomszeleteket, spenótot, algát. Lének zöldség vagy húsleves alaplé.

Sült rizs (vagy sült krumpli) mix.: Kókuszolajat vagy vajat hevíts, tegyél bele rizst vagy krumplit, húst, más növényeket tojással vagy tojássárgájával, ecettel, citromlével vagy lime-lével. Pirítsd meg.

Pho: Alaplébe tegyél húst, keményítős zöldséget, Tegyél hozzá tojássárgáját, ecetet, citromlevet vagy lime-levet, paradicsomot, spenótot stb.

Vacsora:

  • Hús és tenger gyümölcsei – marha, bárány, lazac, szardínia, hal, kagyló – heti öt alkalommal legyen ez, más napokon pedig: szárnyasok, sertés, tojás, sajt, feldolgozott tejtermék – zsíros joghurt, tejszín, tejföl;
  • Biztonságos keményítők – krumpli, édesburgony, taró, fehér rizs – napi max. 45 dkg – vajjal, tejföllel, kókusztejjel, ecettel, sóval ízesíthetjük;
  • Más növényi ételek – cékla, répa, hagyma, gomba, sütőtök, avokádó, paradicsom stb.;
  • Levesek – zöldség és alaplé.

Nasik:

  • sajt, gyümölcs, diófélék, csokoládé, joghurt, tejföl, tejszín, zsíros sós szószokba mártogatott zöldség – Fontos hetente 10 dkg marha- vagy báránymáj elfogyasztása!

Italok:

  • Víz, tea, kávé
  • A bor kis mennyiségben elfogadható.
Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

LCHF – ketogén Dr. Fung. Paleolit receptek, táplálkozási kérdések, életmódbeli tanácsok portálja. Paleo Fúzió, Szendi, TED irányzat.; Autoimmun Protokoll