Miért jó gyümölcs a pomelo?

A pomeloról a cikket Willson küldte

http://www.hazipatika.com/topics/zoldseg_gyumolcs/articles/Pomelo_a_legnagyobb_citrus?aid=20100219150542

pomelo1Pomelo: a legnagyobb citrus

Nem narancs és nem grapefruit, hanem a kettő keveréke. Méretével tekintélyt követel a citrusfélék között, és a C-vitamin aranybányája.

A pomelo vagy pummelo (Citrus grandis) egy különleges, Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs, neve a maláj „pumpulmas” szóból ered. Kínába i.e. 100 körül kerülhetett, ahol a mai napig nagyon népszerű citrus. Termesztik többek között Thaiföldön, Tajvanon és Vietnámban, sőt kisebb mennyiségben az Egyesült Államokban (Florida, Texas, Kalifornia) és Izraelben is.

A szappanfavirágúak rendjébe, a rutafélék családjába tartozik. Terebélyes, maximum 15 méter magas fán terem, melynek levelei a narancséhoz hasonlók, virágai fehérek. A pomelofa termése gömbölyű vagy körte alakú, súlya darabonként elérheti az egy kilogrammot is. Legfontosabb fajtái a hirado, a double chandler, a mato, a tahitian és a thong dee.

A gyümölcs első ránézésre olyan, mint egy óriás grapefruit, héja azonban jóval vastagabb, szivacsosabb. Ízében a keserűtől az édesig változhat, húsa a grépfrúténál szárazabb, színe halványsárga, rózsaszínes, vagy akár a piros is lehet, apró magokkal a belsejében. A gerezdeket fehér hártya borítja, amit könnyedén lehúzhatunk róla. Sokáig eláll, hűvös helyen több hétig is raktározható otthon. Hosszú tárolás után a héja elkezd száradni, de a gyümölcshús belül továbbra is lédús marad.

Miért jó?

  • Elsősorban a citrusokra jellemző magas C-vitamin-tartalma miatt érdemes beiktatni étrendünkbe, de nem elhanyagolható magas kalcium- és a káliumtartalma sem. Ez utóbbi tulajdonsága miatt az immunerősítés mellett kiválóan szabályozza a vérnyomást is.
  • Zsírégető enzimjeinek köszönhetően fogyókúrák során is segítségünkre lehet, kalóriatartalma alacsony, mindössze 25-50 kcal/100 gramm.
  • A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Hogyan fogyasszuk?

  • A hosszú út alatt, amíg ideér, nagyon sok vegyszer kerülhet rá, ezért fogyasztás előtt alaposan mossuk meg!
  • A gyümölcs könnyedén megpucolható, a hártyás válaszfalat a gyümölcshúsról mindig el kell távolítani, mert az íze különben élvezhetetlen.
  • Ha még így is túlságosan keserű lenne, meg lehet cukrozni, vagy mézzel meglocsolni. (- mármint nekünk xukrozni:-D)
  • Leve dzsúszként fogyasztható (koktélok alapanyaga is lehet), húsából ízletes saláták, héjából pikáns keleti desszert és lekvár (csak nem a paleosoknak!) készül.
  • Ha éppen nincs szezonja, receptekben grapefruit-tal, naranccsal vagy éppen ananásszal lehet helyettesíteni.

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.