Káposztás tészta paleosan

A káposztát lehet szálazva is a tésztához keverni! – A kép a Google images-ről való.

A receptet és a képeket E. Zsuzsa küldte.

Hozzávalók és elkészítés egyben:

  • Egy közepes fej káposztát vágj szálasra vagy apróra.
  • Egy 4 literes  öntöttvas lábasban szép pirosra pirítsd fedő és só nélkül, gyakran kevergetve.

Tészta:

  • 1 tojás
  • 1 kk. kacsazsír
  • só, őrölt bors
  • 5 ek.  gesztenye vagy mandula liszt (pellet=olajtalanított liszt)
  • kókuszliszt (a nyújtáskor lisztezni, pellet)
  • A káposztához 3 tojásból készítsd a  tésztát, ez  6-7 jó  adag lesz
  •  A 3 tojást csipet sóval jól verd fel
  • Használj 5 ek. gesztenye lisztet (a liszteket szitáljuk kis szűrővel, hogy ne legyen csomós), vagy 10 ek. mandulalisztet (pelletek)
  • 1 ek. kacsazsír (más zsír is jó!) hozzáadásával jó kemény ragadós tésztát kapsz
  • Ezt két cipóra osszad, és hempergesd meg kókuszlisztben
  • Gyúrótáblán sütőpapíron lisztezve nyújtófával  1-1,5 mm-re nyújtsd és pizzavágóval téglalap formára vágd
  • Főzz fel jó 3 liter vizet – só és kevés zsír hozzáadásával, és a tésztát beletéve főzd fel. Fazékban, állandó főzés mellett. 2-3 perc a főzési idő

(Én mikor felfőtt, átöntöttem a tupperes  tésztafőzőmbe és még hagytam 5-6 percig, majd leszűrtem, és összekevertem a pirított káposztával, majd sóztam borsoztam,
de a tányéron még ha kell mindenki ízesítheti ízlése szerint. Zs.)

  • A tésztát szűrd le, és állandó keverés mellett főzd el róla a maradék vizet, majd keverd össze a káposztával, és kedved szerint tovább ízesítsd

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Káposztás tészta paleosan”

    1. Kedves Hella, A lisztekkel tészta készítésénél óvatosan kell bánni, mert mindegyik egy kicsit másként viselkedik. Sajnos a kókuszliszt ehhez nem jó. Tartsd magad a recepthez. Milánói természetesen készíthető. BB

  1. Tisztelt BB!

    Írta,hogy a pelle lisztek mindegyik másként viselkedik. Kezdő paleo kenyérsütő vagyok.
    Tökmag, lenmag, kókusz és gesztenye lisztet szoktam használni és őrölt mandulát.
    Ha pellett liszteket használok és nem szeretnék olyan sok tojást használni, olyankor szoktam hozzá tenni egy kis vizet. de akkor a kenyér belseje nyálkás marad. Mi lehet a baj? Múltkor sütőtököt reszeltem pellet liszthez, szintén nyálkás maradt a belseje. Az őrölt mandulánál ilyet nem tapasztalok. Mit csinálok rosszul? Vagy mire figyeljek oda a pellett liszteknél?
    Szeretnék kérni öntől egy alapos felvilágosítást,ha kérhetem az e-mail címemre.
    Segítségét és munkáját előre is köszönöm.

  2. Kedves BB!
    Itt a receptben a „vagy” helyett ÉS értendő, ugye?
    3 tojáshoz 3x-os mennyiségű liszt dukál?
    Köszi a választ:
    Andi

    „Használj 5 ek. gesztenye lisztet (a liszteket szitáljuk kis szűrővel, hogy ne legyen csomós), vagy 10 ek. mandulalisztet (pelletek)”

    1. Kedves Andi!
      A recept jó. A gesztenyeliszt másként működik, mint a mandulaliszt, ezért helyes a vagy szó! A paleo liszteknél a 3-szoros mennyiségű liszt elve nem érvényesül, mert ezek a lisztek másként duzzadnak pl. víz hatására. A kókuszliszt a leginkább olyan, melyből jóval kevesebb kell a nedvszívó hatása miatt. Van egy olyan poszt a blogon, hogy lisztek tulajdonságai. Keress rá. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.