Galériák

Karobos aip puding

Hozzávalók:

  • 4 dl földimandula tej
  • 1 tk. vanília
  • 1 tk. fahéj
  • 2 ek. karobpor
  • Glicin – kb. 1 ek. vagy 1 tk. méz
  • 2 ek. nyílgyökér liszt
  • 1 ek. zselatin
  • Tálalni lehet pl. bogyós gyümölcsökkel, olyanokkal, melyeknek nem magas a fruktóz tartalma; paleo tejszínhabbal.

Elkészítés:

  • 10 dkg földimandulából növényi tejet készítünk.
  • A leszűrt tejet kis lábasba öntjük – kb. 4 dl – édesítjük és elkeverjük a karobport, a nyílgyökér lisztet és a zselatint.
  • A hideg tejben simára keverjük, majd alágyújtunk és közepes lángon állandó keverés mellett a krémet besűrítjük.
  • A langyos krémet tetszőlegesen tálalhatjuk. Pl. dobozba tesszük, megvárjuk, míg teljesen kihűl, majd a gyümölcsöt és a habot ráhalmozzuk.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

Rusztikus zöldségek darált pulykával – AIP

Hozzávalók:

  • ALDI-ban kapható Rustikales Ofengemüse – kevert mélyhűtött zöldség: paszternák, zeller, sárgarépa, tök, csicsóka, vöröshagyma 600 gr
  • Só, fokhagyma, tárkony vagy kakukkfű, lehet oregáno vagy majoránna is (Nekem tárkonyom volt itthon!)
  • 500 gr darált pulyka
  • Kacsazsír vagy sertés-, libazsír – ízlés szerint

Elkészítés:

  • A mélyhűtött zöldséget kevés zsíron és kevergetve felolvasztjuk, megpirítjuk. Levet fog ereszteni, miután mélyhűtött, de a levét el is fövi hamarosan.
  • Hozzákeverjük a fűszerezett darált húst, és addig forgatjuk, míg a hús a hő hatására fehéredik és átsül.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

Kuglóf pudinggal és paleo tejszínhabbal

Karácsonykor készült!

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • Csipetnyi só
  • 12 ek. gesztenyeliszt vagy 3 ek. kókuszliszt + 3 ek. gesztenyeliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • Fél citrom leve
  • Vanília
  • Mézeskalács fűszerkeverék
  • Xukor0stevia ízlés szerint
  • 1 ek. vaj
  • Vaníliás puding
  • Kókuszból tejszínhab

Elkészítés:

  • Verjük fel kemény habbá a tojások fehérjét egy csipetnyi só hozzáadásával.
  • A habbal keverjük el a tojások sárgáját úgy, hogy minél kevésbé törjük össze.
  • A tojásos keverékbe laza mozdulatokkal szórjuk bele a lisztet és a fűszereket, a xukrot, majd a vajjal kikent kuglóf formába öntsük bele a tésztát.
  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokon, de amikor a formát betesszük, akkor vegyük vissza a hőfokot 160 fokra.
  • Kb. 30′ alatt sült meg a kuglóf.
  • Amikor a sütemény kihűlt, akkor borítsuk rá egy tálra.
  • Készítsünk egy vaníliás pudingot az elérhető link mögötti recept alapján.
  • A pudingot öntsük a tálra kiborított kuglóf közepébe.
  • Porított xukorral megszórhatjuk a tészta tetejét.
  • Készítsünk paleo tejszínhabot – ismét a linkre kattintva nézheted meg az elkészítés módját.
  • A paleo tejszínhabot halmozd a kuglóf tetejére.

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

Kókuszos császármorzsa

kókuszoscsászár5

2010. július 27.

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg kókuszliszt, vagy 20 dkg kókuszreszelékkel is készíthető!
  • 4 db egész tojás; amennyiben kókuszlisztet használsz, akkor a liszt nedvszívó tulajdonsága miatt használj még valamennyi magtejet, vagy további tojást
  • Paleolit vaníliaxukor ízlés szerint –
  • Paleolit édesség (stevia por, xukor, xilit …)
  • Ghee (elhagyható), helyette a teflonsütő aljára kevés zsiradék
  • Gyümölcsvelő-gyümölcshús (külön recept szerint)
  • Kókuszchips (elhagyható) xukorral keverve

Elkészítés:

  • A  kókuszlisztet, vagy kókusz reszeléket keverd el 4 db egész tojással (adott esetben több tojással és magtejjel)
  • Keverj hozzá ízlés szerinti mennyiségben vaníliás xukrot
  • Egy lapos nagy átmérőjű lábasba vagy teflonsütőbe tegyél 2 nagykanál gheet (elhagyható), helyette kevés zsiradékot használhatsz, melyet forrósíts fel
  • A forró ghee-be öntsd bele az ízesített kókuszlisztet, és keverd addig, ameddig egy kicsit a láng megkapja – Óvatosan csináld, mert könnyen odaég!!!
  • Tálaláskor tegyél a kókusz császármorzsára lekvárt
  • Szórj a tetejére xukorral elkevert kókuszchipset, hogy a fogad között érezd, hogy milyen jó ropogós

AIP-os elkészítés – 2017. december 31.

  • 10-15 dkg kókuszliszt, vagy 20 dkg kókuszreszelékkel is készíthető úgy, hogy a szárazanyagot legalább 2 ek. kókuszzsírral összekeverve megpirítjuk.
  • Amennyiben szaftosan szeretnéd fogyasztani, akkor ízlés szerint önts hozzá kókusztejszínt.
  • Fűszerezd glicinnel, vaníliával, fahéjjal, gyömbérrel a keveréket.
  • Kínálhatod banán karikákkal vagy valamilyen bogyós gyümölccsel, …, a lényeg az, hogy a napi édességfogyasztásod ne haladja meg a 20 gr-ot!!!

FOODYNY is szívesen oszt meg tőlem tartalmat!

Print Friendly, PDF & Email

Lisztek, panírok, sűrítés

pelletek

Újabb lisztek és állományjavítók kerültek a piacra az elmúlt években (most 2017 van, és ez a poszt 2010-ben íródott!), melyekkel még nem egészítettem ki ezt a bejegyzést. A maglisztek túlzott használata megkérdőjeleződött, de nem kell “a gyerekkel a kádat is kidobni”. 😀 Örök szabály a mértékletesség. A paleos irányzatok közül a paleo ketogén és az Autoimmun paleo teljes mértékben kizárja a zsírtalanított magok őrleményeit, de aki palozik, annak is ajánlott a mértékletesség.

2017-ben a következő újabb termékek jutnak nagy hirtelen eszembe:

Miközben írom a recepteket, eszembe jutott, hogy van egy-két dolog, ami nem biztos, hogy mindenkinek egyértelmű:

Pl.:

LISZTEK (pelletek); magok őrleményei

  • A paleolit konyhában a különféle magok (mandula, dió, kesudió, tökmag stb.), illetve pl. a kókusz leginkább kávédarálóval készült őrleménye más mint a pelletek, melyek a paleo liszteknek számítanak (a zab őrleménye szigorúan kompromisszum!)
  • Az őrölt magokat is remekül felhasználhatod sütéskor
  • A pellet úgy keletkezik, hogy kipréselik az adott terményből az olajat – szezám, amarant, mandula, szőlőmag stb., és a fennmaradó szárazanyag lesz a pellet, amit mi a nekünk jó zsírokkal egészítünk ki.
  • A kedvenc pelleteim:
    • gesztenye pellet – mindenbe jó, a legjobban kezelhető alapanyag, csak egy kicsit édeskés az íze
    • mandula pellet – semleges ízű (Vigyázz, mert szoktak árulni lisztként nem olajtalanított magot!)
    • szezám pellet – sós tészta esetén őrölt köménnyel lehet elfedni a kicsit kesernyés ízét
    • kókusz pellet – jó alapanyag, de nagyon megduzzad, amikor folyadékot adunk hozzá, tehát erre külön figyelni kell
    • szőlőmag pellet – csak kis mennyiséget kiegészítésként használjunk, kiváló antioxidáns hatása van
    • mogyoró pellet – karakteres mogyoró íze van
    • amarant pellet – kicsit kesernyés, de jól használható, őrölt köménymaggal fedjük el az ízét
    • mák pellet – karakteres mákos sütik készítésére kiváló
    • napraforgóbél pellet – víz hozzáadásával megzöldül (oxidálódik) – rántásnak kiváló, gesztenyeliszttel keverve nem színeződik el
    • tökmag pellet – a zöld színe sütés után is látszani fog, ezzel számolni kell, egyébként viszont kiválóan használható, különösen sós készítményekhez ajánlom

PANÍRrántotthusi

  • Panírozni lehet zöldségeket, gombákat, husikákat. Lehet panírozni pl. zabkorpával, mely finom és ropogós bundát eredményez, DE ha 100% paleo panírt akarsz, akkor használj szezámpelletet, vagy szezámpelyhet, vagy lenmagpelyhet, őrölt lenmagot
  • A panírba lehet tenni egy kevés parmezán vagy más kemény sajtot – nagyon finom
  • Földimandula tej – az áztatás elhagyható, enélkül is működik a panír, csak áztatva finomabb!
  • Földimandula panír (AIP-nak megfelelő gluténmentes!)

Földimandulás rántott hús – AIP

Panírozás:

  • Egész tojás elkeverése pici sóval
  • Szezámliszt, vagy szezámpehely, vagy zabkorpa (NEM 100%)
  • A művelet menete:
  • tojásba mártás + borítás
  • tojásba mártás + borítás + a művelet megismétlése (Kettős bundázás!)

SŰRÍTÉS

  • Hagyományosan is lehet rántást készíteni – zsiradékban megpirítjuk a napraforgóbél lisztet, majd hideg vízzel felöntjük
  • A sűrítés lehetséges – pl. napraforgóbél liszttel (pellet) – simán csak staubolunk = megszórjuk a lét, és megvárjuk, míg összeforr
  • A sűrítéshez lehet használni kesudiótejet és lehet kókusztejet (100%) – belekeverünk tojássárgáját, és lassan elkeverjük pl. a főzelék alappal
  • Egyénileg kell az arányokról döntenünk – pl. 5 dl kókusztejbe én biztos, hogy 2 tojássárgáját keverek

Az alábbi megjegyzést küldte Willson 2010.08.03-ánrántotthúsdióban800

“Mi Karácsonykor, prézli helyett mindig darált dióval paníroztunk. Nagyon finom!!!
(Egyébként, amikor anno feltalálták a rántott húst, még nem ették meg az emberek a panírt, lefejtették, mint egy csomagolást és kidobták….)

még egy: sűríteni magában tojássárgájával is lehet. Habarj hozzá egy kevés főzelék-levet… (ez kóser zsidó fogás, amikor tej nélkül kell sűríteni a húsos ételeket..)”

TOVÁBBIAK:

Gondolatok a paleo lisztekről

Print Friendly, PDF & Email

Új csoport indítása

A kiemelt kép 2011-ből való, az Uránia Kávézóban,

paleos találkozón készült.

Kedves Olvasóim!

Annyira bonyolulttá tettem az életemet azzal, hogy két új oldalt is indítottam a fb-on – a ketogénezőknek az LCHF-ezőknek a Keto Health Hungary oldalt, az Autoimmun Porotokoll követőinek az AIP Health Hungary felületet, hogy ideje egyszerűsíteni az életemet. Miután a paleo, ketogén és immár az AIP-hoz is készültek receptjeim és elméleti alapvetéseim, így elegendő a régi, immár 7 és fél éve meglévő facebook “PaleoVital” oldalam. Szeretettel meghívlak mindannyiótokat a most létesített csoportba, ahol viszont valamennyi irányzatról, receptekről, tapasztalatokról beszélgethetünk.

A Keto Healt és az AIP Health oldalakat 2018. január 1-jén megszüntetem.

2017. december 17.

Márta, alias BB

Print Friendly, PDF & Email