Zsóka ötlete alapján készült az étel.
100% paleo, vagy a főzött gyümölcs miatt kompromisszumosan.
Gyümölcs nélkül a ketogén diétában is fogyasztható!
Hozzávalók 4-5 főre:
- 0,5-0,75 dkg sertéshús – pl. vékony tarja szeletek, vagy karaj szeletek, vagy (én most ezzel készítettem) apró kockákra vágott lapocka
- 1 kg savanyított káposzta
- Kb. 0,5 kg lila- vagy salátahagyma
- Só, őrölt bors, paprika por; AIP-ban só, gyömbér, fokhagyma
- Kockákra vágott 4-5 db alma (ekkor kompromisszumosan készül!)
- 25 dkg füstölt szalonna; AIP-ban Erdélyi szalonna
- 10 dkg jó minőségű fűszeres kolbász (lehetőleg házi!); AIP-ban, ha használunk kolbászt, akkor provancei fűszerezésű vagy bajor legyen, ha nem találunk ilyent, akkor hagyjuk el!
- Víz
Elkészítés:
- A káposztát alaposan mosd meg, hogy csak éppen hogy savanyú maradjon, és a mennyiség felét rakd le egy nagyobb mély sütőtepsibe
- A káposzta tetejére vékonyra vágott szalonna szeleteket helyezz
- A sertéshúst egy kicsit pirítsd, fél dl vízzel dinszteld meg külön, sózzad, borsozd paprikázd, majd helyezd a szeleteket a káposztára-szalonnára
- A karikákra vágott hagymával (almadarabokkal – kompromisszum!), valamint kolbászkarikákkal szórd meg, majd helyezd az eddigiek tetejére
- A káposzta másik felét rakd a rakottasra
- Lehet a kolbászkarikák másik felét az étel tetejére szórni
- Tedd a tepsit sütőbe, és kb. 30-40 perc alatt egészen kis lángon süsd meg úgy, hogy a teteje ropogósra süljön – Nyugodtan nézz rá, és e-szerint dönts! Ha úgy látod, hogy ropogósabbra és hosszabban akarod sütni, mint amit a képen látsz, akkor tegyél a sütött étel alá 0,5-1 dl vizet, és azzal süsd tovább, amíg a víz el nem párolog