Paleo és egyéb termékek vásárlása
Hozzávalók:
Piskóta:
- 6 db tojás
- Pici só, vagy citromlé
- 2 púpozott evőkanál napraforgóbél liszt
- 2 evőkanál szőlőmagliszt vagy ribizliliszt
- Késhegynyi szódabikarbóna
- Stevia (süteményben jobban szeretem használni, mint a xukrot)
- Porxukor – a dizájnosításra
Töltelékhez, mely többféle is lehet:
Gesztenyés
- 10 dkg gesztenye
- 10 dkg finomra őrölt kókuszreszelék
- 15-20 dkg magozott mélyhűtött, pépesített nyers meggy
- Puha jászvaj (ghee) – annyi, hogy kenhető masszát kapjunk – kkb. 15 dkg
- Xukor vagy stevia
Almás
- 2 dl kesudió tejbe keverj el 2 evőkanál csökkentett Ch-tartalmú tápióka keményítőt, és állandóan keverve sűrítsd be
- Csavarj a masszába 1 egész citrom levét, és legalább egy nagyobb darab almát is szeletelj a krémbe
- A sütit kettévágva – kend meg, a tetejét is kend, majd szórd meg durvára őrölt dióval és almadarabokkal
- Legvégül az almadarabokat is locsold meg citromlével, hogy azok ne oxidálódjanak
Csokoládés
- 2 dl kesudió tejjel keverj el 2 evőkanál kakaóport, majd egy evőkanál pl. NaturCookta kakaóvajat, ízlés szerinti mennyiségű eritritet
- Az almás változatot megkoronázhatod a fenti csokiöntettel
Elkészítés:
- Piskóta maglisztből – alaprecept – kizsírozott és darált dióval meghintett sütőedényben történt a sütés
- Töltelékkel való befejezés – a fenti 3 módszer egyikével
Szia!A jászvaj hiányában kókuszzsírral készíthetem?
Kedves Györgyi, Inkább hidegen préselt sertészsírral, amit olvasztva-kihűtve adsz a tésztához. Én is szoktam sertészsírt használni. BB
Kedves Györgyi, Inkább hidegen sajtolt – fehér színű – sertészsírt használj – olvasztva, hűtve. A kókuszzsír megkeményedik, az nem jó. BB
Kedves BB!
Mindenhol a jászvajat olvasom. Azt vásárolni is lehet valahol, vagy otthon készíted? Hol, avagy Te hogyan készíted?
Kedves Éva, Írd be a keresőbe a jászvaj szót (ghee-t). Az elnevezésre Willson jött rá, hogy a magyar nyelvben is létezik. Tisztított vajat 100%-osan a Culinarisban lehet kapni. Egyébként ma már inkább egyéb zsírokat, akár hidegen sajtolt sertés zsírt is használok a sütikbe, vagy kókuszzsírt, mert hát senkinek nincs kedve a vaj tisztításával vacakolni. BB Márta