Gyümölcsvelő fagyi

Willson receptje és képei – 2012 júniusa


Meggyes gyümölcsvelő fagylalt

Sárgabarack fagylalt

Hozzávalók:

  • Kb. fél kg – magozott meggy, vagy magozott őszibarack, vagy magozott sárgabarack stb.


Elkészítés:

  • A gyümölcsöt mosd meg, majd tisztítsd meg (magozd, csumázd, hámozd, ha kell… stb.)
  • Majd, lehetőleg víz hozzáadása nélkül, turmixold le (az edényt turmixolás közben néha kapcsold ki, a gyümölcsöt rázd és kavard össze)
  • Ha az íze úgy kívánja, lehet hozzáadni egy kevés xukrot vagy frissen facsart citrom levét, egy csipet sót… de egyéb ízesítőt is
  • Az elkészült gyümölcspépet egy tálban a hűtőben alaposan hűtsd le
  • Végül fagylaltgépben tedd, és fagyaszd készre /ha kész, ilyenkor lehet belekeverni még  apróra darabolt gyümölcsöket is …/
  • Fagylaltkészítő nélkül is megy a dolog, akkor a leturmixolt masszát rögtön a fagylaltos dobozba töltsd és egyből a mélyhűtőbe tedd, majd pár óra múlva, mikor már kezd összefagyni, vedd ki, és jól megkeverve fagyaszd vissza

MW-től származik egy  kiváló ötlet a fagyikhoz:
„Ha mandulavajat (sokáig vajas állagúra őrölt mandulát) is keverünk hozzá (főleg a csokifagyiban nagyon jó, de a gyümölcsösökben is), akkor a hűtőbe téve még kevergetni sem kell, mert krémes állagú lesz.” – ez a megoldás viszont kizárólag a Szendi-féle irányzat szerint javasolt!

Print Friendly, PDF & Email

4 thoughts on “Gyümölcsvelő fagyi”

  1. Elkészítettem a fagyit, de mandulavaj helyett kókusztejet, vagy Cosmos sűrítményt használtam.
    Nem kell keverni, finom – persze ha gyorsan szeretnék fagyizni, van fagyasztott gyümölcsöm és csak keverem, így rögtön kész, garantáltam finom.

  2. Régi recept a „Boszorkányhab”. Gyerekkoromban egy nagy vajlingban készült 25 dkg málna, 20 dkg cukor (lehet kevesebb is és helyettesíthető xukorral is) és egyetlen tojásfehérje nagyon hosszú ideig tartó kézi habverős keverésével varázslatos módon sok lett belőle. Géppel is elkészíthető, csak alacsony fokozaton kell kezdeni a habosítást. Késes gépben nem szabad, mert a magok felaprítása tönkre teszi. A kész habot kisebb formákban vagy dobozban lefagyasztva a legfinomabb fagyi. A málnával és eperrel a legfinomabb, de más gyümölccsel vagy lekvárral is helyettesíthető.

    1. Kedves Kati, ez a megoldás már fenn van Málnahab formájában. Nézd meg a receptet, és ha nagy eltérést látsz, vagy majd látok, akkor a te receptedet is felteszem. Köszi. BB

  3. Mi a Hercsulához ettünk mindig boszorkányhabot! Sajnos az egy kekszes süti, eszembe sem jutott, hogy paleósítható lenne… De fagyasztani a habot még sosem gondoltam… Szuper ötlet!
    Nem bonyolult, kipróbálom!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.