Rakott kel vagy kínai kel darált hússal kétféleképpen

Hozzávalók 3-4 személyre:

  • 1,5 kg kelkáposzta avagy kínai kel; víz, mely főzéskor elfedi, pici só
  • 0,5 kg darált sertés, vagy sertés-marha kevert, vagy csirke–pulyka hús
  • 1 fej vörös hagyma, fokhagymagerezdek, vagy -por, só, őrölt bors, paprika por
  • AIP szerint étkezők fűszere: snidling, fokhagyma, kakukkfű; sűrítés nyílgyökér liszttel vagy tápiókával
  • 4-6 tojás sárgája (nekem volt maradék a fehér kenyér sütéséből) – AIP-ban nem!
  • 1 dl kókusztej – AIP-ban is; ketogén LCHF diéta esetén akár tejszínnel is készülhet!
  • 1 evőkanál pellet (pl. mandula, kókusz) – ketogén étkezés esetén hagyjuk e!; AIP-ban kókuszliszt
  • 1 evőkanál zsír
  • 0,5 dl víz

Elkészítés:

  • A kelkáposztát szedd levelire és pici só hozzáadásával főzd puhára
  • Készíts a darált húsból pörköltet: 
  • apróra vágott hagymát dinszteld meg zsíron és 0,5 dl víz hozzáadásával
  • dobd bele a zúzott fokhagymát is
  • A darált húst a párolt alapba tedd, és fűszerezd ízlés szerint
  • AIP-ban fűszerek hozzáadásával pirítsd meg a húst én 0.5 dl vízzel párold meg!

Összeállítás sütőben való készítéshez:

  • Használhatsz jénai edényt, vagy hagyományos mély sütőedényt. Én az utóbbit használtam, és kibéleltem alufóliával.
  • Kezd a sorok lerakását egy pici pörkölttel, rá kerüljön bővel a kelkáposztából, erre halmozd rá a darált húsos pörköltet, majd a tetejére a maradék leveleket.
  • A tojásos sárgáját keverd ki kókusztejjel  és kend be a rakott kel tetejét; AIP-ban a kókusztejszínt pl. nyílgyökér liszttel vagy tápiókával keverd el.
  • Sütőben közepes, majd végül forró lángon pirítsd meg az ételt.

Összeállítás egyszerűen főzőedényben:

  • Készítsd el a pörköltet a fenti leírás szerint.
  • Sós vízben főzd puhára a leveleire szedett kelkáposztát.
  • Öntsd le a kelkáposztáról a vizet, majd keverd össze a darált hússal.
  • Kókusztejjel vagy tejszínnel opcionálisan keverd össze.

Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Rakott kel vagy kínai kel darált hússal kétféleképpen”

  1. Nagyon szeretem a rakott kelt. Rettegtem tőle, hogy milyen íze lesz kókusztejjel és tejföl nélkül, ami nálam szinte minden ételnél alap volt.
    ISTENI lett!!! Nyugodtan próbáljátok ki. Én a pörköltbe, tekintettel a kelkáposztára, tettem még köményport, majorannát, chilit a borson kívül.
    Köszi a receptet! (Azt még nem tudom, hogy a 6 db. tojásfehérjével mit fogok paleosan kezdeni…..)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.