Hozzávalók és elkészítés egyben:
-
- 0,5 kg répát reszelj le
- 10 db tojás fehérjét kávéskanálnyi citrom és késhegynyi stevia hozzáadásával verj fel kemény habbá (a stevia helyett más édesítő is jó!)
- A 10 db tojás sárgáját keverd el a habbal, majd szórj ebbe az alapba 3 evőkanál kakaót, és azt is keverd el
- Ezután a reszelt sárgarépával, 5 púpozott evőkanál mogyoró liszttel (pellet) – vagy 2 evőkanál kókuszliszt, 2 evőkanál gesztenyeliszt, természetesen elhagyható, és helyette pl. mandulalisztet is használhatsz!, 2 kávéskanál szódabikarbónával folytatódjék a laza mozdulatokkal végzett keverés.
- Többféle formát használhatsz: Pl. Csatos óriás tortaformát zsírozz ki, szórd be őrölt maggal (mogyoró, mandula, dió -, ami van otthon), vagy zsírozz ki egy hosszúkás mély kenyérsütő formát és szórd meg liszttel, avagy egy négyzet alakú legyen.
- A kizsírozott és maggal beszórt formába öntsd a tészta masszáját.
- Előmelegített sütőben, közepes lángon – süsd tűpróbáig – kb. 25 perc.
- A csatot távolíts el, vagy az egyéb formából borítsd ki a tortát és a tetejét szórd meg mogyorólisztes-porxukros keverékkel.
Kedves BB. lányom szeretné ezt a répatortát megcsinálni és érdeklődik, hogy tényleg elég késhegyni stevia? Ha igen, akkor menni barnacukorral lehetne helyettesíteni? Mert nekem mindig fáj a hasan tőle. előre is köszi a választ,
Kedves Andi, A steviából a mellékíze miatt valóban elég egy késhegynyi, és egyébként is 10x-es az édesítő értéke, mint a hagyományos cukornak. A barnacukor nem paleo. A Xukor0 remek édesítőszer, valamint a szacharin, de kizárólag a szacharin! Létezik még kókuszvirág cukor, mely karamelles ízű és nagyon finom. Azt, hogy mennyi xukrot teszel a süteménybe, azt az egyéni ízlésed szerint kell kikísérletezned. A Xukor0-ból például jóval többet kell használni, mint a hagyományos nyírfacukorból. BB
A tojásfehérje az 10 dkg és nem 10db?
Köszi, hogy szóltál:-) Javítottam. BB
Kedves BB!
Nagy élvezettel olvasgatom nap mint nap az írásaidat és receptjeidet. Az édesítőszerek felsorolásánál meglepődve olvastam, hogy a szacharint ajánlod alternatívaként a cukor helyett. A szacharin tudomásom szerint 1977-ben felkerült a rákkeltő hatású élelmiszerek listájára. Lehet, hogy mégsem? Magam a stevia tablettát, illetve az eritritet használom. A steviának önmagában, szárított zöld növényként zöld utat adtam :), de nem tudom, hogy a tabletta vagy a por kiszerelés mennyire megbízható, azaz mivel keverik össze? Ugyanígy az eritritet is kissé idegenkedve kezelem, noha olvastam az előállításának módjáról. Szerinted? 🙂
Kedves Viki! A szacharin ajánlása nem véletlen. Szendi Gábor a szacharint, mint az egyetlen nem rákkeltő hatású szintetikus anyagot ajánlja. Tiszta sacharint keress, ha egyáltalán használni fogod. Svájci gyártmányú tiszta szacharint lehet kapni. Minden más szintetikus édesítő rákkeltő hatású – aspartam és társai. A stevia porok és tabletták a legjobb tudomásom szerint megbízhatóak. Írd be az oldalon a keresőbe a stevia szót, és egy cikket találsz róla. A legtöbb csalás a nyírfaxukornál tapasztalható, mert sokszor kukorica csumából vonják ki a cukrot, és ráírják, hogy nyírfa. Az eritrit cukoralkohol, nyugodtan lehet fogyasztani. A magam részéről éppen a fenti édesítőket használom. A stevia süteménybe belesütve elveszti a mellékízét, a xukor zéro (eritrit) nem hajt meg, mint az igazi nyírfacukor, és bizony van, amikor sacharint használok, pl. különösebb indoka nincs, de a hamis töltött paprikába – mindig 😀 BB
Kedves BB!
Nagyon köszönöm a megnyugtató válaszodat. Sejtettem, hogy van valami amit én még nem tudok a szacharinról 🙂 Lehet, hogy mégis fogom használni, pl. a hamis töltött paprikába 😉
Sőt még az is érdekel, hogy hol lehet hozzájutni? Minden nagyon jót, Viki
saccharin –> Künstlicher Süssstoff Kalorienfrei, Sweiz, gyártó: Konaghpharma AG. Svájc, forgalmazó: Kalax Bt., Pécs
Csak tippelni merek, hogy hol vettem?! Szerintem az Intersparban. Keresd, mert sokfelé lehet kapni. Ezer tabletta, kék-fehér címkével, kávés csésze és saccharin képével 😀
Kedves BB! Ez a recept fantasztikus volt. Olyan, mint a sacher torta. Hatalmas sikerem volt vele. És elég gyorsan ismétlés is következik. Meg fogom próbálni egy cukor mentes barack lekvárral lekenni és csoki mázzal bevonni.
Köszönöm. Nóra
Örülök a sikerednek 😀 BB
Kedves BB! Készítettem egy tölteléket is a tortához. Ezt szeretném közreadni. Most szezonja van a birsnek.
Gőz fölött megpároltam birsalmát. Mikor kihűlt, pépesítettem. Lé nélkül. Ez elég sűrű massza. Hozzákevertem 1 doboz cocomast, 3 evőkanál eritritet (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több), 1 dl cukor nélküli sárgabarack lekvárt, kis citromot. Ezzel kenhető krém készül. A tortát három felé vágom és megkenem a krémmel. A maradék krémmel díszítem. Egy fanyar, de mégis különleges ízű torta készül belőle.
Üdv Nóra
Kedves Nóri, Köszi a közzé tett ötletet. A magam részéről nem vagyok odaadó híve a főzött gyümölcsnek, mert cukorrá válik, de természetesen én is teszek fel néha ilyen recepteket kompromisszumos jelzővel. Nagyon jó viszont, hogy felhívtad a figyelmet a birsalmára, ami valóban finom. Annak gőzölése gyenge hőkezelés, ez oké. Ehhez én gyümölcsvelőt – nyers (most mélyhűtött) sárgabarackot tennék. BB
Nagyon jól hangzik a recept. Én is ki szeretném próbálni. Az nem volt világos számomra hogy kifőzött kavezaccot kell megszárítani es a sütibe tenni?
Igen Ili, volt egy korszakom, amikor a kifőzött kávézaccot megszárítottam és sütikhez kipróbáltam. Panaszt nem okoz, a lisztekkel ügyesen lehet spórolni 😀 BB Márta