Ízesített cukkini fagylalt

Ízesített cukkini fagylalt – A kép a Google images-ről való.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

A végeredmény 3 db fagyi forma lett, a további krémet tálba öntve – olvasztott csokoládéval borítva tettem a fagyasztóba.

  • 0,5 kg cukkinit meghámozunk, lereszelünk.
  • Összekeverjük ízesítésként bármilyen gyümölcs – ízesítésre szolgáló mennyiségével – pl. 1 db sárgabarackkal, vagy 1 db szilvával, vagy 1 ek. dinnyével – sárga, görög, 1 ek. áfonyával stb. Bármely gyümölcsöt választjuk, olyan kis mennyiséget tegyünk bele – 1-2 dkg-ot, mely nem befolyásolja az inzulinháztartásunkat.
  • Keverjünk el a cukkinivel 1 ek. Xukor0 steviát (AIP-ozók glicint vagy 1 tk. mézet), fél citrom kinyomott levét, vaníliát vagy vanília aromát.
  • Menta leveleket morzsoljunk össze és keverjük a cukkinihez.
  • Öntsük fel a keveréket 1 dl vízzel és főzzük kb. 10 percig.
  • Ekkor óvatosan szórva keverjünk NaturCookta pektinből egy evőkanállal a fagyi alaphoz, alaposan keverjük el és még főzzük tovább 5 percig. Készíthetjük a krémet zselatinnal is.
  • Vegyük le a tűzről a keveréket és pl. botmixerrel pürésítsük, majd hagyjuk kihűlni.
  • Amikor a krém langyos beletöltjük az előkészített formákba.
  • A megtöltött formákat mélyhűtőbe tesszük és legalább fél napot várunk, hogy a krém fagyiként fogyasztható legyen.
  • Érdemes a tálcás fagyi krémet jégkocka tartóba és rekeszekbe önteni, mert akkor nem lesznek a kockák a fenti képen látható „rusztikus”, azaz töredezett formájúak.

Pirított köményes cukkini

Ez a tányér étel a bio debrecenivel és a pirított köményes cukkinivel – egy az egyben ketogén étrendbe illeszhető!

Hozzávalók:

  • Személyenként legalább 1 nagyobb cukkini
  • Köménymag (szemes vagy őrölt)
  • Őrölt bors
  • Só – utólagos sózásra
  • Kacsazsír (de lehet bármilyen) – kávéskanálnyi

Elkészítés:

  • A cukkiniket hámozd meg
  • Lapjára vágva szeletelj minél nagyobb vékony lapokat belőle
  • Forrósíts fel egy teflonsütőt, tegyél bele kávéskanálnyi kacsazsírt
  • Dobd a forró edénybe a lapjára vágott cukkinidarabokat, borsozd és szórd meg köménymaggal
  • Amikor aranybarnára sült, tedd tányérra, és csak ekkor sózd (ha korábban sózod, levet ereszt)