Quinoa – (kinoa) álgabona – kompromisszumos, de lassú felszívódású

A fitát tartalom az ásványi anyagok felszívódását gátolja! A quinoa zacskóján ez található: „Mossunk meg 150 g quinoát forró vízben, hogy a külső rétegben található keserű anyag eltávozzon. Adjuk 2 és félszeres mennyiségű forrásban lévő vízhez, főzzük kb. 20 percig lassú tűzön, majd hagyjuk 5 percig dagadni.” Tulajdonképpen – áztatás, csíráztatás, fermentálás, főzés után már biztonságos a fogyasztása. A benne lévő toxikus anyagok semlegesítése végett van az előmunkálatokra szükség. Nem ajánlott automimmun betegnek és/vagy emésztési problémák, IBS esetében. Keményítő tartalom: 56.1

A quinoa a paraj és a cékla családjába sorolható a növény. Latin neve: Chenopodium quinoa. A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, az inkák a Magok Anyjának tartották. Peruban és Bolíviában termesztik elsősorban, főleg a sziklásabb, szikesebb vidékeken. 180 centisre is megnő, levelei spenótra emlékeztetnek, a magokat a szár csúcsán hozza ez a számunkra – még – ismeretlen növény. Magja kicsi, elefántcsont-színű, és a köleshez hasonló méretű gyöngyszemecske.

Magas tápértékű, dús fehérjeforrás (14%), rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.

Gyorsan megfőzhető, kellemesen semleges ízének és állagának köszönhetően készíthetjük köretnek, kásának, főételnek vagy desszertnek is. Elkészíthetünk belőle mindent, amit rizsből vagy kölesből készítenénk. Csak a változatosság és az újítás kedvéért! 🙂 /Mindmegette.hu/

quinoa1

Elkészítése egyszerű köretnek:

  • Egy 2 dl-es bögrével önts egy tálba
    quinoa-t, és önts rá forró vizet, hogy ellepje. Ebben a vízben pár percig hagyd állni, majd szitával szűrd le.
  • Öntsd a forró vízben átmosott magokat egy főzőedénybe, és öntsd fel 2,5-szeres mennyiségű vízzel, azaz jelen esetben 5 dl-lel
  • Főzd a magot 20 percig, majd zárd el a tűzhelyet, és lefedve hagyd még 5 percig duzzadni
  • Remek köret!
Tartalom (10 dkg):
 
  • 351 kcal
  • fehérje 14.8 gr
  • szénhidrát 56.5 gr (ebből cukor 0.0 gr) – keményítő tartalom (netto szénhidrát) 56.1 gr
  • zsír 5.0 gr – ebből telített zsírsavak 0.5 gr
  • élelmi rost 6.6 gr
  • nátrium 0.01 gr
  • keményítő tartalom (netto szénhidrát) 56.1 gr.
Print Friendly, PDF & Email

2 thoughts on “Quinoa – (kinoa) álgabona – kompromisszumos, de lassú felszívódású”

  1. Szerintem írd bele, hamár a 0.0 cukrot beírtad, hogy a keményítő tartalom (netto szénhidrát) 56.1 gr. Csakhogy el ne tévedjünk. 🙂

    1. Köszi a kiegészítést. Én azokat az adatokat tüntettem fel, melyek a zacskón találhatók. De beillesztem a keményítő tartalmat is. BB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.