1-2 dl magtej – pl. kókusztej, zabtej, mandulatej stb.
10 dkg ír vaj vagy ghee, vagy sertészsír
Stevia és eritrit vegyesen – ízlés szerint — pl. 5 szem stevia, 2 ek. eritrit
Késhegynyi szódabikarbóna
Gyűszűnyi almaecet vagy citromlé
A pudingos tésztához:
4 dl tápióka liszt
2 ek. lila batáta liszt vagy összetört cékla vagy 2 ek. céklapor a tészta színezéséhez
2 db M-es tojás
2 dl magtej, de legalább annyi, hogy kenhető masszánk legyen!
Rumaroma
Stevia és eritrit vegyesen – ízlés szerint
Egy maréknyi mazsola vagy apróra vágott gyümölcs – pl. meggy, ananász, alma
A csokis borításhoz:
10 dkg legalább 80%-os fekete csoki
10 dkg ír vaj vagy ghee
1 dl víz
Ízlés szerint kevés eritrit – kóstolással!
Elkészítés:
Állítsuk össze a linzer tésztát a hozzávalók alapos összedolgozásával, majd egy zsírpapírral bélelt tepsiben egyengessük el a tésztát.
A pudingos tésztát készítsük el ezek után, úgy, hogy a tojások sárgájával keverjük ki a hozzávalókat, majd a tojások habját a legvégén lazán adjuk hozzá a tésztához.
Vízben oldjuk fel pl. mikróban a csokoládét, majd oldjuk fel ebben a csokis lében a vajat is. Hagyjuk a tésztát és a csokis masszát is hűlni és az egész tésztát borítsuk be vele.
Leveszöldség: 3 szál sárgarépa, 1 szál fehér répa, fél karalábé, fél zeller, 1 kisebb fej hagyma, petrezselyem
Kelkáposzta – pl. most a képen fodroskel látható, de lehet kis fej kelkáposzta vagy akár kelbimbó is a hozzávaló!
Fűszerek: só, egész bors, pici piros paprika, 1 kocka bio zöldség vagy húsleves kocka
Habarás: 1 db tojás sárgája és 1 dl magtej (pl. mandula, zab, kesudió, kókusz) vagy 1 dl tejzsír, azaz laktózmentes tejszín (Jaminet és Fung szerinti alkalmazás!)
Mentes virsli
Víz
Elkészítés:
A leveszöldségeket megpucoljuk és felkarikázzuk.
A zöldségekre ráöntünk kb. 1-1.5 liter vizet és fűszerezve puhára főzzük.
A kelkáposztát csak akkor tesszük a lébe, amikor a gyökérzöldségek már megpuhultak. A kelt is puhára pároljuk.
A főzés befejezéseként kikeverünk tojássárgáját valamilyen „tejes” folyadékkal és a levest ezzel felöntjük, majd összerottyantjuk.
A virslit elegendő a forró levesbe tenni, nem kell főzni, mert a forró levesben éppen roppanósra megfő.
7.5 dl magtej – pl. mandulatej, de lehet kókusz, zab, kesu is
Cassava gari 2.5 dl
10 db M-es tojás
20-25 dkg tisztított és apróra tört dió
20 dkg őrölt mák
1 kg alma
Citromlé
Eritrit és stevia – ízlés szerinti mennyiségben
Rétegenként 1 evókanál olíva olaj vagy olvasztott vaj
Elkészítés:
A tápióka gyöngyöt hozzáadott steviával a magtejben puhára főzzük úgy, hogy a tejet elfője. Főzés után tegyük félre kihűlni.
Készítsük elő az apróra tört dióbelet, az őrölt mákot és pucoljunk meg 1 kg – lehetőleg porhanyós húsú almát.
1 réteghez: 2 dl garit keverjünk össze 2 db tojás sárgájával és annyi vízzel, hogy formázható massza legyen az eredmény; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
2. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy első harmadához keverjük hozzá a tört diót és a keverékhez adjunk hozzá steviát vagy eritritet, továbbá 2 db M-es tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
3. réteghez: A megfőtt és kihűlt tápióka gyöngy második harmadához keverjük hozzá az almát és az egészet alaposan – stevia vagy eritrit, továbbá citromlé hozzáadása mellett – törjük össze és keverjünk a masszába 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
4. réteghez: A megfőtt és kihűt tápióka gyöngy harmadik harmadához keverjük hozzá az őrölt mákot – stevia vagy eritrit, valamint citromlé hozzáadásával -, és keverjük a masszában 2 db tojás sárgáját; adjunk hozzá kevés zsiradékot.
5. réteghez: A gyűjtött tojásfehérjét hozzáadott citromlével és eritrittel keverve verjük fel kemény habbá.
A sütemény összeállítása, majd sütése:
Béleljünk ki egy nagy mély sütőedényt zsírpapírral.
Terítsük el a sütemény alján a garis 1. réteget.
Erre halmozzuk rá, majd egyengessük el a diós 2. réteget.
A 3.réteg: az almás következik.
A mákos réteget az eddigiek tetején kenjük szét – 4. réteg.
A kemény habbá felvert citromos-édes tojáshabbal terítsük be az egész süteményt. – 5. réteg
A 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be a flódnit és vegyük vissza a lángot minimumra. Szárítva sütjük 1 óra hosszat a süteményt.
A flódnit hagyjuk kihűlni, mert igazán kihűlve fog összeállni!