A képen az alap 4 db tojásfehérjéből készült! Liszt és cukormentes édesség.
Hozzávalók:
A habcsókhoz:
- 4 db M-es tojás fehérje
- Csipetnyi só
- 1 ek. almaecet
- 2-3 ek. eritrit (ízlés szerint)
- 4 ek. tápióka liszt
A „tejszínhabhoz”:
- 2 db M-es tojás fehérje
- 1 mk. citrom
- 1 kk. tápióka keményítő
- 1 ek. eritrit
- 1 ek. kókuszkrém
Elkészítés:
Habcsók elkészítése:
- Verjünk fel kemény habbá tojásfehérjét úgy, hogy felverés előtt csipetnyi sót tegyünk hozzá, továbbá 1 ek. almaecetet. Az almaecet és a keményítő kölcsönhatásba fog lépni egymással a sütés idején és így képződik majd a habcsókon egy keményebb hártya. A hab felverése közben adagoljunk hozzá eritritet.
- A habba tápióka lisztet szórunk és kanállal, laza mozdulattal elkeverjük, hogy a hab ne essen össze.
- Melegítsük forróra a sütőt.
- A már kemény a habot egy enyhén kizsírozott formába öntsük (pl. csatos nagy tortaforma), majd minimális hőfokon – lassan süssük meg a nagyméretű habcsókot. Ránézhetünk a süteményre – kb. 15-20′ alatt megsül.
- A tésztát süteménylapáttal szedjük le a sütőlapról – Óvatosan dolgozzunk!
- Az éppen otthon lévő lévő gyümölcsökből – pl. mélyhűtött ribizli, mandarin, kiwi vagy erdei gyümölcs keverékből (25 dkg) lehet tenni a torta tetejére.
„Tejszínhab” elkészítése:
- Verjünk fel tojásfehérjét – citromlé hozzáadásával – kemény habbá.
- A habverés folyamatában tegyük hozzá az édesítést is.
- Amikor a hab kész, akkor a tápióka keményítőt lazán szórjuk rá, majd kanállal könnyedén keverjük a hozzá.
- A kókuszkrémet is hasonlóan lazán keverjük a „tejszínhabhoz”.
Paleo tejszínhabot – a link alatt lévő más módszerekkel is lehet készíteni!
Az alábbi óriás habcsók 10 tojás fehérjéjéből készült. Ha nagyobb sütit készítünk, akkor arányosan növelni kell a hozzávalókat!
Kedves paleós Társaim!
Ez egyszerűen mesés. Biztosan nagyon finom. Ki fogom próbálni, és meg fogom tanulni. Hol lehet nyílgyökérlisztet venni? Bár ezt valószínűleg ki tudom deríteni, ennél sokkal fontosabb a következő kérdésem. Mit lehet kezdeni 10 tojássárgával, ha az ember lánya egy ilyen habcsók-típusú költeményt gyárt?
Előre is köszönöm a tanácsokat. Üdvözlettel: Rozslay Ida
Kedves Ida! Keress rá, van egy másik Pavlova receptem is, ahol a 10 db sárgájából csináltam egy „piskótát”. Másik felhasználási mód: majonézt, vagy tartármártást készíts, ezeknek a paleos receptjét is megtalálod, és csinálj francia salátát paleo módra. A nyílgyökérliszt a Culinaris boltjaiban kapható, és szinte biztos, hogy a nagy csarnoknál lévő ázsiai boltban is. BB
Nyílgyökérliszt elhagyható? Vagy helyettesíthető?
Valamit kell tenni a tojások fehérjébe az eredeti receptben lévő sok-sok répacukor helyett. A nyílgyökérliszt ázsiai boltokban korlátlan mennyiségben kapható, DE kompromisszumként használhatsz tápióka lisztet, valamilyen „keményítőt” viszont muszáj használni. Tápióka liszthez könnyebben hozzájutsz. BB
Köszi